Bloggforum 2014 – världens bloggboost

Vilken härlig resa! Både bokstavligen och bildligt för en energiresa blev det verkligen, min lilla tripp ner till Götet och Bloggforum 2014. Eventet anordnades av bloggen Trendenser med Frida Ramsedt  i spetsen och hade  som syfte att sammanföra 60 lifestyle- och inredningsbloggare och via samtal, diskussioner och workshops få oss att utvecklas. Mycket har blivit sagts och mycket har vi funderat över. Ska nog låta allt sjunka in lite, huvudet håller på å bubblar över av intryck och tankar.

Men det bästa med hela faderullan var nog alla de möten som jag fick. Vilka fantastiska tjejer  (och tre killar av 60 (!)) som jag träffat nu i verkliga livet. Har ju läst deras bloggar men det är ju så mycket roligare att träffas och samtala irl. Klicka på länken så kommer du till listan av deltagare

Söndagen började med en Boo(s)tcamp av Frida. Så glad att fått vara en del av detta och träffa så många duktiga. Och att få boosta sig är behövligt när mycket av bloggandet sker i ensamhet, hemmavid och när kommentarsfälten är tomma. Stort, enormt stort tack till Frida och Helén på Trendenser för detta fina event.

Härlig lunch och sedan mer jobb. Sen avslutades söndagen med middag med höga samtal, många spännande diskussioner och härliga skratt. Jag hade med mig lillkillen till Göteborg och under dagen fick han vara med farmor medans jag skulle utvecklas. Fast på kvällen ficka han vara med. Det gjorde han med den äran för han lyckades flirta och charma allt och alla som kom i hans väg.

Måndagen fortsatte i samma härliga och utvecklande anda och sen var det en lång tågresa hem för lillkillen å mig. Nu är jag så trött så jag nästan skriver i sömnen. Godnatt, imorgon blir det mer bilder.

 

I dag är jag på Bloggforum 2014 i Göteborg

Bloggforum 2014 anordnas av världsbästa bloggen Trendenser och är årets största träff för inredningsbloggare. 60 inredningsbloggare kommer inta nyrenoverade Scandic Rubinen och samtala om temat utveckling.

Jag är så himla laddad och taggad. Nästan på gränsen till överspänd. Ska bli otroligt kul att träffa kollegor, diskutera bloggeri och inspireras. Sen så är jag dessutom som en utsläppt kalv på grönbete då jag för några timmar är utan lilleman då han får leka med farmor. Sen får han vara med i bärsele för att mingla och flirta med alla tjusiga bloggare.

Så här ser en taggad bloggare ut en dag som denna. Tokredo att utvecklas!

Hälsningar från tåget nånstans i Alingsåstrakten

Sitter på tåget mot Göteborg och Bloggforum 2014 (mer om det i morgon…) och älskar att det finns fritt wifi, att Lilleman sover som en stock bredvid mig i liggdelen och att jag var i god tid till stationen så att jag kunde köpa nya lurar som dessutom matchar mina clownbyxor (som barnen kallar dem).

Kaffe, vatten och en fruktpuré i sugpåse är allt som behövs för att hålla mamma och barn glada.

Vilken rosa vecka det varit!

Det slår mig när jag satt å tittade på veckans bilder att en rosa tråd smugit sig in i alla motiv. Är det våren och försommaren kanske?

Jag har haft ett uppehåll på si så där 34 år sedan jag hade rosa sist så det är väl på tiden. Härligt och glatt i alla fall.

Glassig efterrätt

Bakat med barn

Mördegskakor med synnerligen rosa dekorationer

Rosa och supersnyggt nagellack piggar upp vilken dag som helst.

Vackraste rosa pionbuketten.

Leker med maten – en rädisemus har tagit sig in i köket!

Och i morse slog äppelträdet ut i full blom!

En levande tavla i köket

Äppelblommorna slog ut nu på morgonen! Vilken enorm blomsterprakt! Att komma ner i köket och se denna ”tavla”, som det nästan blir, fick mig att vakna till ordentligt i arla morgonstund.

Klicka på länkarna för att läsa om mina kopparlampor, bord och stolar.

Helt galet mycket blommor med tanke på att förra året var det endast tre grenar som hade blommor på det trädet. Kan det var förra årets epidemi av spinnväv som tog kål på alla blommor? Tror det. Nu hoppas vi på en fin äppelskörd också. Förra årets skörd var ytterst skral med tanke på att det ju inte fanns några blommor till att börja med.

