Pizza bianco med potatis

Nu har jag testat två nya saker i en smäll. Fick tips om att göra pizza med potatis och crème fraîche – en sk pizza bianco, dvs en vit pizza, utan tomatsås. Det är en rätt jag mycket länge velat pröva göra själv men bara inte kommit till skott.

Sen så har det legat en härlig baksten i sin förpackning ända sedan julafton och den förtjänade ett bättre öde. Att få användas tex… Så en vit pizza på bakstenen blev vårt uppdrag efter dagis.

Var inte helt övertygad om att en pizza med potatis skulle gå hem hos barnen men de var positiva och när pizzan var klar och vi skulle slänga oss över den så var de mycket nöjda med pizzan och smakerna. Kanske att rosmarinkvistarna var a bit to much men pizza-slicerna slank ner fort.

Pizza bianco med potatis

Snabb pizzadeg:
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
¼ dl olivolja
3 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
¾ dl vatten

Fyllning:
6 st potatisar, gärna Amandine eller mandelpotatis
En bit chévreost (ca 120 g)
2 dl crème fraiche
1 kruka färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor (finhackade)
¾ dl olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp vatten till potatisen och sätt ugnen på 220°. Potatisen skivas tunt och kokas i 7 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
I en degbunke blandas alla ingredienser till pizzadegen och knåda degen några minuter tills den blir fast, smidig och jämn. Degen ställs åt sidan för att vila.
Hacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med olivolja, ta några drag med svartpepparkvarnen och några nypor flingsalt. I en annan skål smulas chevréosten ner och blandas med creme fraichen och rör om.

Dela degen och kavla ut till två pizzabottnar. Sprid ut hälften av olivoljeblandningen på pizzorna. Lägg på de svalnade potatisskivor, sprid ut getost- och crème fraicheröran och färsk rosmarin. Häll över resten av olivoljan på pizzorna och grädda dem i ugnen i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

Det var en god pizza men jag saknade protienet så lite tunt skivad kokt skinka var perfekt att lägga på pizzan.

Syrener i massor!

Det är en sådan magisk tid just nu. Sommaren står precis och tjuvkikar runt hörnet. I helgen var den här med underbar värme för att snabbt försvinna och gömma sig lite men blomsterprakten är över oss och dofterna från hägg och syren ligger kvar.

Vår trädgård riktigt badar i ljuslila toner. Den 70 år gamla syrenbersån står stolt och slänger i väg dofter över hela tomten. Plockar några grenar och så fortsätter dofterna även inne i köket.

Vet inte hur det är med dig men varje gång jag känner syrendoft så hamnar jag i ettans klassrum och skolavslutningsdagen. Tänk vad doftminnet är starkt.

Vad tycker ni om min blogg egentligen?

Hej kära läsare! Vem är du? Eller – det spelar ju ingen roll. Vad gillar du? är en viktigare fråga.

Jag skriver ju lite om ditten och datten, mat och bak, pyssel, hemmafix och familjeliv, inredning och restaurangtips, sånt som insprerar mig och vad jag tror kan inspirera andra. Jag kanske har helt fel. Ni kanske tycker det är uppåt väggarna konstigt eller så gillar ni min stil helt och fullt. För allt kan inte alla gilla, det är jag fullt övertygad om. Smaken är ju som baken, sägs det ju…

Men för att bli bättre på detta kan det ju vara trevligt att veta vad jag skriver och gör som ni faktiskt gillar. Och enda sättet att få reda på det är ju att fråga ER. Ni som läser borde ju tycka antingen bu eller bä. Och nu ska ni inte bara säga snälla saker (eller kanske…) utan gärna komma med (konstruktiv) kritik.

Är det för mycket  om mig eller för lite? Vill ni se mer av mitt hem eller är det nog nu? Pysslar jag på tok för lite eller ska det dras på mer? Jag gillar att tipsa om vardagsmat, är det för tråkigt? – sånt kan ni redan, eller? Något jag gillar är att testa nya restauranger och hitta roliga och annorlunda butiker och tipsa om – är det intressant? Mer inredning? Mer trädgård? Mer om barn och familj? Hur skriver jag??

