När jag får flera förfrågningar om att dela med mig mina tips och hur planera båtluff i Grekland så kan jag ju inte stå emot. Verkar ha sått några frön hos många vänner jag mött och berättat om våra sommarplaner. ”Skulle också vilja båtluffa men vet inte hur”. Tidigare inlägg i ämnet HÄR och HÄR.
”Jag vet att det här inte är någon reseblogg, men skulle du kunna skriva om hur det gick samt tips på hur ni bokade, lämplig ålder osv”. /Malin
”Åh, det låter helt underbart i mina öron som är Greklandfantast. Om du har tid och lust får du gärna delge din rutt, med öar och hotell mm och var du bokat det. Så klart gärna även din packning :)!!!” /Eva
Så klart jag kan!!! Om jag kan inspirera och hjälpa någon blir jag jätteglad. Med min snart 7.e båtluff har jag några tips kan jag tro.
Ska försöka vara så enkel och tydlig jag kan. Ni får ställa frågor om jag glömt något. Tar med mina erfarenheter och så får ni välja om det passar er eller något som bara kan inspirera. Bilder från min senaste båtluff
Uppdatering, resereportage från:
del 1 – Aten
del 2 – Antiparos
del 3 – Naxos
del 4 – Schinoussa
del 5 – Milos
Planera båtluff i Grekland
Välj ögrupp
En båtluff betyder ju att man ska luffa runt bland flertalet öar så mitt första tips är att välja en ögrupp i Greklands rika ö-liv och stora skärgård. Även om själva luffandet är en central del i denna typ av resande vill man ju inte spendera allt för mycket tid på båtarna så att då ha en ögrupp med relativt nära mellan öarna hjälper till.
Jag är mest förtjust i Cykladerna som är ögruppen som ligger mitt i Grekland. Det är här husen är vita kvadrater och har blåa dörrar å fönster. Vart man än vänder sig är det vykortsvackert.
Vår rutt blir Antiparos, Naxos, Schinoussa och Milos. Antiparos ligger bara ett sund från den större ön Paros, med färjor som går varje timma, så dit kommer vi åka över dagen men inte bo på så då blir det besök på 5 öar.
Boka flyg
När ögrupp är vald kan flyg bokas. Vilken flygplats ligger närmast? Är det Aten du flyger till så är det färjorna från Pireus, som är hamnstaden strax söder om Aten, som kan bli din utgångspunkt. Men det betyder inte att det måste vara din hemdestination. Kanske flyga hem från Santorini om luffen blir lång?
Vi har bokat reguljärt och flyger ner med Aegean Air och hem med Norwegian.
På en öluff blev vi strandsatta på flygplatsen i Aten för vårt flygbolag hade fått flygförbud dagen innan vi skulle hem. Det blev en natt på en hård bänk i incheckningshallen med ett salt badlakan som täcke.
Boka boende & färjor
Detta är en klurig punkt för det är lite moment 22. Nu för tiden sker bokning av färjresor och hotell i förväg via nätet. Förr var det en helt annan sak. Man tog sig till hamnen, hittade en båt som skulle gå när man önskade – hoppade på och i nästa hamn stod där hur många rumsuthyrare som helst och slogs om oss luffare. Det enda som var viktigt var att veta när och var färjan tillbaka till slutdestinationen gick så man inte missade planet hem.
Nu är det planering och bokning i förväg som sagt.
Finns flertalet sidor med bokningar av färjor. Jag har använt directferries.se och letsferry.gr beroende på storlek på öarna då mindre öar inte har hamnar stora nog för vissa färjor. Tycker sidorna har varit enkla och smidiga att boka från.
Färjorna är av olika karaktär och storlek. Snabbåtar där du sitter som i flygstol inne på däck hela turen eller stora färjor med bildäck och stora terrasser ute att njuta av solnedgången från t.ex.. Och priserna är också väldigt skiftande.
