Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 mars, 2013

Enkel fisk- & skaldjurssoppa för både fest & vardag

Enkel fisk- & skaldjurssoppa – kanske exakt just det du du behöver en dag sm denna??! Men hallå, det snöar! Jösses, denna vinter måste gå till historien som den längsta. Snön har legat sedan november här i Stockholm. Usch ja, då får man värma sig på andra sätt. En god och varm soppa t ex.

När jag går på restaurang försöker jag alltid ta rätter som jag aldrig skulle kunna eller orka göra hemma. Ofta fiskrätter som jag är så dålig på. Fast fisksoppor och -grytor är en rätt jag faktiskt gärna beställer ute för det är så gott fast det inte alls är svårt att göra själv hemma. Om man får tag i bra råvaror så blir den nästan alltid bra. Vissa är tidskrävande, tex bouillabaisse men även i den enklaste form, som den nedan, är supersmarrrig.

Enkel fisk- & skaldjurssoppa för både fest & vardag

Ingredienser:
1/2 gul lök
1 morot
1/2 fänkålshuvud
matolja att steka i
1 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
500 g lax
1 burk musslor
1 dl musselspad
2 lagerblad
1 msk timjan
salt och peppar

Gör så här: Finstrimla fänkål, lök och skiva morot. Fräs med lite matolja i gryta eller traktörpanna tills de har mjuknat något. Häll i tomater och vitt vin. Lägg i lagerblad och krydda med timjan, salt och peppar och koka upp. Tärna laxen i kuber, ca 2 cm, och låt musslorna rinna av men spara 1 dl av spadet och häll spadet i grytan. Ca 10 minuter innan servering sänker du temperaturen och fisk och musslor läggs i. Småputtra i ca 10 minuter eller tills laxen är klar. Servera med gott bröd.

Vill du ha den lite spetsigare så kan man med fördel ha i pressad vitlök och servera med en klick aioli. Vitlök är gott!

Det bästa med en enkel fisk- & skaldjurssoppa är att den just är så enkel men att den ger den där lite festliga smaken. Att det känns lite lyxigt med ingredienserna. Bra att “luras” lite va?!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.