Har du testat dansk fläskstek med krispig svål? Om du varit i Danmark är det nog nästan omöjligt att inte möta denna rätt vid både lunch och middag men i Sverige är den inte lika vanlig.
För mig personligen är detta en av mina absoluta favoriträtter. Och då inte bara steken utan med alla tillbehör som gör det hela till en sådan klassisk rätt. Trygg mat eller som man säger i USA: comfort food.
Jag tror mig nog ha önskat detta till födelsedagsmiddag nån gång av maken samt att vi gjorde det till vår danska jul när det bara var vi fem i lilla familjen som firade.
Nu här i Köpenhamn så blev det vår första måltid och här kommer som utlovat receptet. Så ut och leta efter en fläskstek med svål nu. Detta vill du inte missa!
Dansk fläskstek i ugn med krispig yta
Ingredienser:
1,5-2,5 kg fläskstek med svål
1 msk grovt salt per kg kött
3 Lagerblad
0,5 l vatten + 1 buljongtärning
1-2 morötter
2 små gula lökar
Sås:
6 dl sky
2,5 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
Salt & Peppar
Ev soja
Gör så här:
Stek: Snitta svålen med ca 5 mm mellanrum rakt över, djupt men skär inte ner i köttet.
Tryck och gnid in salt i svålen, se till att det kommer ner mellan alla snitten.
Lägg steken plant på gallret och se till att svålen ligger riktigt plant. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
Koka upp vatten med buljongtärningen och häll över i en långpanna tillsammans med lagerbladen. Skala och dela morötter och lök, lägg i dem i pannan också.
Ställ in gallret med fläsksteken i mitten av ugnen (kall ugn) och långpannan under.
Sätt nu på ugnen på 200°.
När termometern visar 65° så knacka på svålen. Om svålen ännu inte är hård höjs tempen till 250°. Var vaksam så den inte bränns bara. Steken är klar när termometern visar 70°. Det brukar ta ca 1,5 – 2 timmar. Om inte svålen är helt hård och krispig kan steken få ytterligare 10 minuter nu med grill.
Glänta på ugnsluckan var 15:e min för att få ut lite fukt. Se till att det alltid är vatten i pannan under. Den får inte gå torr.
Ta ut steken och långpannan. Låt steken vila ca 20 min och skär sedan steken i skivor vid snitten i svålen.
Sås: Sila ner skyn i en kastrull och koka upp. Rör samman mjöl och vatten till en redningen i ett glas och häll långsamt i den sjudande skyn tills det blir en lagom tjock sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske även nån droppe soja.
Servera den danska fläsksteken med såsen, kokt potatis, varm rödkål, pressgurka/saltgurka och äppelmos.
Jag har ätit så många smörrebrödsmåltider där fläskstek alltid måste vara med. Några av de bästa har varit i en av trädgårdarna i Pile Allé. Så njut av denna skönsång nu medan du lagar maten.
Prenumerera
Logga in med
Jag samtycker att ett användarkonto skapas
Första gången du loggar in via sociala media samlar vi in din publika profil baserat på dina integritetsinställningar. Vi hämtar också din e-mail för att automatiskt kunna skapa ett användarkonto på vår webbplats. Så fort ditt användarkonto är skapat kommer du loggas in på detta konto.
Instämmer ejInstämmer
Jag samtycker att ett användarkonto skapas
Första gången du loggar in via sociala media samlar vi in din publika profil baserat på dina integritetsinställningar. Vi hämtar också din e-mail för att automatiskt kunna skapa ett användarkonto på vår webbplats. Så fort ditt användarkonto är skapat kommer du loggas in på detta konto.
Instämmer ejInstämmer
6 Kommentarer
äldsta
nyastemest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helena
2 år sedan
Tack Helena för denna dos av danskt! Är själv just hemkommen efter ett par dagar i ”byen” med mitt lilla gäng och saknar det stort nu är vi är hemma. Håller med i din reflektion om växtlighet och fasader och danskarnas känsla för estetik! Undrar om du vet vad den vackra tallriksmodellen kan heta?
Då var årets första julkola kok avklarat. Och uppäten! I söndags hade vi makens släkt här hemma på adventsfika och så klart skulle kolarna ätas. Gjorde kolarna som vanligt (recept HÄR) men i dubbel storlek. Man vill ju ha mer av det köttiga, eller hur? Hann ta några bilder innan kalaset drog igång och de … Läs mer
Även om vår resa till Köpenhamn var kort så hann vi förbi min typ av souvenirshop – en mataffär. Jag köper gärna med mig saker som inte finns hemma för att få med mig goa smaker hem. Först så är det den danska ketchupen. Lite risigare än den vanliga söta ketchupen. Så god. Engelsmän och … Läs mer
Vad längtar man efter när jobbet och vardagen äter upp en? Jo de där lediga sommardagarna när man inte behöver tänka på klockan eller något överhuvudtaget egentligen. När man sover ut, frukosten är lång, väder och vind avgör dagens destination och en lunch packas utan större avancerade handlag. Då vi är 14 pers här i … Läs mer
Tack Helena för denna dos av danskt! Är själv just hemkommen efter ett par dagar i ”byen” med mitt lilla gäng och saknar det stort nu är vi är hemma. Håller med i din reflektion om växtlighet och fasader och danskarnas känsla för estetik! Undrar om du vet vad den vackra tallriksmodellen kan heta?
Hej Helena!!! Välkommen hem. Ja man kan aldrig få för många doser av Kph 😉
Jag ger min gissning på att det är serien MEGA då allt i den serien är uppförstorat som då denna stämpel som brukar vara under tallrikarna. Men hittar inga på deras sida: https://www.royalcopenhagen.com/en-se/collections/all-collections/blue-fluted-mega#aq=@categories%20==%20(%22blue_fluted_mega%22)%20OR%20@collectioncode%20==%20(%22BLUE%20FLUTED%20MEGA%22)&numberOfResults=20
Det finns också en serie där stämpeln är, tillsammans med en blå linje, de enda detaljerna: https://www.royalcopenhagen.com/en-se/collections/all-collections/blueline#aq=@categories%20==%20(%22blueline%22)%20OR%20@collectioncode%20==%20(%22BLUELINE%22)&numberOfResults=28
Ja, det var så nära jag kunde komma.
Kram
Helena
Tack för receptet, det ser så gott ut!
Ha en fin kväll!
Hej Susanne. Vad kul att höra att det kunde locka.
Kram
Helena
Ska svålen vara uppåt eller nedåt?
Den ska vara uppåt