Men, för att kunna boka en färja måste du samtidigt veta att du har boende klart på ön. Det är detta som är moment 22. Och boka boende är lite av ett detektivarbete. Vissa stora öar har sina hotell kopplade till bokningstjänster medan de små har egna sidor om ens det. Jag tog till google-sökningar, recensioner på TripAdvisor och bildsökningar. På bokningssidor kunde det stå att det inte fanns några lediga rum på ön men med egna sökningar fann jag minsann hotell/BnB’s.
Nu vill jag verkligen inte förta den spontana båtluffen. Det är ju en av tjusningarna med resandet. Klart går det att boka färjor i hamnen, hitta boenden på plats men inte i den utsträckning som förr.
Och att boka i förväg känns också som nödvändigt när vi reser med en 8-åring, 6,5-åring och 3,5-åring. Inte okej att stå utan boende med så små barn.
Vilket rum ska bokas?
Stränderna ligger som oftast någon annan stans än i stan. Vill du ha nära till restauranger, folket eller naturen och stränderna? För mig är det viktigt att kunna strosa runt i hamnen eller byn på kvällen. Se på folk och sitta på härlig restaurang. Så vi bokar boende så centralt som möjligt och tar bussar och båt till stränder.
Balkong eller uteplats är superviktigt. Gärna mot havet eller åtminstone riktad mot något öppet.
Vi reser 5 personer och vissa boenden har vi lyckats få familjerum andra gånger får vi dela upp oss.
Hur länge & hur många öar?
Detta är beroende på vad ni är ute efter på resan så klart och resesällskapet är inte helt oviktigt. En luff för länge, länge sedan så var det viktigt med uteliv så när vi kom till en ö med bra utbud så bestämde vi att stanna där. Det blev en luff på två öar med 90% på en ö. Andra gånger har det varit viktigt med att hinna med så många öar på 14 dagar så jag packade aldrig upp och undrade alltid var jag var när jag vaknade.
I år blir det 15 dagar, 4 (5) öar och 5 hotellbokningar. Den första natten är på fastlandet, i hamnstaden Pireus. Det är för att vi landar rätt sent i Aten på eftermiddagen och om vi då tar en färja på en gång så kommer vi inte fram för än vid midnatt vilket inte är optimalt för våra små barn. Bättre då ta det lugnt första timmarna, äta en god middag och vara uppe med tuppen å ta en tidig färja. Då kommer vi hinna med bad dag nr 2. Bra att ta det säkra före det osäkra när du ska planera båtluff i Grekland. Sedan växlar vi mellan 3 och 4 nätter på de fyra öarna.
Det som var viktigt för oss var att varva stora och små öar. På Naxos bor vi mitt i stan och kommer ha lite citypuls. På Schinoussa finns knappt några restauranger och sist jag var där fanns det bara en gata som gjorde att det fanns något som kunde kallas by. Får se hur det är i år.
Måste man luffa med ryggsäck?
Så klart går det att resa runt med vilken väska som helst. Ryggsäcken är väl kanske ett arv av att det förr bara fanns otympliga väskor som det var tvunget att bära i handen. Nu rullas ju de flesta väskor. Men när det just luffas, stå i köer för att både gå på och av färjor, bära bagage runt på båten och kanske bära när du kommer i hamn då det kan vara svårt att rulla väskor på grusvägar och kullerstenar är ryggsäck ett säkert val.
Jag vill också känna att det är en ”riktig” öluff och ryggsäcken signalerar starkt det.
En annan viktig sak för mig när jag ska planera båtluff i Grekland är att öluffen ska vara en paus i den enkla världen. Hotellrummen är enkla, restaurangerna har ingen dresscode och det är så varmt dygnet runt så packningen blir dessutom enkel. Inte för många klädalternativ ger ett enkelt liv.
Ett packningstips: När du packar din ryggsäck lägg det tunga och hårda längst ner och mjuka oömma kläder överst. Då vet du att du kan sitta på den övre delen på din ryggsäck. Kan vara bra när väntan på båtar blir lång eller det är ont om sittplatser på utedäck.
