Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 mars, 2013

Mandelägg med kanderade mandlar

Vad är ett riktigt påskgodis? Knäck är ju väldigt mycket jul trots att det inte är några “riktiga” julkryddor i. Så vad är påskens godissmaker? Choklad, mandelmassa och dragégodis? Det är väl det man ser i butikerna i alla fall?

Jag vet inte varför, men punschpraliner är helt och hållet påsk för mig. Måste fått det som barn vid påsk och så har smakminnet hängt kvar. Eller är det ett typsikt påskgodis? Nått som verkligen är påsk för många är mandelägg, ni vet de där vita, gula och orangea från Anthon Berg. Mandlar, choklad och sockeröverdrag.

De är ju lite svåra att göra själv, med det där sockeröverdraget. Men tänk om man kunde göra omvänd ordning, tänkte jag. Ni vet, som sushirullar, sjögräsrullar, kan ju ibland var rullade ut och in.

Om jag använder kanderade mandlar så blir ju det som ett sockeröverdrag, fast innerst. Sen klädde jag in mandeln i mandelmassa (det är ju inte med i Anthon Bergs ägg men jag hade det för att det är så gott) och formade till små ägg. Slutligen doppade jag dem i smält mörk bakchoklad. La dem på ett fat med plastfolie. För att göra dem lite festligare och påskigare så strösslade jag pralinströssel på. Ställde fatet i kylen för att chokladen skulle stelna.

Maken tyckte det var lite för mycket mandelmassa men det kan man justera om man inte är en fan av just mandelmassa, vilket jag är. Om man vill ha extra mycket choklad kan man ta två varv med choklad. Låt stelna i kylen efter första vändan (utan strössel!) och doppa sen en gång till.

Jag måste säga att; wow, vad j-la gott det blev! Jag var lite orolig att sockeröverdraget från mandlarna skulle tappa sin krispighet när mandelmassans fuktigthet skulle möta ytan, men krispet höll sig. Detta var inte sista gången jag gjorde dessa mandelägg. Och lätt var det. Svårast var att hitta kanderade mandlar… Hittade dessa i saluhallen men kan finnas i naturgodishyllan i livsmedelsaffärer. Om man inte gör dem själv dvs. Det får jag testa nästa gång…

Comments (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.