Följ mig:
Maträtter

Brödsallad, perfekt måltid av matrester & till picknicken

26 maj, 2014

Visst är det härligt att göra god mat av matrester? En rätt som är perfekt att göra av sina rester så här i sommartid är en brödsallad

brödsallad

Bröd som blir liggande och torrt är perfekt att göra en smarrig sallad av.

Brödet skärs i bitar och ska läggas att torka och bli ännu torrare för att det ska bli som bäst i salladen. Innan brödet blandas i salladen får den läggas i hop med en dressing nån minut och suga upp vätskan något.

Brödsallad

I går kväll var det en sådan härlig sommarkväll och just en massa bröd hade blivit för torrt för att vara gott som smörgåsar så då slängde vi ihop en brödsallad. I kylen fanns även blandat kött från fredagsgrillningen så det blev en matrestssymfoni på högsta nivå. Tillsammans med sallad, rödlök, gurka, tomater, paprika, morot och en god och kryddig dressing blev det en ny härlig måltid.

Salladsdressing:
2 msk kapris
4-5 sardeller, filéer
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 äggula
1 msk pressad citronsaft
3 msk – näve blandade färska örter, tex timjan, salvia, rosmarin
1,5 dl rapsolja
1,5 dl olivolja
vatten

Gör så här: Blanda allt i en hög, smal bunke och mixa med en stavmixer till en tjock sås. Fortsätt vispa och ha i en msk vatten i taget till konsistensen är lagom rinnig och “dressing-lös”. Smaka av med salt och peppar.

Häll lite över det torra brödet och låt det ligga några minuter så brödet kan suga upp dressingen och mjukna något. Blanda bröd ihop med  det som ska vara i salladen och ringla över lite mer dressing. Häll upp resterande dressing i tillbringare eller skål och ställ fram med salladen för dem som vill ha extra dressing. Servera förslagsvis med rostad lök.

Efter en dag på stranden i stark sol var det skönt att sätta sig i skuggan och äta en sval måltid.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close