Skriv här eller skicka en kommentar. Jag vet att det inte alltid är så poppis att skriva i kommentarsfältet så då får ni gärna mejla mig på helena.lyth@gmail.com

Ser verkligen fram emot dina kommentarer, förslag och hejarop 😉

Kram
Helena

Brödsallad, perfekt måltid av matrester & till picknicken

Visst är det härligt att göra god mat av matrester? En rätt som är perfekt att göra av sina rester så här i sommartid är en brödsallad

brödsallad

Bröd som blir liggande och torrt är perfekt att göra en smarrig sallad av.

Brödet skärs i bitar och ska läggas att torka och bli ännu torrare för att det ska bli som bäst i salladen. Innan brödet blandas i salladen får den läggas i hop med en dressing nån minut och suga upp vätskan något.

Brödsallad

I går kväll var det en sådan härlig sommarkväll och just en massa bröd hade blivit för torrt för att vara gott som smörgåsar så då slängde vi ihop en brödsallad. I kylen fanns även blandat kött från fredagsgrillningen så det blev en matrestssymfoni på högsta nivå. Tillsammans med sallad, rödlök, gurka, tomater, paprika, morot och en god och kryddig dressing blev det en ny härlig måltid.

Salladsdressing:
2 msk kapris
4-5 sardeller, filéer
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 äggula
1 msk pressad citronsaft
3 msk – näve blandade färska örter, tex timjan, salvia, rosmarin
1,5 dl rapsolja
1,5 dl olivolja
vatten

Gör så här: Blanda allt i en hög, smal bunke och mixa med en stavmixer till en tjock sås. Fortsätt vispa och ha i en msk vatten i taget till konsistensen är lagom rinnig och ”dressing-lös”. Smaka av med salt och peppar.

Häll lite över det torra brödet och låt det ligga några minuter så brödet kan suga upp dressingen och mjukna något. Blanda bröd ihop med  det som ska vara i salladen och ringla över lite mer dressing. Häll upp resterande dressing i tillbringare eller skål och ställ fram med salladen för dem som vill ha extra dressing. Servera förslagsvis med rostad lök.

Efter en dag på stranden i stark sol var det skönt att sätta sig i skuggan och äta en sval måltid.

Red velvet-tårta. Mitt bidrag till Hela Sverige bakar

Ni missade väl inte Hela Sverige Bakar i går som drog i gång på Tv4. Nu är det kändisar som ställs vid ugnarna och det var inspirerande och kul att se deras bak. Skönt att de inte var helt superduperduktiga så man kunde känna igen sig.

Kungsörnen är en av huvudsponsorerna och har i samband med programmet engagerat några bloggare varav jag är en av dem. Under programmets gång kommer Kungsörnen ha aktiviteter på sin facebooksida och där kan man vinna fina priser. Gå in på facebook.com/kungsornen och rösta på dina favorit. Kanske det är min tårta… (öh… hint, hint…) Den person som röstar med den bästa motiveringen belönas med ett härligt kändis-tårtogram!

Temat för tårtbaket i denna veckas socialmedierversion är Hollywood. 

Åh Hollywood, denna mytomspunna plats! Mina tankar for direkt till Hollywwods första stora era – 30-40-talen. Vackra människor i otroliga klänningar på fester där champagnen flödade. Tror banne mig att jag egentligen borde fötts där och då, i den eran!

Jag valde att göra en tårta till vår första stora Hollywoodstjärna; Greta Garbo. En enastående skådespelerska och ovanligt vacker kvinna med ett svalt och coolt utseende. Mycket kontrollerat yttre men, vad jag tror, ett dramatiskt och brinnande inre.

Det fick då bli en tårta med ett vackert vitt, rent och gräddigt yttre och sen ett dramatiskt och rött inre i form av en variant på tårtan Red Velvet.

