Igår gjorde jag det jag länge velat testa – våfflor med mesost, brun getost. Jag skrev här om dagen hur jag gått o blivit helt besatt av mesost men ätit det som ett smörgåspålägg. Maken är du 1/4 norsk och fått våfflor med brunost som barn vilket jag nu varit så sugen på att testa. Ja för våffla – gott och mesost – gott, så det borde ju då vara en hit. Men ibland kan ju 1 + 1 bli 3 som bekant. Upp till bevis!
Våfflor med mesost/brunost
Vi hade vänner som kom över för eftermiddagsfika och då passade jag på att låta samtliga bli testpiloter men hade även klassiker så som sylt (jordgubb, hallon och hjortron), tinade frusna bär med lite socker, grädde och min favorit; söt kastanjepuré. Bra att ha ifall det här med mesosten inte skulle falla väl ut, så att säga.
Var tvungen att googla – hur ska våfflan ätas med mesost egentligen? Helt ensamt med osten eller med något övrigt tillbehör? Det verkade vara lite upp till var och en men ihop med hallonsylt tyckte jag det flesta pratade om.
Kaffet på kokning, alla tillbehör redo och servisen framtagen. Nu var det bara att börja grädda.
”Vad dimmigt det är här!!!” sa dottern när hela nedervåningen var som Lützen. Ja, det osar rätt duktigt med våfflor men det ska ingå i det hela.
Grundrecept våffelsmet
Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
Smör till gräddning
Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med det smälta smöret.
Klicka lite smör i det varma våffeljärnet och häll i 1 dl smet. Låt grädda till den gyllene färg du önskar uppnåtts men minst 2 minuter kan jag tycka.
Med hela tre våffeljärn var en hel laddning klar ganska snabbt, så ”varsågoda!”
Att få dottern att prova mesost var ju omöjligt, men alla syltsorter skulle med.
Och vad tyckte jag då om våffla med mesost? Helt fantastiskt gott!!! På den varma våfflan smälte den fint och med sylten blev det så himla bra ihop. Ni vet det där med jordnötssmör och sylt – när två saker gifter sig så bra, så var det här också.
Jag har alla fall skapat mig en ny favoritvåffla. Helt klart!
Äldst sonen som älskar mat och vill testa allt här i världen tyckte också om det men de yngre var inte helt med på noterna. Vi får ”öva” oftare helt enkelt.
Vill du ha fler tips för våfflor?
• 8 tips på våffeltillbehör. Båda salta & söta
• Pepparkasvåfflor med lingongrädde
• Brunchvåfflor med äggröra, bacon och sirap
Aller best er det med smør under brunosten, i tillegg til syltetøy.
Aha, det måste jag testa nästa gång. Låter galet gott! Tack för tips 🙂
Så ska det ätas
Lite nystött kardemumma i våffelsmeten också, gifter sig perfekt med brunosten hälsar svensk i Norge sen 13 år, och brunostfrälst nästan lika länge 🙂
Men vad gott det lät! Det måste jag testa nästa gång. Tack för tips 🙂
Kram!
Creme fraiche användes där jag köpte våfflor i Norge, supergott
Det verkar gott och fräscht. Det vill jag testa.
Kram
Helena
Hej. Jag kom prec från norge. Och jag provade samma brun ost där. Herregud vad gott det var. Vart kan man hitta dom i sverige?
Tacksam för svar.
Mvh
Hej! Vad kul att du också hittat brunosten 🙂 Den finns i den vanliga dagligvaruhandeln som ICA, Coop och Hemköp. Brukar finnas där mjukost finns, i kylarna.
Hoppas du hittar.
Kram
Helena
Om ni tycker brunosten dom har i affärerna här är god ska ni prova en som heter flötemysost. Den är bara bäst. Men tyvärr så lyssnar inte willys ica osv på mig när jag ber dom ta hit den. Samma leverantör men tyvärr…. be nån köpa med den från Norge så går ni alla till affärerna o h be dom ta hem den så kanske dom lyssnar.