Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 december, 2020

Julmaten 2020 – dansk & med tallriksservering

Vad vi äter i jul, jag lovade att återkomma med det. Kanske det kan inspirera men lite egoistiskt kul för mig att dokumentera. Det är en av de finaste sakerna med att ha en blogg – att jag har en dagbok att backa tillbaka i och se vad vi ätit, gjort och upplevt. Julen 2019 var den sorgligaste julen någonsin men i matväg den lyxigaste med direktimporterade skaldjur från västkusten. Både 2018 och 2017 hade vi engelsk jul med kalkonmiddag. Kanon! 2016 var det bara julmat från havet. Märker att det var längesedan vi hade ett fullt klassiskt julbord med andra ord. 

Innan jag går in vad middagen består av så kanske du ska se hur vår hela julaftons schema är, skrev det HÄR. Så vi börjar med träff i trädgården vid lunchtid för varm svampbuljong med goda polska piroger. Sedan glögg, mjuk pepparkaka och massa annat gott. Detta ihop med min mamma och bror med familj. 

När de lämnat så kliver vi in och så tar förberedelserna för vår middag vid. Vår lilla middag. 

Julmaten 2020 – liten jul med tallriksuppläggning

När vi förstod att det bara blir vi fem så kom det två beslut: nu kan vi laga den danska julmaten för vi inte blir så många och att vi inte ska ha gående bord, vi gör på riktigt som i Danmark – att julrätterna serveras i omgångar på tallrik. 

Vi har bläddrat i både kokböcker och i gamla bilder från våra lyckade matresor till Köpenhamn. Vilka rätter, smörrebröd, vill vi ha? Det finns ju så många och alla klassiker – kommer vi fixa att laga och äta allt? Blev till att prioritera. 

Den danska julefrokosten a la Lyth

Första tallriken blir en silltallrik. Fyra sillar har vi och de tre inläggnibgarna gjordes i köket igår:
Currysill, min favorit som toppar senapssillen måste jag säga.
Glasmästarsill, eller inlagd sill heter den som oftast men det är ju ett tråkigare namn. Här missar många att äta de krispiga och inlagda morötterna och löken man får på köpet. Så gott!
Dronningen Margarethes sill. Den har jag aldrig testat, varken att äta eller göra, innan så detta blir spännande.
Matjessill – så klart!

Alla dessa serveras med tillbehör så som makens egenbakade rågbröd i botten då sillen serveras som smörrebröd. Men även med potatis, lök av olika sort, friterad kapris, rostad lök. 

Tallrik två är också med favoriter och klassiker, alla serverade på rågbröd. Hönsesallad som maken gör själv med recept från en av de fina gamla loppisfyndade kokböckerna. Mycket inlagda saker i salladen som champinjon och sparris
Kallrökt lax är barnens favoritmat, eller ”kladdlax” som de kallar den.
Ingen dansk måltid utan panerad fiskfilé med remouladsås. Så är det!

Tallrik tre kanske man kan kalla huvudrätten.
Älskar smörrebröd med ljummen grov leverpastej med knaperstekt bacon på.
En riktigt krämig svampomelett
Sedan en mycket liten men naggande god brödbit med råbiff på. 

Ost – alltid ost på jul!
En tallrik med små bitar ost måste vi få med. Några danska (starkt doftande) ostar och klassiker som chèvre, stilton och brie ska det vara. Och väldigt små bitar. Lyxigt!

Sedan tror jag en dans runt granen och paketutdelning behövs innan måltiden avslutas med min favoritjulefterrätt: mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortronsylt. 

Julen 2020 blir en jul med fokus på samtalen runt bordet. Vi ska ge oss själva en lång middag tillsammans. Inga skärmar, inga krav – bara vi! Inte den jul jag drömde eller hoppades på men det blir fint ändå. Och det kommer komma fler jular med massa kusiner och syskon. Kanske att vi drar till Göteborg nästa år. Allt är möjligt i framtiden. Så vill jag se det!

Comments (2)

 • Dronning Margrethes sill har min man gjort under några års tid och trots det lite annorlunda (!) receptet så är den mycket god! Kapris och finhackad rödlök till är ett måste? Min familj ska också fira jul själva, och ett tag pratade vi om att ha dansk julmat, dvs fläskestek/anka, brune kartoffler och rödlök men vi tar traditionellt julbord på julafton och det danska någon av juldagarna!
  God Jul!

  • Det var en sann överraskning verkligen. När man läser receptet känns det ju inte alls som något som ska smaka gott men sannerligen. Jättegott!

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.