Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 mars, 2019

Våfflor med mesost, brun getost var ju toppen. Heja Norge!

Igår gjorde jag det jag länge velat testa – våfflor med mesost, brun getost. Jag skrev här om dagen hur jag gått o blivit helt besatt av mesost men ätit det som ett smörgåspålägg. Maken är du 1/4 norsk och fått våfflor med brunost som barn vilket jag nu varit så sugen på att testa. Ja för våffla – gott och mesost – gott, så det borde ju då vara en hit. Men ibland kan ju 1 + 1 bli 3 som bekant. Upp till bevis!

Våfflor med mesost/brunost

Vi hade vänner som kom över för eftermiddagsfika och då passade jag på att låta samtliga bli testpiloter men hade även klassiker så som sylt (jordgubb, hallon och hjortron), tinade frusna bär med lite socker, grädde och min favorit; söt kastanjepuré. Bra att ha ifall det här med mesosten inte skulle falla väl ut, så att säga.

Var tvungen att googla – hur ska våfflan ätas med mesost egentligen? Helt ensamt med osten eller med något övrigt tillbehör? Det verkade vara lite upp till var och en men ihop med hallonsylt tyckte jag det flesta pratade om.

Kaffet på kokning, alla tillbehör redo och servisen framtagen. Nu var det bara att börja grädda.

“Vad dimmigt det är här!!!” sa dottern när hela nedervåningen var som Lützen. Ja, det osar rätt duktigt med våfflor men det ska ingå i det hela.

Grundrecept våffelsmet

Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk

Smör till gräddning

Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med det smälta smöret.

Klicka lite smör i det varma våffeljärnet och häll i 1 dl smet. Låt grädda till den gyllene färg du önskar uppnåtts men minst 2 minuter kan jag tycka.

Med hela tre våffeljärn var en hel laddning klar ganska snabbt, så “varsågoda!”

Att få dottern att prova mesost var ju omöjligt, men alla syltsorter skulle med.

Och vad tyckte jag då om våffla med mesost? Helt fantastiskt gott!!! På den varma våfflan smälte den fint och med sylten blev det så himla bra ihop. Ni vet det där med jordnötssmör och sylt – när två saker gifter sig så bra, så var det här också.

Jag har alla fall skapat mig en ny favoritvåffla. Helt klart!

Äldst sonen som älskar mat och vill testa allt här i världen tyckte också om det men de yngre var inte helt med på noterna. Vi får “öva” oftare helt enkelt.

Vill du ha fler tips  för våfflor?
8 tips på våffeltillbehör. Båda salta & söta
Pepparkasvåfflor med lingongrädde
Brunchvåfflor med äggröra, bacon och sirap

Comments (10)

  • Lite nystött kardemumma i våffelsmeten också, gifter sig perfekt med brunosten hälsar svensk i Norge sen 13 år, och brunostfrälst nästan lika länge 🙂

  • Hej. Jag kom prec från norge. Och jag provade samma brun ost där. Herregud vad gott det var. Vart kan man hitta dom i sverige?
    Tacksam för svar.

    Mvh

    • Hej! Vad kul att du också hittat brunosten 🙂 Den finns i den vanliga dagligvaruhandeln som ICA, Coop och Hemköp. Brukar finnas där mjukost finns, i kylarna.

      Hoppas du hittar.

      Kram
      Helena

  • Om ni tycker brunosten dom har i affärerna här är god ska ni prova en som heter flötemysost. Den är bara bäst. Men tyvärr så lyssnar inte willys ica osv på mig när jag ber dom ta hit den. Samma leverantör men tyvärr…. be nån köpa med den från Norge så går ni alla till affärerna o h be dom ta hem den så kanske dom lyssnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.