Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 maj, 2018

Grillens dag i dag! Här är grilltrenderna för 2018

Hurra för grillen idag för enligt årets temadagar är det minsann grillens dag. Du kanske redan tagit fram grillen annars kan det ju vara läge att göra det just idag?

För några veckor sedan, när det fortfarande var kall vår med snö på marken, hade ICA en pressträff i stark vårsol på fantastiska Rosendals trädgårdar på Djurgården där de presenterade årets grillrapport för 2018. Årets grillrapport från ICA undersöker svenskarnas kärlek till grillen utifrån ett holistiskt perspektiv. Hur påverkar grillen, maten och omgivningen i kombination vårt välmående?

Ska vi ta och titta på dem och se om vi känner igen oss eller blir lockade?

Grillrapport och grilltrender 2018

Grilla får oss att må bra

Att grilla och äta grillat är inte bara gott för magen utan vi upplever att det gör gott för själen också. Grillrapport visar att nästan hälften av svenskarna anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att varannan (47 %) uppger att de blir gladare av att grilla.

Avkoppling, glädje och harmoni är de känslor som svenskarna starkast förknippar med att grilla. Kanske inte så konstigt egentligen då vi grillar när vi har tiden och är lediga; på helgen (31 %) och under semestern (27 %). Sedan finns det då de där (20%) som grillar så ofta de kan.

Grillrapporten visar även att 58% tycker att maten blir godare av att grillas jämfört med annan tillagning. Att grillning aktiverar flera av våra sinnen kan vara hemligheten bakom svenskarnas kärlek till grillad mat. När man grillar mat uppstår Maillardeffekten som ger en unik sensorisk profil bestående av doft, smak, textur, arom och utseende. Denna kombination blir oemotståndlig för våra hjärnor.

 

Tid tillsammans

Ytterligare en förklaring till att grillen associeras med välmående kan vara den gemenskap som den bjuder in till. Grilla är inget vi önskar göra i ensamhet. 69% tycker att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen, jämfört med 51% som tycker att maten är den viktigaste faktorn.

62% mår som bäst av att grilla tillsammans med familj och vänner. De ämnen svenskarna tycker att vi borde prata mer om vid grillen är värderingar, känslor och miljön.

 

Mer grönt & högre medvetenhet

54% vill grilla mer grönsaker. Kvinnor uppger i högre utsträckning att de vill grilla mer grönsaker, 63%  jämfört med 35% för männen. De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37% 2015 till 50% 2018

45 procent av svenskarna svarar att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. För kvinnor är det extra viktigt, där anger 52% svenskt ursprung som den viktigaste faktorn (män 38 %). För männen är kvaliteten på köttet en viktigare faktor än för kvinnorna, 37% jämfört med 22%.

64% tycker att doften är det sinne som är starkast förknippat med att grilla.

Grilla morötter har varit en favorit sedan några år hos oss. Och om du inte har grillat avokado måste du göra det snarast!

Och det är ju just det – man kan nog grilla allt! Det finns tillbehör till grillen som småhåliga galler mm som gör att även små saker kan grillas. Som broccoli.

Tofu var något jag inte testat att grilla tidigare. Så gott och perfekt ju! Det lär det bli mer av i sommar.

Det jag blev väldigt glad av var de yttepyttesmå korvbröden. Perfekt för den lilla förrätten.

Att sitta i ett varmt växthus och äta grillat är den perfekta kickstartern för sommarkänslan. Här inne åkte både jacka och tröja av. Sommarvärme och sommarsmaker.

Runt om oss, längs väggarna, växte det så det knakade. Tänk den som hade detta växthus, bara knipsa några grödor och lägga på grillen ju!

Måltiden avslutades med något så annorlunda som en grillad glassburgare med sesamglass och Melon Pan (som är en blandning av briochebröd och mördeg, snabbt förklarat). Måste återkomma med receptet för detta vill jag testa. Väldigt spännande och nya smaker.

Innan jag gick vidare tog jag så klart en inspirationsvända inne i Rosendals växthus.

Åh den som 1) har gröna fingrar och 2) har ett växthus. Ja ja men inspirerad blir jag i alla fall. Både till att göra fint i min trädgård och att ta mig an grillen.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.