Ja men glad våffeldag på dig! Blir det någon våffla i dag då? Jag satsar på minst två. Allt är laddat och klart för middagen ikväll. Det blir kycklingsoppa först (jo man måste ju ha något ”vettigt” först) för att sedan gå all in på en buffé av tillbehör för de söta våfflorna.
Det var ett tag jag funderade på om det skulle vara huvudrätt med salta tillbehör och sedan söta till efterrätt men det ska vi nog ta en helg istället. Det är basket och läxor och sånt där vardagsaktigt som liksom tar tid från vårt våffelfirande.
Hursomhelst. Jag har ju en hel drös av tips för våfflor så jag tänkte att jag skulle ge dem om det är så att du inte riktigt vet hur du ska servera våfflorna idag.
Mina bästa tips för våfflor
1 Grundrecept våffelsmet
Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med det smälta smöret
Häll smet i det varma våffeljärnet. Låt grädda till den gyllene färg du önskar uppnäts men minst 2 minuter kan jag tycka.
2. Våffelbuffe
Bulla upp med alla tillbehör du kan tänka dig och så kan dina gäster själva få välja hur de önskar sin våffla. alla nöjda.
3. Galler
Det finns inget tråkigare än en ofarlig våffla! Lägg de nygräddade våfflorna på galler om det är så att de inte äts upp direkt.
4. Bra ventilation
Det osar alldeles underbart och för att det inte ska bli Lützen i köket så bör en bra ventilation eller öppet fönster vara att föredra.
Eller om det är fint och varmt ute – ta förlängningssladden ut på balkong, uteplats eller trädgård.
5. Är det en våffla eller fem?
När det finns många tillbehör vill man ju äta fler våfflor men det kanske tar stopp redan efter en? Dela upp och ta olika tillbehör på varje våffelhjärta.
6. Multitasking
Jag växte upp i en familj på 6 personer. Det var slagsmål (nästan) vid varje våffla som blev klar. Jag har garderat mig med flera våffeljärn så att jag kan utfordra en helt fritidsgård om så vill.
7. Tillbehören
Jaha, bra tips men vad ska man ha på våfflan då??? tänker du. Jo du det kan du se HÄR där jag samlat 8 olika våfflor. Både söta och salta som du ser på bilden.
Kallrökt lax med pepparrotsvisp
Äggröra med knaperstekt bacon och lönnsirap
Skagenröra och avokado
Löjrom, creme fraiche, hackad rödlök
Hjortronsylt med brieost/getost och rostade pinjenötter
Paté (mousse) med gelé och saltgurka/cornichons
Färska bär med lättvispad grädde
Kastanjepuré med grädde
Sedan har ju bloggen levt vidare och fler har tillkommit. Som dessa:
• Pepparkaksvåffla med lingongrädde
• Våffla med getost/brunost och hallonsylt – den norska våfflan
• Dulce de leche – mucho de läckert
8. Bättre med åren
Jag läste ett våffeljärnstest för några år sedan. Det var alla kända varumärken som var med i testet och sedan ”mormors gamla järn”. Inte förvånande kanske att det gamla inbrända, välanvända järnet vann med hästlängder över de nya trots alla funktioner de hade. För ett våffeljärn blir bara bättre och bättre ju mer det används. Detta ovan är från mitt föräldrahem. Det är grymt. Mitt nya som jag haft i 4 år blir också det bara bättre och bättre. Så våffla på vet ja!
9. Snåla INTE med fettet
Vill du ha frasiga våfflor? ja men smöra då våffeljärnet mellan varje gräddning. Så enkelt är det. Jag gör som så att jag klickar på sådan där smält smör i flaska på en bakpensel och smörar det lodräta, locket som är så svårt att smöra, precis innan jag ska stänga det. Alltså först smör på botten, i med smet och sedan smör på locket – stäng.
Ja det var de tips jag hade just nu I huvudet. Har du fler? ge mig gärna dem då?
Om du tyckte detta var ett givande inlägg då blir jag jätteglad för ett bidrag till mitt arbete så jag ge dig ännu mer tips. [wordpay_donation_inlinecode]Klicka då Här[/wordpay_donation_inlinecode]. Tack snälla!