DIY Pyssel: Gör eget inslagningspapper

Jag älskar att slå in paket. Minst lika kul som att hitta en fin och bra present.

Jag har många enfärgade inslagningspapper och tycker det är så snyggt och enkelt med enfärgat papper i hop med ett maffigt band men lite mönster eller motiv piggar ju så klart upp. Kanske göra något med de enfärgade rullarna jag har, tänkte jag igår när vi skulle på kalas och skulle slå in paket.

Ville testa att spraya pappret, inte så det skulle täcka helt utan bara som prickar och droppar. Tog vitt och brunt papper med vit- och kopparspray.

La pappret platt på marken och pulstryckte på sprayburken. Duttade över hela ytan och testade nära och långt i från, snabba och långa tryck. På det bruna pappret hade jag både vit spray och koppar. Kopparfärgen syntes inte supertydligt på den bruna men gav ett supersnyggt blänk.

Paketen skulle till vardera i paret vi var bjudna till så för att paketen skulle vara egna men ändå hänga ihop hade jag samma presentsnöre.

Och vad som var i paketen? Ha, det är en hemlis!

Bilder från vår vardagsrumshörna med kokböcker, rottingvagn och snygglampa

När vi flyttade till huset för över ett år sedan fick vi tre gånger så stort och många härliga kvadratmeter att fylla. Det har tagit tid att känna in vad vi velat ha och var vi vill ha det. Vi har helt enkelt låtit huset få säga till oss vad det behöver.

Något vi dock har i mängder är kokböcker och vi har inte riktigt hittat en bra lösning för dem. Först hamnade de i bokhyllorna på övervåningen och det var ja ju helt galet. Närhet till kök är väl A och O? Sen visste jag exakt vilken hylla som skulle passa i köket men den har jag fortfarande inte hittat. Letar vidare…

I vintras, på en resa till Köpenhamn, var vi och åt på PatéPaté och jag blev så inspirerad av deras inredning att jag gick hem (eller flög) och gjorde likadant. PatéPaté hade fyllt det låga fönsterbrädet med kokböcker som till försäljning, bild nedan. Det jag också gillade var hur de använt fönsterhörnet, vinkeln för det är precis så vi har här hemma också. (Observera även den snygga möbleringen med olika stolar men med samma träslag för en enhetlighet)

Så så här blev det här hemma. I fönsterhörnet vid matplatsen utanför köket satte vi upp böckerna.

Böckerna har varit där i ett halvt år men lampan kom dit bara för ett tag sen. Det lampan Gatto från Flos. Har länge suktat efter den och tycker den blir helt perfekt i hörnan och fin med böckerna runt om.

Rottingvagnen fick jag i födelsedagspresent. Är just nu helt inne på rotting. Den där vagnen ska fyllas med allt som kan behövs vid ett matbord; salt, peppar, servetter mm. Är helt galet förtjust i den!!

Ett fikonträd i en korg mjukar upp och ger liv till fönsterbrädet.

Som sagt – vi har många kokböcker. Slås ofta av hur sällan vi faktiskt lagar utifrån recepten. Det är främst som inspiration, ögongodis, och så gör vi ändå som vi själva tycker och vill ha det. Men det är härligt att bläddra och lockas. Sen så är det roligt att se trenderna komma och gå. Många kokböcker har skickats vidare för de känts ytterst omoderna. Musse Piggs kokbok däremot, den har fått vara med i alla år, tror jag haft den sedan 1981. Älskad, välbläddrad och välanvänd. Nu får den stå bredvid boken om El Bulli – världens bästa restaurang. Det är till å ha bredd i sin smak, va?!

Glassig efterrätt i glas

Får det lov att vara en tjusig glass till efterrätt? Eller kanske något gott för Eurovisionfinalen på lördag??

Nu när vår lille kille börjat äta puréer och mat blir det en del glasburkar över. Det kliar ju i fingrarna att göra något mer med dem än att bara skicka dem på återvinningen. Finns så klart mycket att hitta på och ett sätt är att använda burkarna som serveringsskålar.

När det är just i glas är det fint att visa vad som är i glasburkarna och då lägga en efterrätt i lager är ju passande. Eftersom jag är lite barnsligt lagd kommer jag att tänka på de där stora förpackningarna med tre sorters glass med olika färger. Om man lägger dem i lager och med något gott emellan för att förstärka de olika lagren var tvunget att testas.

