Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 december, 2020

Grönkålssoppa med oststänger – bra till glögg eller uppesittarkväll

En mustig, varm grönkålssoppa med oststänger bakade med edamer – där har du mitt tips på vad du kan äta på uppesittarkvällen innan jul.Perfekt med soppa dagen innan jul när det kommer ätas en hel del men också attgrönskålssoppan är enkel och smidig att laga så det finns tid över Tilla alla annat mys som sig bör da’n före dopparda’n.

Det är maken som tagit med traditionen med grönkålssoppa som middagen på uppesittarkvällen. I min familj har vi inte haft någon speciell måltid eller tradition överhuvudtaget kvällen innan. Jo, en sådan – och den var stark. Jag och pappa slog ALLTID in paket kvällen innan i köket, lackade paketen och lyssnade på rimstugan i radio. Saknar rimstugan jättemycket – den finns inte längre. Saknar pappa också. Oändligt!

Detta var ett av receptet jag hade med i Coops medlemstidning Mer Smak jag visade HÄR.

Grönkålssoppa 

Ingredienser:
1 gul lök
3 msk smör
1-2 vitlöksklyftor
500 g fryst hackad grönkål
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl grädde
salt
vitpeppar
1-2 msk citronsaft

Gör så här: Hacka och stek den gula löken i en stor kastrull med smör så löken blir mjuk och lite genomskinlig. Pressa i vitlöken och stek under omrörning en minut. Häll i den hackade frusna grönkålen. Sänk temperaturen till medelvärme och stek så grönkålen tinar och delas upp något. Pudra över mjölet och rör ut. Häll över vatten och smula i buljongtärningar. Rör tills all grönkål tinats och buljongen smält i vattnet, koka under lock i 20 minuter.

Häll i grädde innan servering och rör runt. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft. 

 

Oststänger av smördeg

Ingredienser:
1 förp kyld smördeg, 265 g
200g edamer, eller annan salt ost
1 ägg

Gör så här: Ta ut förpackningen från kylen och låt ligga i rumstemperatur i 5 minuter. Grovriv edamerost. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och sätt på ugnen till 200°C.

Rulla ut smördegen och låt den ligga kvar på sitt papper. Strö den rivna osten jämnt över ytan.

Skär 3-4 långa remsor från ena kortsidan. Blir 10-12 remsor. Vrid försiktigt på remsorna så hela vrids till en lång spiral. Lägg försiktigt över till plåten med bakplåtspapper. Tryck ihop den snurrade smördegen något och justera så den ligger helt rakt. Fortsätt med samtliga remsor och fördela på plåtarna.

Knäck ett ägg i en liten skål, vispa samman med en gaffel och pensla över  oststängerna. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.

Hoppas det var inspirerande och att det ska smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.