 

Fredagsbuketter – köpt och plockad

Äntligen är vi i den blomstrande årstiden. Att kunna gå ut och plocka en bukett – är inte det världens lyx?!

Jag tror nog aldrig att jag sett så mycket gullvivor som nu. Nån annan som tänkt på det? Eller alla blommor verkar ha rekord för den delen –  skilla, körsbärsträd, förgätmigej och nu äppelblom. Är det för den relativt milda vintern, eller att det var rekordvarmt för några veckor sen och sen lite kallt och det var bra för blommorna? Hursomhelst så blir våra proemnader hem från förskolan en undervisning i mellansveriges flora. Sonen är en riktig botaniker och kan nästan alla blommor. Speciellt förtjust är hon och dottern i ”guldvivan”. Jag med!

En annan blomma som är en favorit är pionerna. Maffigare än maffigast. Krävs inte mycket mer än några pioner  i en enkel vas för att fylla ett helt rum. Sen så kan man pyssla lite med dem, kolla länken här...

När vi flyttade till huset för ett år sedan blev jag mycket glad när jag hörde att det fanns pioner i trädgården. Det hade jag hemma som barn och älskade att se de små knopparna explodera ut till rosa fluffiga bollar. Nu gladde mig åt att få ha det i min egna trädgård. Tyvärr verkar de inte å så bra för förra året bidde det inget och än så länge verkar de lysa med sin frånvaro. Vi får se.

 

Baka pimpade mördegskakor, variant på brysselkex

Inspirerad av tisdagens bakboksrelease bestämde jag å barnen att vi skulle baka efter förskolan i går. Hade inte köpt några ingredienser så det fick bli av det som fanns hemma. Mjöl, socker och smör blir ju mördegskakor så då fick det bli det. Inte fy skam alls, det!

Dottern är inne i en prinsess/Pippi-period. Ena dagen Pippi med fräknar och flätor och andra dagen i klänning och diadem. I går var en prinsessdag så kakorna skulle passa en prinsessa. Och i denna treårings värld innebär det rosa. Jag hade dessutom för dagen skaffat mig rosa naglar – så varför inte, kör på bara. Då fick det bli en variant av brysselkex, dvs mördeg rullat i rosa socker.

Brysselkex i all ära men det är ju så roligt att leka med det rosa sockret, så det gjorde jag när barnen tröttnat (De tycker att det roligaste är att sno ihop degen och äta kakan. Allt där emellan är bara joooooobbigt.) Använde hålslev och potatisstompare för att göra mönster och skåror att lägga det rosa sockret i.

Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
225 g rumsvarmt smör

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela i två delar och forma till två runda limpor, ca 4 cm i diameter. Lägg de två deglimporna i plastpåse och vila i kylen i 30 minuter.

Färga 1 dl strösocker med några få droppar karamellfärg. Krävs ytterst lite för att ge mycket färg.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. För brysselkex-variant så rullas deglimporna i det färgade strösockret (jag hade sockret i en degplåt och rullade degen där tills det fastnat socker runt om) Annars skärs deglimporna i skivor som läggs på plåt med bakplåtspapper.

Nu startar kreativiteten. Man kan använda allt som ger mönster i kakan där sockret kan fastna. Jag la en hålslev mot kakan och hade socker på för att sen försiktigt lyfta sleven och kvar blev det sockerprickar. Det som blev allra bäst var potatisstomparen. Den tryckte jag mot kakan, hårt men försiktigt, så det blev skåror. I dem hällde jag socker och borstade försiktigt bort överflödigt socker.

In i ugnen i ca 12 minuter.

Klart man matchar sitt bak med naglarna…

Dessa blir perfekta till tjejmiddagen i kväll!

Baka med Underbara Clara

I går kväll var det en liten bloggfest i Saltå kvarns butik på Söder. Det var en fest för boken Baka skriven av Clara Lidström (Underbara Clara) och Annakarin Nyberg. Passande plats med tanke på deras ekotänk utöver bakning då.

Det bjöds på god mat och dryck och sen berättade Clara och Annakarin om deras arbete och hur boken, som är egentligen en serie om tre böcker, formats från idé till verklighet. Mycket imponerad (och avundsjuk) på deras driv.

