När sommarvärmen slår till är gazpacho den mest perfekta middagen. Och den uppskattas av både stora och små just när alla själva får lägga i sina tillbehör.
Igår hade vi en riktig sommarlovsdag. Och väldigt speciell – jag å maken var barnfria under två timmar. Då var det bara att slänga sig ner i första bästa solstol i trädgården med en bok att somna till och känna det totala lugnet. De två stora barnen var på äventyr med mormor och morfar medans lillkillen sov här hemma. Sen när alla var tillbaka och vakna blev det eftermiddagsdopp i Mälaren.
Hemma stod en gazpacho och gottade till sig. Perfekt att ha en sval sommarmiddag redo när vi kom hem med blöta badkläder, sand överallt och en nedkissad badblöja som vi nu vet inte håller tätt.
Gazpacho är en kall soppa som jag gärna äter på sommaren ihop med krispiga tillbehör. Soppan kan med fördel göras några timmar innan den ska ätas för att smakerna ska sätta sig och precis innan måltiden hackas olika tillbehör och läggs upp i skålar.
Gazpacho med krispiga tillbehör
Ingredienser
1 rödlök
1 röd eller gul paprika
2 stjälkar selleri
1 slanggurka
2 burkar/kartonger passerade tomater
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl vinäger (vittvin eller äppelcider)
1/2-1 dl bra olivolja
salt och peppar
Tillbehör – Hackas i små bitar och läggs upp i skålar
Tomater
Paprika
Gurka
Selleri
Lök – silverlök, salladslök eller purjolök
Krutonger
Stekta champinjoner
Persilja
Kryddor, olivolja
Gör så här: Skär grönsakerna grovt. Kärna ur gurkan men behåll skalet på. Mixa grönsakerna och tomaterna så de blir jämt men inte för fint. Häll upp i en skål och blanda i vitlöken, vinägern och olivoljan. Smaka av med två teskedar salt och ordentligt med nymalen svartpeppar. Ställ in i kylen ett par timmar innan servering.
Fortfarande iklädda badrockarna satte vi oss i trädgården och mumsade.
Häller upp gazpacho i den djupa tallriken och sen toppar jag den med alla de tillbehör jag vill ha. Perfekt att ha en rätt som är så här – att alla själva får göra sin rätt. Ungefär som en flytande tacokväll.