Mellan lagren hade jag jordgubbssylt och riven mörk choklad men här är ju variationerna och möjligheterna oändliga. Jag gjorde så att jag tinade glassen något innan jag lade i första lagret och sen stoppade jag in glasburkarna och glassen i frysen för att stelna tills nästa lager. Lite pilligt men med små skedar och lite fingertoppskänsla blev det bra.

Citronkyckling i ugn

Citronkyckling i ugn är så gott och så enkelt! Och mycket uppskattat av de små. En kycklingrätt du måste testa.

citronkyckling i ugn

I går hade jag gett mig sjutton på att göra något med de där kycklingbenen som legat i frysen allt för länge. Kollade runt på lite olika recept och kokade i hop (!) ett eget med citronkyckling i ugn. Ja för i ugn skulle det vara för jag älskar att laga mat som reder sig själv  i ugnen.

Det blev en ruggigt god och saftig kyckling med fräsch citronsmak. Hade rätt så mycket vitlök men tycker inte det blev så mycket av den varan trots allt. Hade fina gröna oliver hemma så de fick också vara med. Supergott! Jag hoppas du ska gilla min citronkyckling i ugn.

Citronkyckling i ugn

Ingredienser
4 tinade kycklinglårben
2 citroner, helst ekologiska
2+4 vitlöksklyftor
80 g rumsvarmt smör
gröna oliver
salt
peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Tvätta citronerna noga och riv skalet. Lägg det rivna skalet i en skål i hop med smöret. Pressa i två vitlökar och blanda samman till en jämn smet. Dela upp smöret i 4 lika delar. Lägg kycklingbenen på en stor ugnsfast form och tryck in smöret under skinnet, lite i taget och fördela väl. Smula några nypor flingsalt och ta några drag med pepparkvarnen över kycklingen.

Skär de två citronerna i tjocka skivor och sprid ut i formen på kycklingen. Samma sak med de gröna oliverna och de resterande vitlöksklyftorna.

Ställ formen på galler mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills köttet är genomstekt och skinnet fått en krispig gyllene yta.

Servera med ris eller kanske rostade rotgrönsaker och en grönsallad.

Det här med smör och citron i kombination måste väl ändå vara bland det bästa? Som om två världar av det godaste jorden kan aska gått samman!

citronkyckling i ugn

Gillar du också kycklingrätter och vill ha fler tips? Då ska du kolla här:
Krämig kyckling med citron och dragon
Marinerad kyckling med majonnäs, lime och ingefära 

citronkyckling i ugn

Här serverade jag med ris men jag tror att smashed potatoes skulle göra det än bättre.

Reser tillbaka i tiden & till Stockholm

Efter en vecka i Göteborg så skulle vi ta oss hem och valde tåget. Men det fick bli ett lite annorlunda tåg – Blå Tåget. Det är gamla vagnar som rustats upp men fått behålla sin charm. Och fått en ytterligare touch.

Vilken resa det blev. Inte bara att det var härligt, vackert och charmigt men även en minnesresa för mig. Det var som barndomens tågresor (föräldrar utan körkort = mycket tåg) med vagnar som hade högt i tak, stora fönster och ett himla liv mellan vagnarna. Fast nu med wifi och toaletter som spolar och inte bara rör rätt ner på spåret.

Har en dröm om att åka på Orient Expressen. Ni vet, så där som i 20-talets Agatha Christie. Vet inte om jag kommer komma göra det men detta var liksom nästan. Fast så klart ändå inte. Men att få äta på vita dukar på ett rullande tåg, det ger liksom känslan av just Orient Expressen.

Familjen åt i omgångar så jag å dottern gick först och fick ett bord för två. Gissa om det var spännande för en liten 3-åring!?

  

Det var jättekul för barnen också. De har ju inte rest så där jättemycket med tåg men tillräckligt för att se att detta var annorlunda. Jag å dottern tog en promenad genom tåget och det där kalla, skramliga och läskiga mellan tågvagnarna som jag minns det var precis lika läskigt för henne. Med båda händerna för öronen och spänd min gick hon igenom. Läskigt och spännande – för vidare skulle vi!

