Följ mig:
Maträtter

Senapssås till skinka, kyckling, korv, fläsklägg… till allt

9 oktober, 2019

Senapssås är en ny favorit hos mig. Eller en nygammal favorit för den har alltid funnits där men jag har inte själv gjort den så ofta på sista tiden. Nu när barnen blivit större och matmodigare får såsen kliva in och så klart gick den hem. Krämig, len och smakrik utan att bli för stark eller för pikant. Denna gång tog jag utan dijon för att inte skrämma iväg de små smaklökarna men ska nog smyga in lite nästa gång.

Hade den igår till falukorv med rotmos (recept finner du HÄR) så det var verkligen en sås med husmanskost-anor. Senapssås passar verkligen till skinka, kyckling, korv, fläsklägg och mm. Och den kan serveras både varm och kall. Jag är så där lagom och gillar den ljummen.

senapssås

Senapssås, varm eller kall.

Ingredienser
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5,5 dl mjölk
3 msk grov skånsk senap
ev 1 msk dijon
salt
vitpeppar

Gör så här: Smält smör och vispa i vetemjöl till en smet. Fortsätt vispa i mjölken, med plattan på mellan temperatur, lite i taget. Vispa tills alla klumpar lösts upp, smöret stelnar till klumpar när den kalla mjölken häls i. Fortsätt med all mjölk och låt puttra och sjuda i 15 minuter. Rör om då och då, ha koll på att såsen inte kokar över eller bränner fast i botten.

Klicka i senap och vispa ihop. Ta i dijon om du önskar hetta. Smaka av med salt och vitpeppar.

senapssås

Hoppas det ska smaka. Fungerar som sagt till det mesta. Nu blev jag sugen på senapsås till vit fisk. Nästa middag kanske?

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Anna 13 oktober, 2019 at 09:52

    Det låter gott, ska absolut testa! Fin ”sås-snipa”, vart är den ifrån?

    • Svara Helena Lyth 13 oktober, 2019 at 18:03

      Kruset, skålen med handtag är från Gustavsbergs porslinsfabrik. Serien Natur och färgen “Snövit”, dvs vit med svart kant. Vårt vardags- och festporslin jag samlat på i alla år.

      Kram
      helena

    Lämna en kommentar

    Close