Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 november, 2014

Pinnbröd med skogsäventyr & korv

Pinnbröd, finns det något härligare?? Nygräddat bröd med smör i – i all sin enkelhet är det perfekt. Något jag alltid gjorde när vi eldade i trädgården om höstarna som barn. Och så varje scoututflykt så klart.
Degklump i påse blev till snurrevrupper på pinnarna från skogen.

Pinnbröd på 2 sätt

Recept 1
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl vatten

Recept 2
4 dl vetemjöl
50 g smör/margarin
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl vatten.

2 recept att välja på, det andra ger en vackrare gyllene färg pga smöret

Blanda alla torra ingredienser och sedan i med de blöta. Knåda till deg och lägg i påse för att ta med till grillningen. Ta en lite degklump och forma till en “mask”. Vira runt en pinne och grilla över elden. När brödet är så pass gräddat att det släpper från pinnen när du försöker dra av det, är brödet klart.

pinnbröd

Några tips på vägen. 1) I skogen väljer du raka långa pinnar som inte är för veka – ska kunna hållas raka över elden med tyngden från degen. 2) Skala av lite av barken på pinnen för bättre smak och att dra av brödet efter gräddning. 3) Se till att ha bra rotation på brödet. Inte för snabbt så det inte hinner gräddas jämnt men inte för långsamt så det bränns på ett ställe. 4) Med fingervante känna att brödet släpper från pinnen för att se om det är klart. 5) låt vila lite innan smör puttas ner i brödet. Det smälter snabbt och bara rinner igenom om brödet är för varmt. 6) Ha vatten tillgängligt om olyckan skulle vara framme

Skogsäventyr

Såg ni den igår? Solen! Den har lyst med sin frånvaro så länge så jag hade glömt hur ljuset kan lysa upp om dagarna. Men, som om det var beställt, letade sig varma, energigivande strålar ner på oss när vi tände vår eld.

Samlade vänner för att inviga ett eldfat jag köpt. Alltid älskat att grilla över öppen eld så ett litet, portabelt eldfat är ju då perfekt. Stora, torra vedklabbar fick följa med hemifrån i picknick-kassen.

Började med att leta pinnar till korven och pinnbrödet. Ett uppdrag som både jag och barnen tog på allvar. Smala och spetsiga till korven och långa, raka och kraftiga till brödet. Mina scouttakter sitter kvar inom mig märker jag.

Att tälja är väl bland det härligaste man kan göra. Skön känsla faktiskt men vassa knivar och barn är en dålig kombination om man inte heter Emil och bor i Lönneberga. Ett tips jag fick lära mig var att barn som vill tälja kan få använda en potatisskalare. Man ska bara tänka på att barnen gärna ska ha stöd i ryggen och sitta bredbent.

Solen må ha lyst på oss men kylan var där ändå. Tur då att det fanns en varm brasa att värma sig vid.

Eldfatet var precis så där härligt som jag hade hoppats. Kommer bli många grilltillfällen under jullovet skulle jag tro. Men nästa gång ska vi starta elden en timma innan det är matdags. Glöd är ju bättre än eld att grilla över men hungriga barn har liksom lite svårt att vänta på den perfekta glöden.

SparaSpara

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.