Följ mig:
Min dag Påsk Påskmat

Påskafton “hemma på vår gata i stan”

12 april, 2020

Fortsatt Glad Påsk vill jag önska dig. Hoppas innerligt att du fick en fin påskafton, fick vara frisk och kunnat träffa några nära och kära trots det rådande läget med social distansering och avståndsrekommendationer mot äldre.

Vi har inte något djupt rotad påskfirande med "så här gör vi varje år" som vi nog skapat med våra jular. Ingen påsk har varit den andra lik någonsin. Så på det sättet blev vår påsk 2020 egentligen inte fel, utan väldigt bra, bara att det inte blev vår tänkta påsk då vi bokat resa till Prag och Berlin med vänner.

Nu tog vi en fin, härlig, vänlig, god och alldeles underbar knytispåsk med grannar på gatan som också var hemma. 6 vuxna och 9 barn.

Barn som springer över trädgårdarna och lunch ute i det fria. Det hade väl proffset Anders Tegnell & co gillat?! Det gjorde i alla fall jag!

Vår påskafton hemma

Trots att det har funnits mycket tid har det inte gjort det visade det sig för att köpa ett knippe påskliljor att ha på bordet hade jag tydligen inte hunnit. Fint då att 6 st påskliljor mer eller mindre hade slagit ut i trådgården. Vad kan jag göra med dem så det känns som mycket mer? tänkte jag. Får dela upp dem och ha lite mer växtlighet.

Då jag hade valt en blå/vit -duk och porslin så valde jag mina gamla medicinflaskor (faktiskt från min farfars tid som var läkare) för att få in varma färger på bordet. Och de där kopparäggkopparna jag sått krasse i äggskal i. Man liksom tager vad man haver, eller hur?!

Medan jag dukade både barn- och vuxenbord lagade maken mat i köket. Hans inkokta lax är to die for!

Så här blev dukningen. Väldigt vårfräscht tycker jag. Med den starka vårsolen blev det väldigt vackert på altanen.

Lite gammalt och nytt i en salig blandning.

Som sagt; vårsolen var ju perfekt. Vad hade vi gjort om det var snöblandat regn...?

Äggmålning

Det som är väldigt härligt när man firar med personer man inte firat med tidigare kommer det in nya inslag. Som makens äggjakt jag tidigare berättat om som nu är en självklarhet även för mig.

Vår grannar har en tradition av äggmålning på påskafton. Låter ju som en tradition jag på en gång också vill ha.

Massa ägg hårdkokades och sedan fram med penslar och färg. Och den välanvända vaxduken som underlag. Better safe than sorry.

Och WOW! Vilken produktion, vilken verkstad. När vi byggde upp vår påskbuffé i köket visade det sig att vi hade faktisk några kokta ägg över vilket ju var tur för här målades det ägg som värsta äggfarmen.

Medan det målades så byggde vi alla som sagt upp vår buffé i köket. Silluncher är ju bland det bästa som finns, eller hur?

Sedan slog vi oss ner i trädgårdssofforna med den given påskdrinken; Mimosa. Recept HÄR. Sol i ett glas.

Katten Birger iakttog med bister min. Som vanligt.

Vackraste äggen jag sett.

Påsklunch med påskbuffé

Det är inte bara att det är goda saker som dukas fram till påsk, det är vackert också. Mycket färg och väldigt fräsch mat. Och nu när jag tänker på det - helt köttfri.

Många sillar blev det. Och nej, jag la inte in någon egen denna påsk. Men, man kan inte hinna med allt. De sillar vi hade var ljuvliga: Skånsk senapssill, dansk kryddsill, glasmästarsill, skärgårdssill, matjes med tillbehör och en som hette drömsill. Den vill jag försöka göra för den var super med äpple, dill och chili.

Inkokt lax, matjestårta, västerbottenpaj, ägghalvor med räkor och grannens egengjorda mayo med egenodlad ramslök (närproducerat!) och gubbröra (recept HÄR).

Snabbstekt nyskördade sparris med rom och smetana! Och sedan makens fäbless: massor av lök! Ja jösses vad han älskar att hacka olika sorters lök. Silverlök, rödlök, gräslök, salladslök och sedan hackad picklade rödlök. Och sedan utanför bild supergod krispig sallad.

Inte att förglömma: ostbrickan. Den är liksom levande under hela dagen.

Favoritmaten, alla dagar i vecka, alla månader på året!

Och som sagt, vackert blir det också!

Om man nu tycker det är tjatigt med sill på alla högtider så är det ju verkligen komiskt med musten också. Men jag klagar inte. Gott ju!

Äggjakt

När barnen sagt: när blir det äggjakt? 23 gånger var det äntligen dags.

Då påskkärringar inte fick flyga som de ville i torsdagars så gjorde de ett återbesök även på påskafton.

Sitta i varma solen i mjuka studsmattan och äta allt påskgodis. Kan det bli bättre?

Ja, för sen kom påskkakan!

Grannfamiljens egengjorda marsipan och egendesignade påskkycklingar. Dör av sötheten! Alltså inte att kakan var för söt utan kycklingarna var gulliga, ha ha!

En fantastisk påsk trots att den inte alls var som vi hade tänkt. Prag och Berlin ligger kvar. Och dessa minnen av en superhärlig, god och mysig påsk kommer också ligga kvar länge. Det blir ju dubbel vinst i minnesbanken när jag summerar allt post Corona!

Ha nu en fortsatt fin påsk. Idag ska vi försöka ta oss ut i skogen med vänner men än så länge verkar vädret inte vara med oss helt. Får se.

Gratis!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close