Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 juli, 2018

Båtluffa i Grekland – Milos, Cykladerna

Då är vi framme vid 5.e och sista delen av min Greklandsguide, båtluffarguide, och till den otroligt spännande och dramatiska ön Milos. (Länkar till: del 1 – Aten, del 2 – Antiparos, del 3 – Naxos , del 4 – Schinoussa och inlägg med tips, planering och packa för båtluff)

Milos är en ö som ser ut som ett stort C och är en gammal vulkan. Cirkeln i mitten av ön är alltså den vattenfyllda kratern. Här inne i C’et ligger den största staden och hamnen. Väl skyddad från det vilda havet utanför.

Och mot vad man tror, att den vältrafikerade hamnen och det “instängda” havet skulle ge en sämre strand och grumligt vatten så är stranden här bland de renaste i Grekland och blåflaggad av EU. Fantastiska bad!

Milos ligger långt väster ut i ögruppen Cykladerna och här är det turister från hela världen men främst grekiska turister. Atenarna sägs vilja turista och ha sommarhus här. Inte helt hundra på detta men det är en härlig mix av hela världen på stränder och i gränder. Men med det sagt är det inte en jätteturistig ö. Ingen stor stad som Naxos, bråkigt trångt som på Santorini (ni måste läsa DENNA artikel) eller något värre partyliv som på Mykonos utan ett härligt sommarnöje med lagom lunk. Och mycket att se!

Vi hade oturen att den enda båt som kunde ta oss till Milos från Naxos på rätt datum gick rätt sent, var en speedboat så man sitter som på flygplan och kan inte gå runt vilket alltid brukar korta upplevelsen av resan för de små och det var dessutom storm på havet. Tre onda ting. Personalen fick jobba med skurmoppen mellan raderna mest hela tiden… Det var inte kul nånstans – så boka aldrig speedboat långa sträckor. Stora långsamma båtar klarar höga vågor bättre än speedbaots som liksom flyger och studsar. Men väl på ön hittade vi vårt förbokade hotell, Anemos Studios, och sköna mjuka sängar. Välvaggade somnande vi som stockar.

Uppleva på Milos

Milos har en mysig, klassisk Cykladisk hamnstad med vita hus med platta tak, blå dörrar och fönster och gränder som går som i en labyrint men det är inte för stadens utbud du vill besöka Milos. Nej för det är själva ön som kan ge dig helt enorma naturupplevelser.

Som den vulkanö Milos är finns det en massa dramatiska vyer att se.

Sarakiniko

Sarakiniko är ett helt magiskt område. Helt kritvita klippor får en att tro att man landat på månen. Och det sägs att nån scen i nån Star Wars-film ska ha spelats in här. Oklara fakta ska tilläggas men det känns inte långsökt.

Havet dundrar in mot klipporna men i en liten fåra blir det som en stor turkos pool. Så läckert och spännande.

Hit går det regelbundet bussar från hamnen alternativt hyra bil, mc eller 4-hjuling.

Vid busshållplatsen, ca 6-700 meter från stranden, finns en foodtruck men i övrigt finns ingen servering och än mindre toalett. Här är allt au naturell. Glöm inte vattenflaskan!

Ta en rundtur

Om det är någon ö du ska göra en dagstur runt så är det här. I hamnen ligger det båt efter båt med reklamskyltar som visar att de tar turister på dagsturer. Det är skepp, segelbåtar, katamaraner mm så det är bara att välja efter önskemål av färdsätt och plånbok.

 

Från båten får du se mycket av den dramatiska, vulkaniska, natur som finns här.

Båten gör flera stopp. Du får dyka i grottor, turkosa vatten och äta på underbar taverna på den lilla grannön Kimolos. Och sen fanns det en väldigt bra caféservering ombord.

Om vi nån gång kommer tillbaka till Milos vill vi hyra här, i den lilla fiskebyn Klima. Husen ligger precis vid vattnet. Båthus på bottenvåningen och bostad på övervåningen. Kolla in det HÄR tex. Så maxat!

Stränder på Milos

Papikinou Beach ligger precis utanför stan, promenadavstånd, och har då fått blå flagg vilket visar hur rent och fräscht vattnet är här.

Här finns mängder av solstolar, parasoller och ca fem strandrestauranger. Också service vid solbädden med servitörer och servitriser som tar upp beställningar där.

Så mysigt och vilsamt. Här hade vi en av de bästa stranddagarna.

För att äta lunch gick vi över gatan som går längs med stranden till en helt fantastisk restaurang: O! Hamos. Och jösses vilken tur! Vilken mat och vilken upplevelse. Så här vill jag ha det! Gott, avslappnat och personligt.

Den lilla dagsturen

Staden är inte stor och det är inte som på Naxos med butiker i gränderna utan allt händer på hamnpromenaden.

Men det hindrar inte att strosa i de vackra miljöerna och sedan få en mäktig utsikt från höjden, mellan husen.

 

Restauranger Milos

Jag och maken var på Milos för en herrans massa år sedan och då åt vi på Flisvos i hamnen. Minnet har levt sig kvar och nu återvände vi. Så gott, så genuint och den perfekta taverna middagen.

Hamnpromenaden

Det är längs hamnpromenaden allt kvällsliv sker. Restauranger, tavernor, barer, glass- och våffelfik mm ligger vägg i vägg så det är bara att välja vad som känns rätt för stunden. Och butikerna har kvällsöppet. Inte många butiker men ändå.

Inga jätteroliga platser för barnen att springa runt på. Jo, de kan springa på hamnpromenaden men det strosar mycket folk där. Fanns en lekplats men den var under renovering förra året till barnens stora besvikelse. Men när vi frågat dem efteråt vilken ö de vill tillbaka till säger de Milos. Bra betyg ändå.

Vi tackade Milos, vi tackade Cykladerna och Grekland för denna sommar. Båt från Milos tillbaka till Aten för flyg hem.

Nu ska ryggorna på igen! Vår båtluff förra året var en sådan succé. Allt gick så bra med resan, båtarna, hotellen och framförallt barnen så vi gör en båtluff även i år. Vi kommer åka tillbaka till Antiparos och Schinoussa men lägga till Folegandros och Sifnos samt stanna två nätter i Aten för att besöka Akropolis och staden lite närmare. Gissa om vi alla längtar??!!

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Kommentar

  • Åh älskar Milos! Vi bodde på samma ställe som ni när vi besökte 2017. Om ni någon gång åker tillbaka ska ni få in ett besök i själva huvud-byn på ön: Plaka. Där är det precis som de andra öarna fullt med mysiga gränder restauranger på konstiga bakgator osv (och helt bilfritt barnen kan springa fritt). Plus att man (beroende på hunger) måste promenera upp till ön topp (ca 15min promenad från Plaka) där får man en fantastisk upplevelse av en solnedgång över havet ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.