Följ mig:
Maträtter

Enkel fisk- & skaldjurssoppa för både fest & vardag

18 mars, 2013

Men hallå, det snöar! Jösses, denna vinter måste gå till historien som den längsta. Snön har legat sedan november här i Stockholm. Usch ja, då får man värma sig på andra sätt. En god och varm soppa t ex.

När jag går på restaurang försöker jag alltid ta rätter som jag aldrig skulle kunna eller orka göra hemma. Ofta fiskrätter som jag är så dålig på. Fast fisksoppor och -grytor är en rätt jag faktiskt gärna beställer ute för det är så gott fast det inte alls är svårt att göra själv hemma. Om man får tag i bra råvaror så blir den nästan alltid bra. Vissa är tidskrävande, tex bouillabaisse men även i den enklaste form, som den nedan, är supersmarrrig.

Enkel fisk- & skaldjurssoppa för både fest & vardag

Du behöver:
1/2 gul lök
1 morot
1/2 fänkålshuvud
matolja att steka i
1 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
500 g lax
1 burk musslor
1 dl musselspad
2 lagerblad
1 msk timjan
salt och peppar

Gör så här: Finstrimla fänkål, lök och skiva morot. Fräs med lite matolja i gryta eller traktörpanna tills de har mjuknat något. Häll i tomater och vitt vin. Lägg i lagerblad och krydda med timjan, salt och peppar och koka upp. Tärna laxen i kuber, ca 2 cm, och låt musslorna rinna av men spara 1 dl av spadet och häll spadet i grytan. Ca 10 minuter innan servering sänker du temperaturen och fisk och musslor läggs i. Småputtra i ca 10 minuter eller tills laxen är klar. Servera med gott bröd.

Vill du ha den lite spetsigare så kan man med fördel ha i pressad vitlök och servera med en klick aioli. Vitlök är gott!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara romladolcevita 18 mars, 2013 at 16:07

  Hej Helena, tack den var super enkel och så god. Hade i musslor jag köpt på fiskmarknaden i morse. Jag bor i Italien och dom har alltid så fin fisk på marknaden, men jag vet aldrig vad man kan göra med den, som är snabbt och enkelt. Saluti från ett regnigt Rom.

 • Svara Helena Lyth 18 mars, 2013 at 16:12

  @ Romladolcevita: Åh, du pratar om min dröm! Tänk den som hade möjlighet att besöka en fiskmarknad! 🙂

  Hälsningar från iskallt och snöigt Sthlm

 • Svara marita 18 mars, 2013 at 17:56

  Mmmm, måste testa. Älskar fisk grytor och soppor.

  Hej från L.A

  Marita

  http://www.californication.se

 • Svara Erika Cao 19 mars, 2013 at 09:14

  Såg riktigt gott ut!

 • Lämna en kommentar

  Close