Packlista – kläder
Med bakgrund av det jag skriver ovan så är packlistan av kläder på temat enkelt och skrynkelfritt. Och då garderoben blir begränsad har jag tänkt några få färger på plaggen, grönt och blått + svart och vitt. Då kan de matchas och mixas med varann vilket ger fler olika outfits. Och nu utgår jag bara från mig själv vad det gäller listan nedan. Annars blir det för långt detta…
• Resekläder – tar de grövsta kläderna på mig så slipper de väga ner ryggsäcken. Och också för att temperaturen i flygplanet är lite sval. Birkenstock, luftig lång-/trekvartsbyxa, T-shirt och kofta.
• Skor – tre par; Birkenstock, stadiga skor att resa och luffa i samt ha på kvällen. Flipflops att ha till vardags och stranden, kanske även kväll. Badskor för jag trampade på senaste luffen på en sjöborre och fick göra en liten operation på Mykonos samt gå på kryckor resterande halvan av resan. Det gör jag aldrig om!
• Två bikinis – alltid ha med ett ombyte.
• Jeansshorts – jag har gjort misstaget en gång och hade bara kjolar. I upp emot 40° blir det väldans varmt med lår mot lår om man säger så.
• Linnen och T-shirts i naturmaterial. Några få att varva mellan och tvätta mellan varven. Har enfärgade i basfärger så de kan funka med alla andra kläder.
• Klänning – Jag vill gärna känna mig ostrandig på kvällen och klär upp mig fast det inte behövs. Klänning som har mycket färg känns mycket semester.
• Några nederdelar för kväll – någon byxa och kjol som kan matchas och varvas med linnen och T-shirts till kvällar.
• En varm kofta (den jag reser i) – Det som är så härligt med Grekland mitt i sommaren är att det är så solsäkert. Det är varmt dygnet runt. Men det finns ett fenomen som kan vara bra att veta: Meltemi. Det är en kraftig vind som kommer från Nordafrika och den kan vara riktigt lynnig. Båtar kan ställas in faktiskt. En resa till Folegandros där staden ligger på en hög klippa blåste det så mycket så även om temperaturen var varm så blev kvällen iskall pga vinden. Fick köpa stor sjal i stan.
• Underkläder – tänk inte ett nytt set för varje dag utan ta med resetvättmedel eller lämna in på tvättomater. Jag har inga strumpor alls då jag inte har några sådana skor.
Packlista – övrigt
• Kamera! du kommer gå runt i ett vykort och det är vackra vyer överallt. Föreviga så mycket du kan.
• Stor mjuk väska – Att ha som handbagage både på flyg och båtar och sedan som strandväska.
• Små tygpåsar och necessärer – I den stora strandväskan blandas allt huller om buller så med mindre enkla påsar delar jag upp grejorna.
• Nätkasse – För strandleksaker och annat som kan få med sand hem. Även lägga blöta badkläder i.
• Saker till stranden – Antingen tas favoriter med hemifrån eller köps på plats. Cyklop, spadar, hink, armpuffar, badring…
• Badlakan – Har hamam-handdukar för de blir små som frimärken när de viks ihop. Som gjorda för luffarliv.
• Solkräm – så klart. Tänk hög faktor och vattensäkert.
• Solhatt – Ett måste då solen är ruggigt stark så för både ögonen och för att hålla huvudet svalt i värmen.
• Yatzy, Uno och kortlek – Vi reser utan skärmar för att verkligen vara tillsammans här och nu. Dela samma upplevelser IRL.
• Högtalare – musik är ytterst viktigt för mig på resor. Jag gör spellistor långt i förväg och de blir som soundtracks på resorna. En spellista på telefonen (ja, den skärmen måste med) och högtalare med bluetooth så skapas den perfekta inramningen. När du ska planera båtluff i Grekland så ska du också tänka musik.
• Böcker och ritböcker med pennor – Ja, är det semester så är det.
• Grenkontakt – Det är så mycket som ska laddas och hotellrummen har ju inte kontakter i överflöd så en extra sladd med grenkontakt löser det.
• Resefön – Ja, det kan behövas.
• Liten kylväska och isklamp – detta är överkurs. Men så många gånger jag lagt en sval dryck, frukt eller bit ost i strandväskan och sedan mötts av något allt annat än svalt. Hotellrummen vi hyr är med pentry så då har vi ofta lite frukostmat, enklare lunch i kylen så då är det enkelt att låta isklampen kylas i frysfacket.
