[wordpay_ad type=”float” blur=1]
En sås som passar till allt – finns det? Ja jag skulle nog vilja påstå att denna sås, som fått namnet Formidabel sås i min familj, är det.
En Formidabel Sås som jag haft till kallskuret, kyckling, varma grönsaker, sallader och här till lax. En lätt sås med frisk smak som passar allt.
Helenas Formidabla Sås – sås som passar till allt
Jag döpte om den till min då jag ändrat lite i receptet. Så får man göra har jag hört 😉
Ingredienser
2 dl rapsolja
2 dl gräddfil
3-4 msk disjonsenap
4 äggulor
3 msk socker
0,5 dl vitvinsvinäger
2-4 pressade klyftor vitlök
salt och peppar
rejält knippe dill
Gör så här: Rör/vispa ihop alla ingredienser och klipp i dill. Förvara i burk med lock. Håller 2 månader i kylen.
En annan sås som passar till allt är senapssås . har du testat min? Kolla in den HÄR. Den är grym och till och med barnen älskar den.
Kanske doften av fantastisk dill känns genom skärmen?
Min första ”vuxna” tillställning
Såsen har som sagt funnits med i mina familj när jag var liten och när jag skulle ha min första egna fest hemma, det var nog nyåret när jag var 19 och gick i tredje ring på gymnasiet. Det var nyår, mina föräldrar skulle vara bortresta och jag fick tillåtelse att ha fest hemma. Glädjen visste inga gränser kan jag säga.
Jag bjöd in vitt och brett och jag ville ha lagad mat åt gästerna. Då vi skulle bli många så var det inte sittande middag utan snarare buffé. Jag tog mamma till hjälp i planeringen. Då jag var ensam om att fixa där på kvällen behövde det vara enkelt men gott. Det fick bli fransk potatissallad (vinägrett, kapris), kassler i skivor och så då den Formidabla såsen. Hur enkelt som helst. Desserten har jag glömt bort. Säkert glass på nåt sätt.
Jag fixade, lagade och dukade upp i köket och jag minns så väl hur jag kände mig vuxen. På riktigt vuxen. Att ställa fram högar med tallrikar, bestick och glas. Lägga upp mat på fat och i skålar. Detta var så härligt, minns verkligen allt från då.
Jag vill också minnas att all mat försvann, det kom fler gäster än vad det var tänkt, natten blev lång och alldeles alldeles underbar. Kanske inte att någon ringde dagen efter och sa att det just var såsen som gjorde kvällen men för mig satte den helt klart tonen på att detta inte var en vanlig FF-fest.
Och det var väl startskottet på min karriär som hemma-fest-fixare. En never ending story kan jag hoppas.
Nu är det påsktider och detta är en sås som passar väl till påsk tack vare den friska smaken och dillen. Annan mat som passar till påsk är:
• Fyllda ägghalvor är ett måste
• Pannkakastårta med lax blir en snackis
• Gul, god & krämig currysill
• Rödbetsgravad lax – god & gudomligt vacker
• Anjovisrulle – krämig & matig
• Vackert rosa inlagda ägg
• Fräsch sillsallad med äpple, selleri och kapris
• Scottish eggs, också bra för picknick