Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 december, 2019

En lussebullelängd på Lucia & bra jobbat!

Har du haft en fin lucia idag? Hoppas det och att du fått mumsa pepparkakor och saftiga lussebullar.

Om du följer mig på Instagram (@helenalyth.se) så kanske du såg att jag satte en saffransdeg igår, barnen bakade pepparkakor och sedan var det 2 luciatåg i morse.

Förra året hade vi en smärre chock när klockan ringde kl 07 istället för 06. Barnen skulle vara ombytta och klara kl 07.15. Har aldrig varit så snabb i hela mitt liv men vi var på plats kl 07.12, ombytta och klara men med puls farligt nära explosion. I år var vi ute i god tid. Och dessutom “bara” två tåg då vi inte längre har några barn kvar på förskolan utan nu alla samlade i samma skola.

Bra jobbat alla föräldrar

Jag vill passa på att skicka en hälsning och klapp på axeln till alla duktiga ambitiösa föräldrar som i dessa tider går på knäna. På jobbet ska man “hinna klart innan jul” som det heter: dvs jobba ihjäl sig. Samtidigt som det ska bakas till luciafiranden/julavslutningar. Strykas lucianattlinnen, letas fram tomteluvor, köpas presenter till alla pedagoger, trum-/piano-/danslärare och olika tränare. Och så ska hemmet fejas, fixas och pyntas. Det är inte för inte man behöver mellandagarna för att lägga sig raklång och äta julgodis.

Missförstå mig inte nu; jag älskar allt men det gäller att välja sina fajter så att säga. Ja, du som följt mig vet att jag älskar genvägar. Färdig pepparkaksdeg, färdig kristyr funkar alla tiders. Och göra enkla lussebullar som ser proffsiga ut. Som de jag gjorde igår.

Lussebullelängd – saffranslängd av lussekatter

Ville göra ett vackert bröd att bjuda på idag på lucia men orkade inte göra någon krånglig flätning. Gjorde helt sonika ett gäng vanliga lussekatter och satte jämte varann. Ser proffsigt ut utan att det är svårt. Sånt gillas. HÄR finns mitt favoritrecept på saffransbröd. Saftigaste jag testat.

Bästa ingredienserna för en luciafika: saffransbröd och pepparkakor med levande ljus och en lingonriskrans.

Sätter lussekatterna lite snett men själva längden blir rak. Lite mellanrum mellan katterna så de kan jäsa och gräddas stora.

Strösslar rikligt med pärlsocker vilket också är sådan bra sak om man vill att det ska snyggt ut. Pärlsockret liksom gömmer eventuella sprickor eller liknande.

Luciafika med min lusselängd och barnens pepparkakor.

Alla möjliga former. Några mer brända än andra.

Lingonkransen från Nyhetsmorgon har nu torkat helt men det gröna håller i sig. Mycket bra pynt som håller länge.

Nu ska jag ta fredagskvällsmys. Har varit lite mycket sista tiden på både det professionella och privata planet så nu blir det mys med familjen. Byta om till pyjamas redan efter middag och bara hänga i soffan med pepparkakorna som finns kvar.

Ha en fin kväll du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.