• Öronproppar. Det kan vara mycket ljud från gatan.
• Våtservetter!!! Även om du reser utan barn är våtservetter kanske det mest användbara.
Vad som inte ska packas
• Schampo, balsam och duschkräm – nej de är inte för att det finns på rummet utan för att slippa bära med sig det ända från Sverige. Jag är inte så petig med mitt schampo så jag kan köpa vad som i den lokala shoppen. Familjen delar och förpackningen lär ta slut lagom till vi åker hem.
• Duschhandduk – det finns på rummet.
• Den där extra t-shirten, byxan, kjolen – Så många gånger jag gjort det och alltid slutat med att det ändå bara varit 1-2 plagg som varvats.
• Stora sminkväskan. Smaksak så klart men i värmen och med all sol så känns det inte så lockande med massa smink.
• Adapter – Grekland har samma stickkontakt som i Sverige.
• Töm plånboken – du behöver inte ha ditt IKEA Family-kort, bibliotekskort eller rabattkupongerna från ICA med dig.
• Sovkläder – nej. Det är för varmt.
Reseapotek
Som läkardotter så har jag alltid med mig massa saker just in case. Kan säga att ibland har jag räddat situationer som värsta Florence Nightingale. Inget man egentlig vill tänka på när du ska planera båtluff i Grekland.
• Sjösjuka är inte kul på öluff så ladda med piller och spypåsar om det finns anlag.
• Plåster, kirurgtejp, sårtvätt.
• Värktabletter och febertermometer. Ingen vill få feber men det kan ju ske. Då är det bra att veta säkert.
• Kylbalsam kan rädda en natt om man nu råkat bränna sin rygg.
• Magtabletter om oturen och bakterien varit framme
• Vätskeersättning. Sååååå viktigt att hålla koll på vätskeintaget i värmen.
• Öronsug (eller vad det heter) – jag hatar att ha vatten i öronen så en sådan där lite sug som kan köpas på apotek kan hjälpa.
Viktigt!
• Pass
• Utskrifter på bokningar
• Reseförsäkring och sjukförsäkringsintyg (tar 10 arbetsdagar!)
• Kontanter, euro då inte alla ställen tar kort eller att det finns uttagningsställen på små öar.
• Skriv ner viktiga nummer. En förlorad/trasig/urladdad telefon betyder ofta att alla telefonnummer också försvunnit. Kan du nummer till dina släktingar utantill…?
Övriga tips
• Bär konstant med dig en vattenflaska.
• Stora öar med stora stränder har solbäddar du hyr. På mindre öar och mindre stränder är du utelämnad till att ligga på sanden. Då är bastmattor jättebra. De köper vi på plats och använder sönder under resan. Kan också vara sittunderlag på båtar med utedäck.
• Öarna har stränder över hela ön så det kan bli mycket buss eller badbåt. Kolla var och när de går.
• Testa en ny maträtt varje dag. Grekiska köket har så många rätter och det kan vara lite svåra namn så att välja souvlaki blir enklast för många. Välj gärna allt från havet om du är just på öluff. Dagsfärsk fisk av valfri sort, grillad med citron och det blir perfekt. Och missa inte att gå på en ouzeria där du väljer flertalet mindre rätter och delar. Idel överraskningar.
• Har ön du besöker någon speciallitet? Då måste du ju just äta/dricka det!
• Det kan vara mycket mygg och nattetid är det så vansinnigt jobbigt med bett och surr. Det går att köpa myggjagare i de flesta supermarkets och kiosker som sätts i kontakter med små tabletter i. De hjälper mycket bra.
• Husen har trädörrar med luftspringor utanpå fönster och balkongdörrar. De skyddar bra mot både värme och mygg. Ha dem stängda och fönster öppna.
• Köp värmeljus att ha på balkongen på kvällen. Kan finnas balkonglampor men de kan vara så galet starka så stämningen blir mer som i ett väntrum.
