Egen glögg på vin blir ju helt klart den bästa glöggen. Det är också den härligaste glöggen att servera. Och inte att förglömma – alla blir glada för att få en hemmagjord glögg i gåva.
Så om du nu mot förmodan inte förstått det: jag tycker du ska göra egen glögg på vin snarast och låta de ljuvliga dofterna sprida sig i hemmet.
Jag ville ha en glögg med mycket smak och lite sting men det är väldigt viktigt för mig med en sötma, rund smak. Det hjälper verkligen katrinplommonen till med. Ja, du vet ju att jag gillar katrinplommon, ha ha.
Egen glögg på vin
1 flaska kraftigt rödvin
6 st torkade katrinplommon
1 dl socker
3 kanelstänger
1 pomeransskal
1 bit torkad ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
1,5 dl vodka
Gör så här: Häll vinet i en kastrull med lock och addera alla kryddor. Sätt på plattan och värm upp men drycken får inte börja koka så var vaksam. Häll i vodka och vänd runt och låt nu svalna för att dra under lock i en timma.
Häll över i en stor sil ner i en annan kastrull. Häll tillbaka i vinflaskan med en tratt. Sätt på kork. När det är dags för servering värms glögg igen i kastrull.
Dofterna här går det inte att ta miste på – det är jul så det stänker om det! Blir sugen på att göra nejlikeapelsiner när jag ser detta nu. Också fantastiskt juldoftande och allra bäst när man just gör dem. Det är jul det!
Vissa glöggrecept jag sett och testat har haft stjärnanis men det blir inte alls rätt för mig. Jo, jag älskar lakrits men inte i dryck. Om du inte håller med mig kan du alltid addera några i kastrullen så klart.
Nu har kryddorna gjort sitt. Bara att hälla över i flaskor och invänta första bästa glöggmys.