Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 januari, 2021

Mina bästa tips för måltid ute på vinterutflykt

Jag fick en fråga om jag kunde ge mina bästa tips för måltider utomhus så här på vintern. Ja men så klart jag kan och det är ju toppen inför sportlovet som snart kommer.

Vi har både gått till fasta grillplatser som finns i skog och mark ordnat av kommunen samt haft egna träffar i vår skog med egna grillar. Oavsett vilket man väljer eller har möjlighet till kan det vara bra med tips då man ändå måste bära med sig rubbet. Kort eller långt – spelar ingen roll för allt behövs ju ändå där.

Tips för & bra att ha med vid grillning ute

• Material till grill – ved, kol, tändstickor, brandstartare
• Verktyg så som tång och stekspade, gärna så långa som möjligt
• Skapa en meny med sådant som inte kräver tallrik men ös på med servetter eller hushållspapper
• Ta med dryck i flaskor och burkar  så man slipper glas och muggar
• Sittunderlag, liggunderlag, fällar, filtar med vattenmotståndig baksida
• Stor flaska med vatten för att släcka eld
• Påse för skräp, släng vid närmsta sopställe
• Servetter, pappmuggar mm av papper kan “slängas” i elden när måltiden är över, vid avfärd

 

Glödpinne. När man har en eld igång och har barn med som kanske önskar lite aktivering så är en glödpinne en perfekt grej. Kräver sin fulla uppmärksamhet men jösses vad barnen älskar det! Man låter alltså en pinne ligga en stund i glöden för att sen blåsa på den och se pinnen lysa. Men det sker så klart endast med vuxen närvarande!

 

Mat över glöd

Korv med bröd – alla vinteruflykters bästa mat. Älskat av alla och med variation på korvar och tillbehör så kan det vara den enklaste hot dog till färsk korv med surkål, tre sorters senap och rostad lök.

Ett hett tips för korvgrillning: hitta smala pinnar i skogen som är som ett Y, tälj spetsarna och spetsa korven på de två piggarna. Gör världens skillnad speciellt för små barn som vill vara med.

 

Pinnbröd är en sann utflyktsklassiker och funkar både på varma dagar som kalla. Se recept HÄR.

 

Hamburgare på galler – vissa allmänna grillplatser har galler vilket då passar fint till hamburgare annars kan en sådan där fiskgrill passa. Ett galler som håller ihop det som ska grillas från två håll.

 

Grönsaker i folieform – lägg körsbärstomater, smålökar mm med olivolja, kryddor och vitlök i en folie form (eller folie om form inte finns) direkt vid elden. Det är riktigt gott att ha som tillbehör om man har tunnbröd att fylla.

 

Mat på stekhäll har blivit vår senaste förtjusning. Det bästa med det är att allt som du skulle kunna tänka dig steka i en stekpanna kan du laga på stekhäll. Våra vänner tex rev rå potatis och stekgrillade rårakor. Så himla coolt. Det som kanske är ett problem är att själva stekhällen väger en hel del men med en rymlig ryggsäck så går det att få med. Glöm inte en flaska flytande smör/margarin bara. Annars är det bara att köra på allt du älskar. Vi har stekt renskav, wok, marinerad biff, grönskar, stekt bröd mm.

Den vi har kan användas både över eld med korta ben och sättas på en gasolställning.

 

Efterrätt även på vinterutflykter

Att grilla marshmallows är ju givet. Ett tips är att redan innan avfärd ha spettat upp de vita fluffbollarna på spetten så det bara är att sätta igång. Speciellt bra när det är kallt ute.

 

S’mores är en sådan där sak som barnen lärt mig. Marshmallows grillas på spett över eld och sedan förs det över på ett Mariekex. En skiva Nobless läggs ovanpå den varm marshmallowsen och sedan ytterligare ett Mariekex. Jag tycker det blir godast om Noblessen verkligen får smälta.

 

Pinnbröd av smördeg med sylt/marmelad. Detta var något jag ville testa senaste Valborg och det kan jag säga var inte sista gången. Läs mer HÄR.

 

Pannkakor. Ja jo, det är väl en klassisk utflyktpicknick att ha med pannkakor men nu menar jag att du ska ta med smeten och steka dina pannkakor på plats. Om du har en stekhäll är det ju perfekt att ta med en gammal ketchupflaska med pannkakssmet i och sedan trycka ut för att steka på den varma stekytan.

 

Kladdkaka visade sig vara helt perfekt att baka/laga på stekhäll senast vi hade utflykt. Vänner till oss hade med sig en kladdkakssmet i en bunke och klickade ut som små kakor på stekhällen och de blev perfekt bakade.

 

Dryckestips för vinterutflykt

Det första och största tipset för utflykter där man ska laga på plats och äta är att ha drycken klar i flaskor så som mineralvatten, alkoholfri öl och läsk. Du slipper ha både dryck och glas.

Sedan så här vintertid så har du ju kylskåpet med dig. Ställ drycken på marken, i en snödriva om det finns och baren är öppen!

Termosar med kaffe och varmchoklad är ju en självklarhet eller hur?!! Känns ju som kardinalfel om det inte tas med.

Är du ett sant utflyktsproffs tar du med dig en eldtålig kanna och brygger kokkaffe rätt i elden. Tipset är att låta kaffet koka upp (över) tre gånger och låta kaffet (sumpen) sjunka ordentligt innan servering.

Hoppas detta kunde inspirera och ge roliga och framförallt goda vinterutflykter framöver. Tycker du att jag missat något? Skriv då en kommentar så kan vi inspirera varann.

Comments (6)

 • Inspirerande inlägg, blir sugen på att ge mig ut och grilla med en gång! Men, det gäller att inte glömma kniv! Till att spetsa grillpinnar och öppna korvpaket…

 • Smarrigt! Vill gå ut direkt och duka upp en buffe av allt 🙂 Ett tips till pinnbröden är att smaksätta/ krydda degen. Det kan vara riven ost, örtkryddor, kanel och socker eller något annat man gillar. Supergott! Jag har även rullat deg runt en nygrillad korv och sen grillat lite till så har man ett nygjort korvbröd.

  • Ja men å vad bra Sara. Glömde jag få med det? Måste genast få med det på listan. Blir ju svårt att göra pinnar till korven annars 😉

   Kram
   Helena

 • Vilka bra tips! Jag vill gärna tipsa om att grilla äppelpaj i foliepaket. Jag brukar göra iordning hemma, ett paket per person; skivade äppel med socker och kanel och så smuldeg såklart. Ta med en tetra vaniljsås och njut (glöm inte sked, så det går att äta förstås)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.