Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 december, 2020

Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple

Julsallad som egentligen kan passa närsomhelst ju kommer här. En riktigt god, krispig sallad med säsongsvaror så den är helt rätt av flera anledning.

Det fina med denna sallad är att den är perfekt att ha till vilken rätt du än vill laga. Till vilket protein du önskar menar. Jag hade tänkt att den skulle serveras till en bit kraftig vit fick som torsk eller marulk för att lyxa men det blev till kalkon då vi kom på att det just hade varit Thanksgiving och blev inspirerade.

Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple

Ingredienser
Plockad grönkål
Färsk brysselkål
Äpple
Salt ost, tex edamer
Pekannötter
Torkade tranbär
Pretzels

Gör så här: Om du har hel grönkål, plocka den så stjälken avlägsnas. Lägg ut på ett serveringsfat. Snoppa brysselkålen så änden skärs bort. Plocka av de små bladen och lägg över grönkålen. (Kärnan som är svår att plocka kan antingen ångkokas eller fräsas i stekpanna) Skär ost i kuber, äpplet i bitar, dela pekannötter och fördela över kålbädden. Strösslaa över tranbär och pretzels. Blanda till dressing och ringla över den innan servering.

Jag har i ärlighetens namn aldrig tänkt på brysselkålen som små små isbergssalladshuvuden men så ser de ju ut. Och de är jättegoda råa. Annars är ju brysselkål något jag alltid ätit varm. Tänk vad man kan lära sig.

En sallad som går att variera i det oändliga tänker jag. Byt ut äpple och edamer mot päron och ädelost. Byt ut pretzels och pekannötter mot saltrostad valnötter. Vindrucor istället för tranbär osv. De två kålsorterna får vara basen, resten varieras.

Vill du ha tips på en till julsallad? DENNA är av det krämigare slaget och supergod. (Bilden är dock lite tveksam men det är ju 7 år sedan…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.