Pinnbröd av smördeg. Som en skogscroissant

Att göra pinnbröd av smördeg blev en dundersuccé från vår Valborg i torsdags så det förtjänar helt klart ett helt eget blogginlägg med tydlig steg-för-steg. Det var första gången jag testade men garanterat inte sista. Eller för att citera min son: jag vill ha fler!

pinnbröd av smördeg

Jag hade haft idéen att göra pinnbröd av smördeg i ungefär ett år men inte kommit till skott men nu så. Finns det en brasa och det ska grillas på den så är det ju helt klart läge att testa. Hade hoppats på att det skulle bli som en croissant att fylla med sylt i stället för ett ”vanligt” pinnbröd som jag fyller med smör. Att pinnbröd av smördeg skulle mer bli som en efterrätt till korven innan.

Och tänk! Det var exakt så det blev. En nybakad, varm och frasig rundsmal croissant fylld med sylt.

Pinnbröd av smördeg

Ingredienser
Smördegsplattor
1 ägg för pensling
Långa & kraftiga pinnar
Grillglöd

Gör så här: Ta fram smördegsplattor så de tinar något. Rensa grova träpinnar så de är raka och skalade från bark.

Kavla ut smördegsplattorna och skär ett långt snitt längs med på mitten så det blir två långa remsor.

Lägg en ände av smördegsremsan över en pinnes topp så det blir som stängd ände och vira sedan smördegen, utan att dra för mycket i den, runt pinnen. Tryck fast sista biten på den redan virade degen så den ”klistras fast” och håller ihop. Är degen för torr kan lite vatten penslas på så den går att ”klistra”.

Innan pinnarna ska grillas/gräddas penslas de med uppvispat ägg runt om.

Grilla/grädda sedan jämnt över glödande kol. Tips är att försöka hålla pinnen parallelt med glöden för jämn gräddning.

När smördegen puffat upp och fått gyllene färg vrider du försiktigt av brödet av pinnen. Fyll pinnen med önskad sylt eller krossade bär med lång smal sked eller kniv. Servera!

pinnbröd av smördeg

Försök hitta pinnar som är så raka som möjligt och helst utan knotor så blir det enklare att vrida av sedan. Ju kraftigare pinne desto mer sylt kan det få plats inne i din ”croissant”.

Bra om ändhörnet sitter fast i den övriga degen så inte snurran lossnar vid gräddning/grill.

pinnbröd av smördeg

Jag gjorde pinnarna hemma i köket och satte en plastpåse runt ändarna med deg så de höll sig färska och fuktiga tills det var dags att grädda/grilla.

Jag visade detta på Stories på mitt Instagram och det var många som ville veta mer. Hoppas nu att detta kan få fler att testa.

pinnbröd av smördeg

Gjorde så att alla skulle få två var men det var på tok för lite. Detta var bara för gott och jag hade nog velat ha det dubbla.

Vill du ha mer brödiga och traditionellt pinnbröd har jag två recept HÄR.

Jag provade en med aprikossylt och en med jordgubbssylt och den med jordgubb vann. Kanske för att det var min hemmagjorda jordgubbssylt med goda kraftiga bärbitar, ha ha.

Nu vill jag göra brasa igen för detta kan bli en vana. Så galet gott!

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 år sedan

Men åh geni ju! Vad gott!!! Kan man göra kardemummabulle på pinne? ?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Anna
4 år sedan

Hej Anna! Ja men du, det lät gott. Det borde jag testa. Tack för tips.

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x