Mina små mästerkockar

Att laga mat tillsammans med barnen ska ju få de små att äta bättre och engagera sig i maten. Nu har vi inte något problem med att barnen inte äter här hos oss, utan de är ruggigt matglada och äter allt från bläckfisk till kroppkakor. De testar gärna nytt och är intresserade. Var det kommer ifrån vet jag – från deras far för jag ville tydligen bara äta leverpastej som barn.

Så, äta kan de men att få dem engagerade i matlagningen och förstå var maten kommer ifrån börjar så sakteliga också komma. ”Var kommer köttbullen från?, var kommer potatismoset från?” är exempel på frågor. Försöker svara men när det kommer till ”var kommer gaffeln från?, var kommer spisen från?” blir svaren lite mer komplicerade…

Vi tittar på Sveriges Yngsta Mästerkock tillsammans. Det får verkligen dem att gå igång. Eller ja, alla fall sonen. Dottern får myror i brallan ungefär halvvägs. Sonen säger att han ska vara med när han blir ”storkille”. Skulle inte förvåna mig om så blir fallet. Bäst då att börja öva nu, eller?

På måndagar har dagis alltid utflyktsdag och alla barn har med sig matsäck. Ypperligt tillfälle att att de då får göra sin egen matsäck. Känna sig stolta över vad de gjort och lära sig att man lagar sin mat för att sen äta. Maten är inget som bara flyger in på bordet som värsta Askunge-fen trollat fram. (fast ibland känner man sig ju så, inte för att det direkt trollas, men typ…)

Vad är bästa matsäcksmaten? Jo, pannkakor! Och det fick det bli.

Knäcka ägg var roligast men att samsas på en pall kan vara SUPERsvårt!

Efter några minuter vid stekningen gav de upp. ”Åh, vad låååååååång tid det tar!” Ja ja, de var i alla fall med ett tag och vet nu själva svaret på ”var pannkakan kommer från”. Misson almost completed.

Ryggsäckar packas, lager på lager kläs på och promenaden mot förskolan startar. Fast denna gången med barnlagad matsäck.

Att städa medans barnen är vakna är som att skotta när det snöar

Det tips som rubriken säger har jag gått efter nu ett tag. Men om man vet att det ska snöa varenda dag i några år så känns det liksom lite meningslöst.

Väljer mina fajter och har en massa korgar över allt som jag föser ner allt i. Varje korg har sin uppgift; en för tågbanor, en för gossedjur och en matlagningsaker osv.

”Fösa-ner-metoden” verkar vara det rätta.

Men lego, detta underbara påfund, det går inte att fösa. Det liksom bara förökar sig som celldelning. Dessutom vet jag inte vad som är ett pågående bygge och inte så jag ger upp. Mattan i övre hallen får agera byggplats och alla små färgglada byggstenar hamnar där. I oordning eller ordning… det har jag ingen koll på, det vet bara ungarna.

Dill- & kaprismajonnäs. Riktigt gott till skaldjur

När  jag är på besök på västkusten så passar jag givetvis på att få med mig alla andra i släkten på att äta en redig måltid med skaldjur. Jag är verkligen stormförtjust i skaldjur och fisk och tror nog att varje tur väster ut har resulterat i minst en kväll med ett sagolikt berg av färska skaldjur till middag. Krävs inte så mycket egentligen för att det ska bli lyckat – en massa skaldjur, en krispig god grönsallad, saftigt bröd och aioli eller majonnäs. Och i går blev det en majonnäs med dill och kapris

Så var det i lördags. Vi var ute på en bilutflykt och stannade till vid en fiskevagn med färsk fisk i mängder. Så lätt att bli förförd av detta. Vi kom därifrån med havskräftor, krabbklor, räkor, makrill och små godispåsar från den söta fiskdammen.

Dill- och kaprismajonnäs till fisk & skaldjur

Till skaldjuren och den stekta makrillen (och till all stekt fisk) passar denna dill- och kaprismajonnäs. Lite som en vuxnare remouladsås.

