Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 december, 2020

Snittar till nyår som går att förbereda

Snittar till nyår som går att förbereda är helt klart det bästa jag vet till nyår. Alltid gillat plockmat, fingerfood och snittar för det är alltid lika med fest! Eller i alla fall att det ska vara lite festligare än det vardagliga eller hur?!

Till en jobbplåtning i höstas på temat nyår gjorde jag just ett gäng olika snittar till nyår. Då passade jag på att plåta dem så jag också kunde göra receptinlägg med dem. Tidigare har jag visat några favoritsnittar till glöggmingel och det tycker jag absolut också kan funka till nyår så kolla även in dem HÄR.

Snittar till nyårSnittar till nyår

Det blev fem olika nyårssnittar som alla är enkla att göra och bra att förbereda. Också nyårssnittar som har en bredd i smaker och konsistens så de alla kompletterar varandra.

Snittar till nyår som går att förbereda

Häng på nu, för detta blir ett långt inlägg med massa nyårssnittar:
• Ostpuffar med picklad rödlök
• Kex med ankleverpaté & päron
• Selleri med ädelostkräm & valnöt
• Ädelostboll med pekannötter och tranbär
• Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Snittar till nyår

Ostpuffar med picklade rödlök snittar till nyår

En av de enklaste snittarna att göra och en av de mest uppskattade för vem gillar inte brie och smördeg? Så lägg ihop dessa två och du får en pangsnitt!

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Rulla ut kyld smördeg eller kavla lätt ut smördegsplattor och skiva brie i ganska tunna skivor. Lägg på briskivorna på hälften av smördegen och vik eller lägg  på ett topplager av smördeg. Skär till i små kuber eller önskade bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa samman ett ägg och pensla alla smördegsbitar. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills smördegen puffat upp och fått en gyllene färg. Servera gärna med picklad rödlök och persilja.

Dessa snittar kan göras i alla möjliga former.

 

Snittar till nyår

Ädelostboll med pekannötter och tranbär

Blanda 80g färskost och 60g ädelost (Saint Agur) i en bunke. Finhacka 1 dl pekannötter och 0,5 dl torkade tranbär som sedan blandas ner i ostkrämen. Hacka ytterligare 0,5 dl pekannötter  och lägg på ett fat. Ta en matsked ostkrämsblandning och forma till en boll, rulla i den hackade pekannöten och ställ på ett fat. Låt stå minst 30 minuter i kylen innan servering, stick då ned halva saltapinnar, garnera med granatäpplekärnor och persilja.

Detta har har blivit min favoritsnitt. Så perfekt krämig och crunchig, salt och söt. Och med den salta pinnen blir den ju bara helt underbar!

 

Snittar till nyår

Selleri med ädelostkräm & valnöt

Blanda 200g färskost och 200g ädelost (Saint agur) i en bunke. Ansa och skölj selleristjälkar. Fyll stjälkarna med ostkräm och skär i bitar på snedden. Toppa med en valnötshalva.

För alla oss som gillar de klassiska ostbrickorna med ädelostar och krispiga selleristjälkar är detta mumsmums. Och snygga blir de just när de skärs på sniskan så här.

 

Snittar till nyår

Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Gör så här: Sätt ugnen på 220° och skala små delikatesspotatisar. Lägg dem i en träslev och skär tunna skåror rakt ner. Träslevens kanter tar emot så du inte skär rakt igenom. Lägg potatisarna i ugnsform. Strö flingsalt över och hyvla en skiva smör som läggs på på varje potatis.

Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Efter halva tiden tar du ut formen och öser det smälta smöret från formen över potatisarna.

Ta ut potatisarna och lägg på serveringsfat. Toppa med en klick creme fraiche, finhackad rödlök, rom, svartpeppar och dillkvist innan servering.

Kanske att detta är den snyggaste snitten till nyår du kan göra?

 

Snittar till nyår

Kex med ankleverpaté & päron

Gör så här: Skiva päron i tunna skivor och skär till i mindre bitar. Bred på ankleverpaté på valfria kex, förslagsvis crostini, och toppa med päronskivor. Ta några drag med pepparkvarnen över.

Det blir inte enklare än denna men för det är den inte enklare i sin smak. Så god!

Snittar till nyår

Hoppas det kunde inspirera till en festlig plocktallrik. Och som sagt, missa inte även de HÄR snittarna som passar riktigt bra in här också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.