Även i år blir det en påsk utomhus. Vi har haft adventsmingel ute, firat jul ute, hurrat in det nya året ute så vi alla börjar ju helt klart bli duktiga på det här med att skapa festligheter utomhus.
Nu ligger påsken på våren så de tillfällen jag nämner ovan har ju sin nackdel med lägre temperaturer men det är fortfarande rätt lurigt väder så så klart behövs det göras på annat sätt än om det varit en härlig grillmiddag i juli.
Tips för en påsk utomhus
Skapa plats
Är det till påsk som hela trädgårdsmöbeln med långbord och stolar åker fram? Eller är det ett mingel så det räcker med enstaka bord att ställa dricka och tilltugg på?
Bjud på värme
Även om nu solen kanske hittar till ditt påskfirande så kommer nog inte strålarna värme att räcka. Då gäller det att få in värme och det kan göras på flera sätt.
Att ha ett eldfat eller eldkorg är inte bara värmande utan även mysigt, ger sådan fin stämning. Och sedan så finns det ju en västsvensk tradition med påskbrasor så där är det två flugor i en smäll.
Att ha dukar på bord ger verkligen en ombonad känsla utomhus. Välj gärna någon duk med påskfärger eller mönster så har du fått in påskpyntet redan där.
Filtar, fällar och dynor på sittplatserna gör att man garanterat kan sitta ute längre.
Ljuset har ju kommit åter med sommartid inte inst men det skadar ALDRIG att ha levande ljus. Använd stormlyktor eller stora glasburkar med socker/salt/sand som ljusen kan ställas i.
Kall buffé
Ibland har man ju tur. Mycket av påskens mat är kall och mår inte alls dåligt av att serveras utomhus. Så duka upp allt på ett långbord eller bänk. Kanske det bara är den nykokta potatisen som behöver komma direkt från köket. Bra att planera en påskmåltid utifrån vad som kan funka utomhus alltså.
Önskar du tips på påskmat? Kolla då HÄR.
Slipp disk
Jag bor i funkishus och är ett stort fan av funktionella ting och när det gäller att underlätta för träffar av detta slag går jag igång på att försöka göra det så smidigt som möjligt. Dels för gästerna att känna sig avslappnade men också för dig som värd/värdinna. Som att ha smidig hantering av mat och dryck.
Servera dryck i flaskor som sedan går direkt till återvinning eller pant. Ingen glasdisk in i huset.
Gör små korgar av servetter för snacks till barnen. När snackens är uppätna har de något att torka sina tassar med. Bra va??! Vill du veta hur du viker servettkorgarna? Se då HÄR.
Påskpynta utomhus, värdesäkert
Så klart vill man skapa en påskstämning även utomhus. Hade vi varit inne hade det varit påskris, vackra hönor, kyckling, påskkärringar, påskharar och annat härligt pynt som hade satt stämningen. Utomhus kan det vara mer begränsat.
Att göra vippor av tyll och sätta i antingen buskar i din trädgård eller i grenar och ris du har i vaser ger den där fjäderkänslan som kan stå emot väder och vind.
Ett mycket bra återbruk – Klipp sönder plastpåsar i kvadrater, gör en vippa och vira ståltråd runt. Sätt upp i buskar och grenar utomhus. Glöm bara inte att ta ner och återvinn i plastreturen sen.
Kanske kristallvasen inte känns lämplig att använda utomhus? Välj då returglas i brunt eller grönt så får du även in färg till dekorationerna.
Påskpyssel utomhus
När man ses ute kanske det ger en begränsning i aktiviteter men så klart går det att skapa även ute. Hårdkokta ägg i sina äggkartonger, hobbyfärg/akrylfärg på papptallrikar och sedan massa penslar – där har du något som sätter fart på alla kreatörer.
Vad är bättre påskpyssel egentligen än det man kan äta upp? Så klart kan man göra påskkycklingar av marsipan/mandelmassa även utomhus.
För att göra det så säkert som möjligt bör konstnären äta upp sin egna kyckling kanske…
Äggjakt
Här har vi en aktivitet som det inte är något knasigt med att den sker utomhus. Tvärt om – här är det redan invanda mönster. Det är bara ett fåtal gånger vi haft äggjakt inomhus och det är när påsken hamnat i mer vinter än vår.
Hur går en äggjakt till? Det finns många olika varianter, jag skulle säga att det är olika från familj till familj.
a) Som den klassiska leken Gömma Nyckel. Den som ska få sitt ägg får gå bort/blunda och övriga i sällskapet gömmer ägget på ett finurligt ställe. Sedan släpps äggletaren fram och övriga säger varmt eller kallt i varierande takt och volym beroende på hur nära man är.
b) En påskhare har gömt flera ägg lite överallt och man får ge sig ut för att hitta ett eget. (Bra om den som är påskhare lägger på minnet var alla gömställen är)
c) Ett helt bo av ägg ligger gömt på ett ställe och antingen en i taget får leta eller så ger sig ett helt gäng ut tillsammans för skallgång.
d) Påskharen har gjort en skattkarta som hon råkat tappa. Alltid kul
e) Slänger in min favorit vad det gäller skattjakt över lag: Att man gör en jakt som pågår ledtråd för ledtråd så att säga. Tex på den lapp som påskharen tappat står det ”Fågelholk” på – då får jägare leta upp närmsta fågelholk. Och där ligger nästa lapp med ”brevlåda” på och så fortsätter det till vid den sista lappen ligger ett helt rede av påskägg. Minst lika kul att förbereda (säger jag som är barnsligt lagd) och se på hur barnen (eller de vuxna) ränner över parken/trädgården/leplatsen efter alla ledtrådar fram och tillbaka.
Grilla påskharar
Om du nu har eldfat eller eldkorg framme så brukar det vara poppis att grilla marshmallows men då det är påsk – ta påskharar istället. Jag har tidigare grillat skumtomtar och det gick hur bra som helst.
Våfflor utomhus
Ja men jag slänger även med detta tips då vi hade en sådan trevlig våffelfika utomhus i kalla november. Med förlängningssladd går det ju jättebra om man nu inte har ett av gjutjärn att ha över elden. Och så bra att grädda våfflor utomhus – inget os inomhus ju!
Ja det var några av alla de tips jag hade för att fira utomhus. Sedan har jag ju så klart massa tips för påskmat, påskpyssel och påskdukningar som du ser i länkarna.
Älskar påsken o alla dina tips!!
Åh tack snälla Anja. Vad glad jag blir av att höra.
Önskar dig en Glad Påsk!
Kram
Helena