Ät klimaträtt! Bra för jorden, framtiden, kroppen & plånboken

I onsdags var jag bjuden på en klimaträtt lunch med föreläsning om hur man kan göra för att göra smarta, klimatsmarta, val. Speciellt då genom vad vi äter.

Lunchen serverades på stans vackraste ställe – Skeppsholmen och ombord M/S Fladen. Att vädret visade upp sig från sin bästa sida gjorde det hela till en nästan drömsk stund.

ICA har dragit igång ett projekt som heter Klimaträtt och syftar till att uppmana och inspirera till att vi ska äta på ett sätt som minskar klimatpåverkan.

Med tre grepp kan vi göra stor skillnad
1. Minska mängden kött och ät mer grönt
2. Släng mindre mat
3. Välj mer eko, närodlat och frukt & grönt som är i säsong.

Låter väl enkelt?? Egentligen är det väl det. Det handlar bara om att ta beslut. Sen så har dessa val ytterligare fördelar. Inte bara att det är bra för klimatet så är det bra val för våra kroppar. Mindre kött och mer grönt – då blir kroppen glad. Sen så är det också bra för plånboken; att köpa grönsaker som inte färdats från andra sidan jordklotet är både dyrt och onödigt. De frukter och grönsaker som är i säsong smakar som bäst och blir då dessutom billigast. Köpa jordgubbar i december är varken gott för magen eller bra för plånboken.

Anna Richter från WWF berättade tuffa fakta men också om de möjligheter vi kan göra för att förbättra utsikterna för framtiden.

Vi lever i dag på resurser som motsvarar 3,7 jordklot. Det är ju galet!

Jag blev väldigt inspirerad och detta är tankar som jag haft ett tag men kanske inte tagit ut i verkligheten.

Sen, när vi alla blivit skolade i klimaträtt, blev vi bjudna på en riktigt härlig klimaträtt, vegetarisk lunch.

Alla recepten går att finna på ICAs klimaträtta sida.

ICAs kock Leif jobbade i det gungande köket. Fast, inte skulle man väl tro att detta snygga kök är på en båt??

Som en liten förrätt serverades en otroligt god pumpasoppa i ett glas.

 

Sallad på matvete, avokado, rostade kikärtor.

 

Majs- och zucciniplättar serverades med en bönsallad.

 

Spaghetti Bologneses utan bolognese så att säga. Här var det svamp och rotfrukter istället för köttfärs. Vansinnigt gott och de ekologiska pastan blev jag extra förtjust i.

Till efterrätt bjöds det på små morotsbollar. Lite skeptisk till en början mot dessa men de tog sig faktiskt. Ska prova det på ungarna där hemma.

M/S Fladen var en väldigt vacker båt som också inspirerade. Mörkt trä på maffiga mattor. Det gillade jag.

Vackra pioner förgyllde miljön ännu mer.

Tänk att se på denna utsikt varje dag.

 

Ska testa och se hur klimaträtt jag kan vara. Nu under sommaren är det nog inte jättesvårt då det finns så mycket härligt, närodlat grönt överallt.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sarah
Sarah
9 år sedan

Låter ju som en fantastiskt trevlig dag! Och vilket bra tema för dagen! Jättekul att du uppmärksammar vego/klimatsmart mat! Och alltid bra med lite extra inspiration på den fronten! 🙂

Mian på Finaste mattan
9 år sedan

Nu blir vi ordentligt avundsjuka! vi ville också ha varit där!
: )

Du kanske också gillar...

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x