Öluffa med barn
Ja, nu är det ju första gången jag gör det så jag får återkomma med den biten men det som gör att vi just gör det är erfarenheten av tidigare resor. Det är ett så kul sätt att resa och tror att barnen kommer älska det. Vi har varit i Grekland tidigare med barnen och de har mottagits som prinsar och prinsessa på alla restauranger så det kommer går bra.
Att vi gör det nu är för att vår minsting är nu blöjfri, vagnfri och sover inte middag längre. Äter även samma mat som alla andra. Det är nog några saker som känts viktiga för att vi skulle kunna göra en öluff med så små barn. För alla parter.
Detta blev ett helt galet långt inlägg. Kanske mitt längsta någonsin!? Om du läst och fortfarande har några funderingar vad gällande planera båtluff i Grekland så skriv gärna din fråga här i kommentarsfältet.
Och för att återkomma till en av frågorna här överst så får jag senare, efter resan, skriva om hur det gick. Hoppas på att jag får skriva en text fylld av härligheter och inte sjöborrar, kraftig vind, inställda flyg mm. Peppar, peppar…
Hej, vi ska segla en vecka i Grekland över midsommar, sen planerar vi att stanna en vecka till. Har ett barn som då kommer vara 2 år och 8 månader gammal. Kan du rekommendera en ö som nås med färja från Aten, inte allt för många timmar på färjan. Prio är strand och god mat.
Mvh Carina
Tack för en fantastisk reseskildring och en massa bra restips! Hur gick det att öluffa med barnen? Jag har planerat för tågluff med min äldste son 13 nu till sommaren, men överväger att hela familjen, skulle vilja följa med på ett öluff äventyr istället, vi älskar också Grekland!! Vi har 2 flickor också 7 och 9 år gamla. Hur långt tid tog det att ta sig till Cykladerna från Aten? Köper man ett öluffarkort eller betalar man varje båtresa för sig? Vill du dela med dig av vart ni bodde och kostade, så tar jag tacksamt emot det?
Mvh Viveca
Åh tack Viveca för din kommentar. Jag håller på som bäst att sätta samman ett mer matigt inlägg om vår luff. Återkommer. Och super med frågorna, då har jag dem som rättesnöre. Men då länge: åk med hela familjen! Våra barn, då 3, 6, 8, älskade det. Vi reste i 15 dagar och kunde lätt ha stannat 4-5 dagar till. I år åker vi tillbaka, i 18 dagar. Längtar!!!
Kram!
Hej Helena!
Sitter o läser, njuter o längtar. 1,5 månad till nästa tur ?
Vill lämna ett litet tips om en mysig ö, Karpathos ?
Lugnt, skönt och otroligt vatten.
Kram Susanne
Hej! Vad kul att läsa om er båtluffning! Jag planerar en båtluff med min familj men tycker det är svårt att veta hur man ska räkna budget. Har du några tips?
Hej och vad kul att höra att jag kan inspirera. Och ännu roligare att ni ska ge er ut på luff. Bästa man kan göra med sin familj 🙂 Jag ska erkänna att jag inte är den bästa på det här med budget men det vi gått på är att vi bokat alla boenden och båtfärjor innan så de stora utgifterna var redan avklarade innan vi gav oss ut. Sedan är det bra att hålla en dagsbudget. Ingår frukost i rummet, kan ni ta skugga under träd istf hyra solstol, ta buss istf hyra bil, hyra rum med kök och… Läs mer »
Hej. 🙂
Tack för bra och trevlig info.
Ska på bröllopsresa till sommaren och vi är inne på att båtluffa.
Låt säga att vi skulle ta samma rutt som er. Hur lång tid tar färden mellan dom olika öarna med båt? Är det 1h eller 4h liksom?
Är nämligen rädd för att bli sjösjuk..
/Sofie
Grattis till bröllopet! 🙂
Jag skulle säga att du har helt rätt uppfattning om tiderna. Längsta rutten är från Aten ut till Cykladerna om det är den ögruppen ni vill till. Men den färjan är stor och stadig så jag skulle säga att den inte är skakig. Men, om du tar speedboat kan det bli skumpigt.
Lycklig resa
Kram
Helena