Borsjtj – den ryska vegetariska rödbetssoppan som sitter som en smäck så här i mörka kalla hösten. En soppa som är mer i säsong än borsjtj är nog svår att hitta nu.
En av de absolut första rätterna jag lagade var den ryska rödbetssoppan Borsjtj. Jag bodde fortfarande hemma och som ”hyra” betalade och lagade jag middag två gånger i veckan. Jag kände mig väldigt vuxen när jag lagade den mörkt röda soppan. Det blev succé (nu var mina föräldrar iofs väldigt positiva till allt men jag vet att de var ärliga) och soppan blev en stående rätt på min repertoar.
Om du inte lagat borsjtj eller vill få en påminnelse så kommer receptet här. Smaklig spis!
Borsjtj – rysk vegetarisk rödbetssoppa
Ingredienser:
2 gula lökar
500 gram färska rödbetor
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
200 gram rotselleri
250 gram vitkål
3 msk olja
1,5 liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dragon
3 lagerblad
salt & svartpeppar
Smetana, saltgurka och persilja till servering
Gör så här: Skala rödbetor, potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, lök och vitlök. Lökarna ska finhackas medan resten skärs i tärningar. Vitkålen strimlas.
Värm olja i en stor kastrull och lägg i alla grönsaker. Fräs under omrörning i 5 minuter.
Häll i vatten, grönsaksfond, dragon, lagerblad, salt, peppar, vinäger och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 20-30 minuter. Smaka av med ytterligare salt, peppar och vinäger.
Servera den rykande och välsmakande rödbetssoppan med smetana, massa tärnad saltgurka och finhackad persilja.
Som sagt, veklingen en soppa som är i säsong.
En steg-för-steg där du ser hur alla de goda rotgrönsakerna släpper ifrån sig det godaste de har.
Glöm inte för allt i världen saltgurkan. Sältan och krispigheten är så viktig för helheten. Samma sak gäller krämigheten och syran från smetenan. Soppen blir inte alls samma sak utan dessa två tillbehör.
Vill du ha tips på fler höstiga soppor?
• Pumpasoppa
• Fisk- & skaldjurssoppa
• Krämig potatissoppa med tre sorters lök
• Jordärtskockssoppa