Det blev minipajer med rabarber och smuldeg när jag skulle experimentera här om dagen. Det har nämligen inte varit ett bra rabarber hos oss så det har inte skördats någon rabarber alls men jag tyckte det ändå var på tiden att ta mig an det lilla som fanns.
200 gram rabarber skulle ju inte direkt ge en mastodontpaj som min favoritpaj eller ljuvlig rabarberkräm så jag fick tänka om. Då kom jag å tänka på att göra minipajer med rabarber istället för en stor.
Ja för svårare än så behöver det ju inte vara att få till något gott med rabarber tänkte jag. Värt att testa för vad kan gå fel med nyskördade rabarber och klassisk smuldeg liksom.
Minipajer med rabarber & smuldeg
Ingredienser, fyllning:
200 g rabarber
1,5 tsk potatsimjöl
0,5-1 dl socker
Ingredienser, smuldeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl socker
125 g smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär rabarbern i små bitar/skivor. Låg i en bunke och häll i socker och potatismjöl. Blanda och låt stå.
Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Klicka i smöret och arbeta/nyp ihop till en deg.
Ställ 16 folieformar på en plåt. Dela först smuldegen i två lika delar och sedan dessa i 16 små degklimpar var. Lägg en liten klick smuldeg i botten på varje form och tryck lite lätt så degen täcker lite av ytan. Ställ in plåten i ugnen och förgrädda 5-7 minuter.
Ta ut plåten och fördela all rabarber i formarna. Klicka ut de kvarvarande 16 små smuldegsklimparna på ett bakplåtspapper och för över med Lilleman/bakkniv ovanpå minipajerna. Grädda ca 20 minuter eller tills smuldegen blivit gräddad gyllene och rabarbern mjuk – testa med sticka.
Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljsås eller glass.
Minipajer som också känns som små kakor med rabarberfyllning.
De stora rabaerblade är så vackra och här fick ett av dem som blev över när jag skördade i trädgården agera tårtpapper.
Måste säga att jag verkligen gillade rabarberbladet som dekoration.
Så klart kan pajen tas ur formen men det är något härligt med denna miniatyr – att formen får vara skålen för hela efterrätten.
Men jag har sju glömt att säga hur det smakade! Det var gudomligt. Extra mycket knäckig smuldeg då det är både under och över samt friskt från rabarbern. Detta var en fullträff trots att det bara för ett experiment och nödlösning. Kul!