Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 januari, 2014

Citrustider! Passa på att göra apelsinmarmelad

Göra apelsinmarmelad! Just nu är alla citrusfrukter som bäst och med fördel kan man utnyttja detta genom att göra apelsinmarmelad. Eller ja, marmelad på vilka citrusfrukter man vill. I helgen gjorde jag en supergod marmelad och söndagsfrukosten fick en härligare smak. Det är verkligen helg när man sitter i morgonrocken med en rostis med marmelad i handen. Det är inget jag hinner eller vill ha på vardagarna.

apelsinmarmelad

Vi hade apelsiner och blodapelsiner hemma så det var det jag använde. Ville ha en lite bittrare och vuxnare smak så jag hade även i whisky.

Koka egen apelsinmarmelad

Ingredienser:
5 apelsiner
5 blodapeliner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
3/4 dl whisky

Gör så här: Börja med att skölja och tvätta citrusfrukterna väl och skala dem med potatisskalare. Skär sedan bort allt vitt på frukten och skär fruktköttet i mindre bitar, rensa bort ev kärnor. Skär allt citrusskal i smala strimlor.

Koka frukten, skalet och vatten under locka i 15 minuter och häll sedan i syltsocker. Koka ytterligare några minuter. För att kolla om marmeladen har rätt konsistens häller du upp lite på en tallrik och ställer i kylen nån minut. Om marmeladen inte rinner ihop när du drar ett finger rakt genom så är det klart.

Sätt ugnen på 100 grader och värm dina rena glasburkar på ugnsgallret.

Ta kastrullen från plattan och med en sked tar du bort allt skum som ligger på ytan. Rör ned whiskyn. Häll upp marmeladen i  de varma glasburkarna.

Jag använder syltsocker med pektin och till 1 kg syltsocker behöver man 1 kg frukt eller bär. Vill man inte ha så söt marmelad skär man ner på sockret eller ökar på fruktmängden. Nu när apelsinerna är så söta kanske man vill byta ut en apelsin mot en citron.

Går förvånansvärt fort att koka egen apelsinmarmelad. Så det behöver inte dröja så lång tid innan man kan njuta av en rostad macka med apelsinmarmelad.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.