Nybakad kardemummakaka med kaneläpplen kan vara det perfekta sättet att fira äpplets dag som faktiskt just är idag. Ja, att mumsa ett nyplockat, friskt äpple helt au naturell är så klart det bästa men om du vill göra något med dina äpplen så är kardemummakaka med kaneläpplen ett festligt sätt fira äpplets dag tycker jag.
Jag har en hel del härliga recept med äpplen i mitt arkiv så innan du går loss på kardemummakakan så kan du även glutta på något av dessa äppliga recept:
• Knäckig äppelpaj med täcke av pepparkaksmix
• Torkade äppelchips
• Äppelpaj med den bästa söta pajdegen
• Varma kaneläpplen bakade i öppen brasa
• Dansk äppelkaka
Kardemummakaka med kaneläpplen
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
2-3 äpplen
2-3 tsk kanel
1-2 msk pärlsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smöra å bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa samman smör och socker med elvisp. Stöt kardemumman ordentligt i mortel och häll i smeten tillsammans med ägget. Fortsätt vispa till en smet.
Blanda i mjöl, bakpulver och mjölk. Vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
Skala äpplen, kärna ur och skiva till klyftor. Lägg i en skål och strö över kanel. Vänd runt så äppelklyftorna blir täckta av kanel. Placera ut klyftorna på kaksmeten i formen och tryck ner något. Avsluta med att strö över pärlsocker.
Ställ formen långt ner i ugnen och grädda i ca 50-60 min. Rekommenderar att testa med provsticka för att se när kakan är klar. Ta ut kakan och låt svalna.
Serveras på valfritt sätt, tex med grädde och stekta äpplen för än mer äppelkalas.
Hoppas det ska smaka och att du nu får en fin äpplets dag.