Alla gäster fick med sig ett exemplar ihop med en påse fylld med varor perfekta att sätta igång att baka med. Nu vet jag vad jag å barnen ska göra efter föris!!

Maten kom från Provins och var galet god! Provins anställer främst utrikesfödda kvinnor som annars har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och får en möjlighet att använda sin kompetens – matlagningskunskaper som många gånger inte lämnat hemmet.

Har ni inte besökt Saltå kvarns butik än ska ni verkligen göra det. Vackra förpackningar, helt ekologiskt och gott. Perfekt.

 

Lek med maten! Gör sötaste musen av rädisa

Allt blir ju roligare om man leker lite, eller hur?! Att leka med maten är alltid bra och det gör man enkelt genom att tex servera maten på annorlunda sätt så som i stora snäckskal, eller att äta med pinnar och då tänker jag på vanlig husman, eller att inte sitta vid bordet utan ha picknick i vardagsrummet. Mycket enkla saker som ger stor effekt.

Något som är mindre men inte i effekt är den lilla rädismusen. Funkar varje gång och är så kul att göra.

Väldigt enkel också. Det som behövs är en rädisa med blasten kvar. Skär bort det gröna men låter en liten stump vara kvar så det blir som en nos. I andra änden låter man även ”svansen” vara kvar.
Den sida man väljer att ha som botten, nedåt, skärs en tunn skiva bort så musen kan stå OCH detta bli ska även musens öron. Dela skivan på mitten, i två halvmånar.
Uppe på huvudet skärs två skåror och där kilas öronen ned. Kanske att man behöver skära skårorna som klyftor för att öronen ska få plats.
Vips, musen är klar!

Väldigt söt att bara ställa ner i maten och gästen får upptäcka den själv.

Äldste sonen är nog världens mesta djurvän. Han blev så klart helt överförtjust i den lille röda kompisen och började, precis som jag anat, leka med rädisan. Så sött! Fast, äta den, det gick ju inte. Man äter väl inte sina kompisar!

SparaSpara

Tips på dopmusik & våra erfarenheter

Att leta efter dopmusik kan vara både jobbigt och roligt och här ger jag dig mina tips på dopmusik.

Nu har vi haft tre dop och ska inte säga att vi blivit proffs men rutinerade i alla fall. (Fått frågor på hur vi haft våra dop och då kan jag ju passa på att svara lite här.)

När prästen var hemma hos oss på samtal inför lillkillens dop sa han: ”Vid första barnets dopet bjuds det på ståtlig måltid med både gott att äta och dricka. Vid dop nummer två är det härlig tårta och kaffe. Vid dop tre bjuds det på juice”. Tur då att vi slog i hop detta tredje dop med min födelsedag så killen fick sig en festmåltid 😉

Vi har på alla tre dop, och även vårt bröllop, valt att inte vara i en kyrka utan skapat en egen plats. Men för den sakens skull har vi inte valt bort den kyrkliga ritualen. Vi har skapat våra ceremonier utifrån vad vi önskat.

Något som betyder mycket för oss är musiken. Det har varit viktigt för mig att det har varit sång på svenska, för att det upplever jag närmre mig, oss.

Vi har nog scannat av mycket av alla de söta visor och sånger som passar de små. Men dessa tre fastnade vi för och använt till de olika dopen. Kärleksfulla och med fina budskap.

Maken har en grym stämma och sjungit med den äran på alla dop. Jag har ingen sångröst att tala om men även om jag hade det skulle jag nog inte palla, alldeles för emotionell och skulle bara börja gråta. För bölat, det har jag gjort varje gång maken sjungit till våra barn. Floder.

dopmusik

Tips på dopmusik

Sen skrev min svåger en sång till äldste sonens dop som är helt sagolik. Den framfördes av honom och dopbarnets kusiner.
Jag måste kolla med honom om jag kan få lägga upp den för den är perfekt för dop.

Välkommen till vår familj heter den och har textrader så som:

”Vi ser fram emot att få busa med dig och leka så mycket du vill.
Få spela fotboll och gitarr, äta godis å choklad.
Få göra saker med dig som vi tror kommer göra dig glad.
Vi ser fram emot att få ta din hand och gå ut på äventyr”
och så fortsätter det. Måste få ner denna, kommer bli en succé!