Recept! Klassisk inlagd sill; senaps-, glasmästar- & currysill

Letar du recept på klassisk inlagd sill nu till midsommar? Du är inte ensam – många gör just det nu. Och jag kan ge dig 3 recept på klassisk inlagd sill som nog ligger på topplistan av de som många gillar allra mest och ser framför sig på ett midsommarbord och -buffé för den där sillunchen man ser framför sig är i strålande sol, humlesurr och med varm nykokt färskpotatis.

klassisk inlagd sill

En trio av klassisk inlagd sill som ger en bra bredd på smaker med krämigt, krisp, syra och mildhet.

Recept klassisk inlagd sill – perfekt till midsommar

Glasmästarsill – rejält klassisk inlagd sill

Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten

Ingredienser:
1 pkt 5-minuterssill
0.5 tsk krossade vitpeppar
0.5 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
10 cm purjolök
1 st morot 

Gör så här: Koka lagen och låt svalna. Mortla pepparkornen och lägg åtsidan ihop med nejlikorna. Häll av sillen och skär den i 2 cm stora i bitar. Skiva även rödlök, purjolök, och morot.
Varva nu sillen med rödlök, purjolök, morot och kryddorna i en 1 liters glasburk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten. Glöm inte att också äta de goda nu picklade grönsakerna.

 

Senapssill – mest älskade inlagda sillen

Ingredienser:
1 förp 5-minuterssill
3 msk senap
3 msk grovkornig dijonsenap
1,5 msk socker
1.5 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
1 dl rispad dill
1 dl rapsolja

Gör så här: Häll av sillen och skär i 1 cm stora bitar, lägg på ett fat. Blanda senap, socker, vinäger och äggulor i en bunke. Rispa i dill så inga stjälkar kommer med. Blanda runt.
Mät upp rapsolja och droppa i blandningen och vispa hela tiden så olja går in i senapsblandningen.
Vänd ner sillbitarna och lägg upp i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten.

 

Currysill – den perfekta balansen mellan sött och salt

Ingredienser: 

420 gram 5-minuterssill
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 msk koncentrerad äppeljuice
klick smör
Ev. salt och peppar 

Gör så här: Häll av lagen på sillen och skär eller klipp dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonnäs och crème fraiche i en bunke.
S mält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut. 
Häll i och blanda med majonnäs och crème fraiche. 
Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om det önskas. Currysillen är klar att servera men blir än mer smakrik om den få stå i kylen över natten. 

Till sillen ska det sjungas! Klicka HÄR för ett gratis sånghäfte med både snapsvisor och sommarsånger. Och den ultimata spellistan för midsommar – den finner du HÄR.

Sugen på fler sillar och rätter till midsommar? Kolla då HÄR. Eller söker du typ allt till midsommar så som tårtor, kransbindning, lekar, dukning mm? Då har du det ultimata inlägget HÄR.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x