Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 oktober, 2021

Smakrik buljong till köttfondue – den perfekta höstmiddagen

“Kan vi inte äta fondue?”, frågade jag maken här om veckan. Jag älskar att ha middagsbord som är levande, där alla gäster liksom pysslar, fixar och håller igång. Det blir ju så kul då. Och med det är maten genast lite godare. För visst är tacomiddagar roliga just för att man plockar och fixar sin middag själv.

Vi har en fonduegryta som nog köptes för 12-13 år sedan och används då och då. Inte jätteofta men den får absolut vara i köket och inte stå i källaren tillsammans med våffeljärnet tex. Men den fonduegrytan har aldrig använts till fondue faktiskt. Låter kanske motsägelsefullt men så är det. Den har vi endast använt till sukiyaki som är en av mina absoluta favoriträtter. Se HÄR och HÄR. Skulle nu inte denna fina gjutjärnsgryta med brännare faktiskt få användas vad den egentligen är menad till kan man tycka.

Vi skulle ha vänner över på fredagsmiddag och just fredagar är ju perfekta för en sådan där plockig middag tyckte jag. Barn och vuxna kan själva välja sina smaker och bitar. Så då blev det så. Fondue finns, mig veterligen i alla fall, i tre versioner; ost, olja och buljong. Vi valde bort ost för det känns lite väl mastigt som middag och olja känns både lite väl oljigt och brandfarligt då barn skulle vara med. Så det blev buljong. Här är receptet:

Smakrik buljong till köttfondue

Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
0,5 tsk timjan
1 msk sherryvinäger
1 dl vitt vin
1,5 l köttbuljong från fond
4 msk japansk soja
2 lagerblad

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i olja ihop med timjan i en stor kastrull. Häll på och lägg i resten av ingredienserna. Koka upp och låt koka 15 minuter, smaka av. Fonduebuljongen ska ha rejält med smak.

Skär under koktiden till alla ingredienser till middagen som sen ska kokas i fonduegrytan. Lägg på fat och ställ fram vid fonduebrännaren.

Sila av buljongen och häll över i fonduegryta. Sätt på brännaren och låt sjuda. Låt nu gästerna spetta sin middag och koka i buljongen.

Jag bad barnen duka och det är ett enkelt sätt att få dem involverade i middagen. Och bra att nån annan fixar bordsplaceringen.

Fram med alla råvaror på bordet och koka buljongen.

Fint lammkött, waguybiff, champinjoner, broccoli och små rödlökar. Det var kvällens råvaror att koka i fonduegrytan.

Till det så var det flertalet olika såser så som bearnaise, chilimajo, currymango och sedan kokt småpotatis.

Då det skulle bli väldigt proteinstinnt så serverade vi en sallad till förrätt. Som det syns så fick barnen en gurksallad. Minsta möjliga motstånd i vissa fall.

Sen var det bara att börja koka i buljongen. Bra med sådana här fonduespett och dessutom med färgmarkering.

Det blev trångt i grytan till en början då alla var så pepp och sugna. Men så himla kul att liksom på riktigt samlas runt en lägereld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.