Visst går det att göra krispiga chips av potatisskal, de skal som annars kanske skulle hamna i komposten eller soppåsen. Oftast kokar vi potatis med skalet och är det tunns så äts det med potatisen men ibland vill man ha kokt skalad potatis. Liksom lite finare middag med skalad potatis, eller hur?
Nu hade jag just skalat potatis och de där fina skalen låg får och tittade på mig. Då ville jag testa göra chips av skalen. Att rosta dem i ugnen. Aldrig gjort tidigare men tänkte att det är väl bara att testa. Det blev supergott. Kommer aldrig mer slänga skalen utan gör dem till chips. Om inte att ha dem som snacks så är de ju härliga att ha som tillbehör till samma måltid som de där kokta skalade potatisarna ska vara till.
Gör krispiga chips av potatisskal
Sätt ugnen på 225°C. Innan potatisen ska skalas bör den tvättas så chipsen är fria från jord.
Häll alla skal i en skål och ringla olivolja och flingsalt över. Blanda väl så alla skal får olja och salt på sig.
Lägg skalen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills skalen fått färg och blivit krispiga.
Häll över i en skål och servera genast. Skalen kan mjukna något när de blivit kalla. Fortfarande goda men inte lika krispiga.
Trodde barnen skulle vara skeptiska till skalen då de är annorlunda än vanliga chips men det hade jag inte behövt oroa mig över. Tog slut på nolltid – succé!
Vill du ha fler tips på goda snacks?
• Kanderade popcorn
• Ugnsbakad brieost
• Tips på charkbricka
Skalar sällan potatis men nu får det nog bli så nästa gång! Kan bara bli en hit!!
Ps. Kan vara autocorrect som varit i faren men i andra stycket vill du testa att göra GIPS av skalen ?
Faren?