Red Velvet är en tårta som härstammar från amerikanska södern. Den fick sitt namn för att smeten blev röd  av dåtidens ingrediensblandning (någon kemisk reaktion jag inte har koll på) men det blir inte fullt så rött längre så jag adderar röd karamellfärg.

Tårtan har lite kakao i sig men har ingen tydlig chokladsmak så det är ingen chokladtårta utan snarare en mustig, saftig kaka och lämplig tårtbas.

I en regelrätt Red Velvet så är det frosting på creme cheese mellan lagren och utanpå men jag ville göra en lite mer svensk version för att få in Greta Garbo. Det fick bli grädde runt om och vaniljkräm och jordgubbssylt mellan lagren.

Ingredienser tårta:
3,5 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2,5 filmjölk
2-3 msk röd karamellfärg

Gör så här: Smöra och ströbröa en rund bakform med löstagbara sidor. Sätt ugnen på 180°.
Vispa socker och ägg fluffigt med elvisp i en skål. I en annan skål blandas alla torra ingredienser. Häll ner i smeten följt av alla flytande ingredienser. Vispa vidare tills smeten är jämn och fin.
Häll upp i formen och sätt på galler i mitten av ugnen. Grädda i ca 40-50 minuter. Prova med en potatissticka så kakan är klar och torr.
Ta ut kakan och låt svalna något i sin form varpå den sen stjälps upp på galler för att få svalna helt.

Ingredienser vaniljkräm:
5 msk strösocker
5 msk maizena majsstärkelse
2 äggulor
2 dl mjölk
1 dl grädde
1,5 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2 msk smör

Gör så här: I en bunke vispas socker, maizena och äggulor ihop, med en elvisp, till en luftig smet.
Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljsockret och låt koka upp. Ta av platttan och häll över socker- och äggsmeten under vispning.
Tillbaka på plattan och värm under vispning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och klicka i smör och rör om tills det smält. Låt svalna.

Fortsätt så här: Skär den svalnade kakan i tre lager. Lägg det understa lagret på ett tårtfat och bred på ett lager med vaniljkräm och på samma lager ett tunt lager av jordgubbssylt (länk till min jordgubbssylt). Lägg på ett tårtlager och bred på ytterligare lager med vaniljkräm. På med locket och täck in tårtan med grädde. ”Vill ni se en stjärna – se på mig!”

En stjärntårta till vår stora stjärna. Och så även en tanke på alla stjärnor i gatan på Hollywood boulevard. Guldkulor och en tårtglasyr i passande guld och glitter.

Inte varje dag man får ha en Hollywoodstjärna i sitt kök… Speciellt inte en så söt å gräddig som denna 🙂

 

I min trädgård: en världsmästare i matlagning & en världsmästare i matfotografering

Idag är det en helt osannolik sommardag och trädgården gassar i solljus. Men idag kan jag inte ligga i hängmattan och ta det lugnt ihop med lilleman för det råder febril verksamhet här.

Det är proffsfotografering på högsta nivå. Bocuse d’Or-vinnaren Jonas Lundgren är här och lagar mat och det doftar gudomligt.

Jag och en världsmästare!

Superduktiga matfotografen Wolfgang Kleinschmidt står just nu å svettas under syrenerna och skapar makalösa bilder. Så sent som i går vann han priser för sina vackra bilder och kokböcker.

Vad det ska bli, ja det får ni se senare i höst men gott, det kan jag lova att det både är och ser ut.

Lillkillen var en duktig statist å sov. Länge!

På sådana här fotograferingar är det så kul att se så många förslag på porslin, dukar, glas, karaffer, skärbrädor mm. Men blommorna är nog det som är härligast. En sådan blomsterprakt sprider ut sig. Redo att vara med på bilderna där de behövs.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dagens frukost ger sommarpirr i magen

Premiär för frukost utomhus! ”Mamma, det är nästan sommar!”, säger sonen på väg in i köket. Givet att då ha en sommarfrukost!

