Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 december, 2021

Recept plankstek med duchessepotatis till nyår

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Varmrätt till nyår? Om du önskar inspiration för nyårsmeny så är en riktigt festlig varmrätt plankstek med duchessepotatis. Vem blir inte på festligt humör när en planka med den vackraste och godaste potatisen ställs framför en?

Den klassiska planksteken är med just potatis spritsad runt kanten som ugnsgratineras och sedan läggs en bit god kött på, en stekt halv varm tomat, stekt baconinlindad krispig haricot vertes och bearnaisesås i en liten dippskål. Där har du den!

Låt mig nu ta dig genom denna klassiska rätt i steg för steg. Vi ska börja med det viktigaste för den sätter skönheten på rätten:

Duchessepotatis

Ingredienser:
1 kg mjölig potatis, skalad
50 g smör
0,5 dl rapsolja
4 äggulor
flingsalt

Gör så här: Koka potatisen i saltat vatten och pressa ner den i en bunke. Vänd i smör, rapsolja, äggulor och gör till en jämn smet. Smaka av med flingsalt.

Värm ugnen på övergrill till 250 grader. Lägg ner potatissmeten i en sprits och spritsa runt kanterna på plankan. Låt den förberedda plankan sedan stå och vänta medan allt annat tillagas; kött, sås, tomat, haricots vertes eller annat du vill ha på plankan. (mina tips längre ner)

Ställ plankan med duchessepotatisen i ugnen och grädda ca 8 minuter, tills potatisen fått fin gyllene färg. Ta ut den heta plankan och lägg på alla de övriga ingredienserna och servera genast.

Är du inte helt van vid att spritsa? Var inte orolig för här är det helheten som imponerar. Varje liten sväng behövs inte vara perfekt.

Om man känner sig nöjd och stolt när man tagit sig hela vägen runt? Svar ja.

Det är äggen i duchessepotatisen som ger fin färg på de skarpa vackra kanterna. Med vanligt mos blir inte potatisen så här klassiskt spritsat efter gräddningen.

Vilket kött ska man ha till plankstek? Jag mig veterligen så finns det ingen lag på detta. Inte ens att det måste vara kött för en bit grillad lax är ju minst lika lyxigt och gott. Men för att svara så ta det kött/protein du älskar och vill just ha när det är fest. Som en riktigt härlig bit oxfilé eller entrecote.

Den halverade tomaten ska steka på hög värme för att bli mjuk och varm. salta den skurna ytan innan den steks för god smak. Om du som jag älskar bearnaisesås så vill jag rekommendera att även krydda med dragon som är bearnaises-kryddan.

Vira in några färska eller lätt kokade haricots vert i en baconskiva och stek den lilla kärven runt om.

Choronsås! Ge din bearnaissås ett lyft med att blanda i brynt tomtpuré. Stek 3 msk tomtpuré så den blir rätt grynig och blanda sedan ner i bearnaisen – jag hade genvägat med färdig burk på 230 gram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.