Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 maj, 2020

Vår valborg 2020 – en minivariant med stor värme

Då var Valborg 2020 avklarad och den kommer gå till historien som den mest annorlunda. Inte det vanliga firandet men vi gjorde så gott vi kunde för att skapa en Valborg i det lilla. Tog mina egna tips jag skrev om igår faktiskt.

Lunch för en

Vanlig skoldag för barnen så det var jag och maken hemma. Det är något både intressant och läskigt hur det nya livet blivit det nya normala. Trots att vi båda är hemma och jobbar så har vi väldigt lite kontakt på dagarna. Fördelen med att ha ett hus i våningar så vi inte stör varann.

Då vi har olika schema äter vi lunch var för sig. Att skapa luncher för en börjar jag bli proffs på nu. Kanske en bokidé som ligger i tiden, ha ha.

Denna gång blev det sillunch igen. Är ju bara den bästa grejen ändå.

Okej, jag och maken är inte ensamma här hemma om dagarna. Två katter regerar så klart. Och här syns också ett fint vårtecken: Birkenstocks redo för att klivas ut med i trädgården.

 

Pinnig mat till Valborg

Vi bestämde oss för att starta brasa hemma hos min mamma och att vara ute i trädgården hos henne gör att vi kunde fira ihop men på avstånd som vanligt. Bästa stället också att ha en brasa då tomten har en perfekt yta för brasor. Pappa har eldat där varje vår och höst och då han han inte längre finns med oss var det fint att göra det som en vårhälsning till honom på sitt moln.

Men först packa för picknick i villaträdgården.

Jag har många gånger tidigare skrivit att pinnbröd är bland det bästa jag vet och hade det som plan nu med men då vi skulle ha korv med bröd vara det lite väl mycket bröd med å menyn. Då ändrade jag mig till smördegspinnar. Ja, jag har länge velat testa att göra pinnbröd med smördeg som efterrätt så att säga. Vilken succé. Det ska jag göra ett helt eget inlägg med för det var så sjukt gott!!!

 

Valborgsbrasa i miniatyr

Som den scout jag är så gick det ju alla tiders att starta brasan. Den ganska höga brasa vi fick till med bråte från trädgården försvann rätt snabbt.

Det hade regnat dagen innan så fukten gav brasan en väldans rök. Blev väldigt vackert med en liksom trolsk dimma i trädgården och skogen bredvid. Och rök som doftar så där ljuvligt och påminner om vår.

 

Grilla över brasa

När brasan lagt sig och det glödde fint var det dags för korv. Jag gjorde fina klykor, som långa Y, för smidigast korvgrillning för både stor och liten.

Då tappar man inte korven och är lätt att hantera även för små händer.

Ock rätt så snyggt, eller hur?

Egengrillad korv är alltid bäst. Och just det, storebror var på övernattningskalas hos kompis. Vad många gånger jag kände att det var nån som saknades. Så van vid alla tre på samma gång ju!

 

Trädgårdsmys

Mamma hämtade den bästa utomhusleken: såpbubblor. Alltid lika roligt och härligt.

Solen letade sig fram lite grann och röken gjorde trädgården som en sagoskog.

Dottern som går på dans har en koreografi till Vårens första dag av Laleh så den fick vi njuta av också!

När brasan så snabbt brann ner fick vi jaga mer eldbart.

 

Grillad efterrätt

Maken tog ton och sjöng Vintern rasat, jag spelade min spellista och mamma plockade fram sångbok. Hon var på väg att hämta sin gamla studentmössa men där drog vi gränsen, ha ha.

Och som sagt, de grillade pinnbröden med smördeg var HELT fantastiska. Det blev som varma, snurrade croissanter som jag fyllde med sylt. Wow, detta ska jag göra varje gång jag ser en brasa!

 

Sparris-supé

Brasan släcktes och vi packade in oss och allt i bilen och tog oss hem rätt kylslagna. Tog ett tag att bli helt varm ändå in i märgen faktiskt. Men ett glas iskallt vittvin och varm sparris löste det.

Varje säsong har sin guldklimp och delikatess och just nu vill jag äta sparris så det sprutar ur öronen. Saftig, kraftig, matig och galet god vit sparris.

För ett tag sedan åt vi sparris och då vispade maken ihop en hollandaisesås som han klickade ner storkrig rom i och det, mina vänner, var magiskt.

Nykokt vit sparris och två sorters hollandaiesås, vanlig och med romkorn och kall vit riesling. Blir inte bättre än så på en Valborg.

Sedan trillade vi ner i källaren och såg på Parasit som vunnit alla priser och prisats till skyarna av de vi hört som sett den. Och jag som somnar jämnt var vaken hela filmen och helt uppslukad av en mycket spännande film. Vilket manus måste jag säga!

Ja, det var en fin dag från morgon till kväll. Inte alls som vanligt men ovanligt trevlig ändå.

Hoppas du får en fin långhelg och får behålla hälsan. Ta hand om dig så hörs vi snart igen.

Comments (2)

  • Spännande med smördegspinnbröd! Måste prova! Älskar allt som är, eller påminner om crossainter?
    Och Parasit…. vilken film!
    Herregud, inte likt något annat.
    Vi såg den på bio precis innan covid-19 började. Konstig känsla nu, att tänka sig att sitta ett stort gäng människor nära, nära och se på film i timmar…
    man har verkligen andra referensramar nu.

    • Hej Fia!

      Åh, bio!!! Det var längesedan. En av de saker jag verkligen vill göra när all denna pandemisk*t är över!

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.