Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 december, 2022

6 recept på julsillar – mina favoriter

Julsillar! Här kommer det 6 stycken jättegoda sillrecept perfekta för julbordet. Eller, ja alla dagar hela december kan jag tycka.

Om du följt mig så råder väl det inget tvivel om att jag gillar sill??! Att jag gillar högtider är väl samma vetskap? Så att vi just äter sill vid många av våra helgdagar gör mig så glad.

Här samlar jag mina 6 styck favoriter på julsillar och det är enkla recept så det är bara att sätta igång.

6 recept på julsillar – mina favoriter

1. Romsill 

1 förp 5-minuterssill
2 st schalottenlökar
1,5 dl vitt vin/mousserande/champagne
3-4 msk forellrom 
2 dl crème fraiche
Svartpeppar, salt 

Gör så här: Häll av sillen, skär i ca 1 cm-bitar och lägg i en skål. Hacka schalottenlökarna fint och stek i smör. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig, inte brynt. Häll i vinet och dra några drag med pepparkvarnen. Låt koka på låg värme tills vinet kokat in. Ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg över löken i skålen med sillen och vänd i crème fraichen följt av romen. Smaka av och addera på svartpeppar och salt. 
Lägg över i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten. 

 

2. Currysill 

1 förp 5-minuterssill
1 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 msk koncentrerad äppeljuice
klick smör
Ev. salt och peppar

Gör så här: Häll av sillen och skär dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonäs och crème fraiche i en bunke.
Smält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut.
Häll i och blanda med majonäs och crème fraiche.
Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten.

 

3. Vodka-, gurk & pepparrotssill

Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten 

420 gram fem minuters sill
6 cm gurka
4 cm pepparrot
1 kruka/stort knippe dill
4 cl vodka 

Gör så här: Koka ihop ingredienserna till lagen och låt svalna. Häll av och skär sillen i 2 cm bitar.
Dela gurkbiten på längden 2 gånger så det blir fyra stavar. Skär bort kärnhuset och skär i bitar. Skär pepparroten i tunna skivor och  rispa sillen från stjälkarna. Lägg i, varvat, ingredienserna i 1 liters glasburk.
Häll vodka i lagen när den svalnat och slå över i glasburken med ingredienserna. Låt stå minst 1 timma i kylen men bör ätas inom 8 timmar. 

 

4. Drottning Margarethes sill 

400 g matjessill 
1 dl rödvinbärsgelé
1 dl vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 dl ketchup
1 rödlök

Gör så här: Häll av sillen. Smält gelén med vatten och ättika i en kastrull. Tillsätt ketchup och låt svalna.
Skär sillen i 2 cm stora bitar och vänd ner i såsen. Finhacka löken och blanda ner. Lägg upp i en 0,5 liters glasburk och låt stå i kylen över natten. Servera gärna med kapris. 

 

5. Glasmästarsill 

Lag 

1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten 

1 pkt 5-minuterssill
0.5 tsk krossade vitpeppar
0.5 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
10 cm purjolök
1 st morot  

Gör så här: Koka lagen och låt svalna. Mortla pepparkornen och lägg åtsidan ihop med nejlikorna.
Häll av sillen och skär den i 2 cm stora i bitar. Skiva även rödlök, purjolök, och morot.
Varva nu sillen med rödlök, purjolök, morot och kryddorna i en 1 liters glasburk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten. Glöm inte att också äta de goda nu picklade grönsakerna.

 

6. Senapssill 

1 förp 5-minuterssill
3 msk senap
3 msk grovkornig dijonsenap
1,5 msk socker
1,5 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
1 dl rispad dill
1 dl rapsolja 

Gör så här: Häll av sillen och skär i 1 cm stora bitar, ägg på ett fat. Blanda senap, socker, vinäger och äggulor i en bunke. Rispa i dill så inga stjälkar kommer med. Blanda runt.  

Mät upp rapsolja och droppa i blandningen och vispa hela tiden så olja går in i senapsblandningen. 

Vänd ner sillbitarna och lägg upp i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.