Ingredienser
2 äggulor
3 dl matolja
1 msk dijonsenap
0,5 tsk salt
par drag med svartpepparkvarnen
några droppar citronsaft

50 gr kapris, grovhackad
1 näve dill
ett par stänk Worchestershire-så
vitpeppar

Gör så här: Vispa ihop en majonnäs genom att hälla äggulor, senap, citron, salt, peppar och  i en bunke. Vispa i oljan för hand, droppe för droppe i början för att få ihop majon och sen mer matolja med kraftigare vispning. Ska bli riktigt fast och tjock.
Krydda upp med kapris, dill, Worchestershire-sås och vitpeppar på det. Det ska vara lite sting i den av sälta, syra och pepparn.
Kan också använda färdig majonnäs och krydda upp som nedan.

 

Ett ljust försommarbord dukades upp och sen smaskades det för fulla muggar. Våra barn är också mycket förtjusta i skaldjur och det är jättekul att se dem försöka skala havets frukter. Med mycket envishet får de fram en räka om än rätt skadad.

I den lilla fiskvagnen fanns det också superfin makrill som stektes i mycket smör. Mer än så behövs ju inte för att få en grymt god fisk.

Serveras med färskt, gott bröd och en krispig grönsallad.

Och sen så ser det ut så här. Berg av skal.

Smink borde ha åldersgräns

Många frågar hur det är med 40årskrisen. Nån kris vad det gäller åldrandet kan jag inte säga att jag har men nästan så jag börjar krisa bara för att jag får frågan så ofta.

Att åldras ser jag som något positivt för det är ofta som jag tänker ”om jag hade vetat vad jag vet nu när jag var X år, vad enkelt det hade varit”. Hur ska det då inte bli om ytterligare 10 år??

Ska inte sitta här å påstå att jag är klok som en bok bara för att ytterligare ett år läggs till handlingarna men någon typ av trygghet och säkerhet infinner sig. Mötte en dam på tunnelbanan som frågade hur gammal min son var ”han är 5 månader”, svarade jag. ”Jaha, jag är 95 och ett halvt”, sa hon. Hon var så vacker, ja rasande snygg faktiskt. Och trygg! Verkade som hon satt på en hemlighet som bara de som varit med ett tag vet.

Att jag inom mig känner mig löjligt barnslig, nyfiken och ibland osäker gör att jag inte känner nån åldersnoja men när jag ser mig i spegeln så ser jag ju att jag inte är 18 längre. Varför la jag så mycket pengar på smink och hudkrämer då? Det är ju först nu som de behövs! Borde stå på foundationtuben att denna produkt behövs inte om du är under 35!

Kommer ni ihåg den här låten nedan? Den kom -97 och texten ska ha skrivits av journalisten Mary Scmich i en tidningskolumn, en text med samlade, kortfattade rekommendationer i livet hon hade. Texten blev populär, spreds och blev en hitlåt som blev än mer populär. Mycket av det som sägs är på pricken och det här med att bli äldre och noja över sitt utseende säger hon så här:

Enjoy the power and beauty of your youth; oh nevermind; you will not understand the power and beauty of your youth until they have faded. But trust me, in 20 years you’ll look back at photos of yourself and recall in a way you can’t grasp now how much possibility lay before you and how fabulous you really looked…

Underbart! Och sant!

[youtubeplay id=”sTJ7AzBIJoI” size=”medium”]

 

Visst, jag hade gärna varit utan de mimiklinjer som travar över mitt ansikte, alla de pigmentsfläckar som bosatt sig i pannan och på kinderna eller porer som tydligen gett sig sjutton på att bli större istället för att bli mindre men allt det där har jag ju fått för att jag levt. Kan ju inte låta bli att garva för att inte riskera skrattrynkor… Eller?

Jag väljer att sträcka på mig, känna mig vacker för den jag är och inte den de fixade reklambilderna vill att jag ska vara. Hoppas på att ha 20 års erfarenhet är bättre än att vara 20 år. Jag känner glädje över att inte behöva tvinga på mig snorkorta shorts som alla tydligen ska ha. Fasen vad skönt att vara så gammal att jag väljer själv, orkar stå emot. Önskar såååå att jag kunnat tänka så för 20 år sedan.

Jag går ut i världen med förtjänat smink i fejjan och har bara en liten ångest av frågan om vad jag ska bli när jag blir stor, för jag ska tydligen vara stor i 25-28 år till innan pension. Får vi se vad jag har för livssvar då…