Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 oktober, 2017

Varma kaneläpplen bakade i öppen brasa. I vardagsrummet

I går bakade vi varma kaneläpplen i vardagsrummet. I säsongens första öppna brasa. Så fantastiskt på flertalet sätt.

Det är något speciellt att tillaga mat över öppen eld och glöd. Att inte kunna vrida värmen upp eller ned utan lita på sin känsla och framförallt vara totalt fokuserad på det man gör.

Den doft som sprider sig i hemmet går inte att få av något doftljus. Brasa, kanel och söta äpplen. Rumsdoft de lux!

Och lyx är det också att få njuta denna varma godbit.

Vi använder vår öppna spis alldeles för lite. De första åren i huset var barnen för små då eldstaden är ytterst farlig för krypande barn. Nu är de ju stora och framförallt helt medvetna om att eld är farligt. Så vintern ska nog bjuda på mer värmande, sprakande brasor.

Varma kaneläpplen

Skala äpplen och rulla i en blandning av strösocker och kanel. Slå in äpplet i ugnsfolie och låt öppningen vara uppåt, på toppen, fast väl tillsluten.
När brasan lagt sig något och börjar bli till glöd läggs de silvriga äppelknytena i brasan. Beroende på värmen och storleken på brasa och eldstad så blir baktiden olika. Minst 15 minuter men känna och kolla då och då. Sockret kommer smälta och bli karamelliserad. Det får inte brännas vilket kan lätt ske om de får ligga för varmt, för länge.

Och det ska tilläggas att detta kan även göras i varm ugn på exakt samma sätt så man måste inte ha en öppen brasa hemma för att njuta dessa äpplen.

Servera med glass och glöm inte den goda sirapen som bildas som sås inne i knytet.

Så häftigt att plocka ut de varma, rykande knytena. Som lavastenar. Barnen var helt överförtjusta och ville själva ta ut sina äpplen från brasan. Äldste sonen klarade det, dottern hejdade sig precis innan hon skulle försöka. Lillkillen fick tyvärr stopp i legitimationskollen då han inte hade åldern inne. Usch vad jag är hård…

Men mumsa varma goda äpplen med glass har ingen åldersgräns.

Det blev en bättre torsdag. Så glad att vi orkade göra detta en vardag.

Kommer nog bli fler gånger i vinter. Kanske ta fram eldfatet och göra samma sak utomhus. Tänk en vinterdag i snön och varma äpplen som mellanmål. Det ska vi göra.

 

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.