Just att få äta frukost ute är nog bland det somrigaste jag kan tänka mig. Och den somrigaste frukosten för mig är yoghurt, nötter, frukt, bär med honung. Svalkande yoghurt i hop med frukt och bär från säsongen. Nu har tyvärr inte riktigt frukt å bär-säsongen kommit i gång så jag får fuska med lite köpebär, men gott ändå. Hackade valnötter, mandlar, och paranötter ger mättnad och struktur. Och gott förstås. Och sen, ringla flytande honung. Där satt den!

Kökstrappan är den perfekta fruksotplatsen.

Väljer så långt det är möjligt ekologiska produkter.

Sen så är detta en underbar försmak på den greklandsresa som vi snart ska i väg på. Längtar nästan så jag spricker!

Vardagsmat: Pasta carbonara med sidfläsk och salvia

Pasta carbonara, är inte det en rätt som alltid funkar så säg?!  En snäll och enkel pastarätt som ändå inte känns tråkig. Fast det är ju kul att variera sig så klart.

Och det ville jag göra när jag fick höra tipset att byta ut det givna baconet i carbonaran mot rökt sidfläsk och även att addera på färsk salvia. Var inte helt säker på att ungarna skulle gilla den lite starkare röksmaken hos sidfläsket och smaken av salvian men det var en fullträff.

Ingredienser:
350 g pasta
450 g rökt sidfläsk
1 kruka färsk salvia
1 gul lök
1 burk crème fraîche
salt & peppar
4 äggulor
riven parmesan

Gör så här: Koka pastan enligt förpackningnen. Skär bort svålen på det rökta sidfläsket och skär sedan fläsket i mindre bitar. Finhacka löken och stek ihop med sidfläsket i en het stekpanna. Ta bladen på salvian och hacka grovt. Häll i salvian i stekpannan sista minuten av sidfläskets stektid.
När pastan är 1 minut från att vara klar tas 1 dl av pastavattnet och sparas. Häll pastan i durkslag och sen tillbaka i kastrullen. I med det sparade pastavattnet och crème fraîche. Blanda samman och låt koka ihop nån minut till en krämig pasta. I med lök, fläsk och salvia.
Servera med riven parmesan, nymald svart peppar och en äggula.

Inspireras av hotell Scandic Rubinen

Bloggfourm 2014 var förlagt på hotell Scandic Rubinen och där fick deltagarna även bo över. För en lätt outsövd småbarnsmorsa som jag var det en oändlig lyx att få kliva in i detta nyrenoverade hotellrum och inse att jag skulle få sova här och känna lugnet. Och så kände jag fast än att jag hade med mig en lite bebis.

Hotellet har genomgått en renovering och vi bloggare fick bo i en helt ny del som ännu inte hade invigts så fräschare går det ju inte att få sitt hotellrum.

Rummen har inretts med tanken att vara mer feminina än vad Scandics övriga hotellrum är. Och då är det inte i rosa och röda färger utan mer i tyger, material och känsla. Men jag vet inte om den där provdockan som syntes överallt fick mig som kvinna att känna igen mig mer. Fast lite cool var den ändå.

Tyckte denna lösning för spegel och klädhängare var himla snygg och smart.

Snygg grå färgskala i alla tyger och material.

En rolig lösning på väggen var denna fejkade tavelvägg nedan. Bilder på ramar med olika bilder tryckta på kartong och utskuret till en väggdekoration.

Magasinhållare som inte borde vara helt omöjlig att göra själv.

Min lilla medföljande rumskompis höll sig mycket lugn under natten och verkade gilla de frasiga lakanen. Vi var de första två att lämna kvällens party men en av oss sov djupt redan innan middagen var avklarad så det var liksom inte mycket att be för.

I lobbyn fanns det en snygg bar men den nyttjade inte jag å lilleman mer än att jag plåtade friskt för inspirationens skull.

Foto: Helena Lyth