Skumtomtefudge, Juleskumfudge eller tomtefudge? Ja vad skulle du döpa dem till? Kanske att ”kärt barn har många namn” är just vad det handlar om? Här har vi två klassiska julgodisar som blir till ett. Att skumtomtar aka juleskum och fudge ska finnas på gottabordet är en självklarhet och för att spara plats, kan man säga, så slås de smidigt ihop här till ett, ha ha.
Sedan kan man verkligen inte klaga på skönheten i den här färgen eller hur??! Har du testat? Om inte kommer receptet här!
Skumtomtefudge
Ingredienser:
200 g skumtomtar (2 påsar)
100 g smör
4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Gör så här: Klä en form, ca 25 X 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ställ en tjockbottnad kastrull på spisen och klipp ner skumtomtar i bitar. Lägg även i smör, socker, grädde och värm upp till medelvärme. Rör runt långsamt till allt smält samman. Fortsätt koka på medelvärme, så det sjuder, i 10 minuter.
Bryt chokladen i bitar, ta bort kastrullen från spisen och blanda ned chokladbitarna i smeten. Rör så all choklad smälter och smeten blir blank.
Häll över smeten i den bakplåtsklädda formen med hjälp av slickepott. Fördela jämnt och låt svalna och stelna. Skär sedan i bitar, kuber.
Juleskumsfudge förvaras i lufttät burk i kyl eller frys.
Tänk att 5 ingredienser kan bli så härligt tillsammans?! Jag blir ju rätt sugen på att testa ännu mer i fudgeväg.
Ganska självklart egentlige: Skumtomte – gott. Fudge – gott. Skumtomtefudge – gottgott!
Fudgen stelnar riktigt snabbt så det går fort att få fram sitt julgodis. Riktigt bra att veta när man liksom inte kan vänta.
Den rosa färgen är ju helt makalöst vacker. Verkligen härlig färgklick på julens gottabord. Ett väldigt gott och vackert julegotter som jag nu lärt mig att julgodis också kan heta.
Receptet är nu så klart med i min julbok: Julprassel & decembermys ihop med alla andra julgodisklasser.
Vill du ha fler tips på julgodis?
• Världens godaste chokladkola
• Knäck i strut
• Riscoklad
• Karamelliserade popcorn
• Egen trillingnöt