Nu blir det upp- & nedvänd tomatpaj! 🍅 Har du sett trenden med upp- och nedvänd paj? Så många som pratar om det här sättet att laga goda pajer och bakverk av de två enkla anledningarna att det är superenkelt att baka och att det blir så otroligt snyggt. Ja gott också men det kommer liksom på köpet tänker jag för man bakar ju med bara goda grejer ha ha.
Och nu när det är tomattider vill jag tipsa om denna upp- och nedvända tomatpaj som går otroligt snabbt att göra och är en perfekt liten munsbit till sommarens olika mingel och trädgårdsfester.
Jag gjorde dessa små tomatpajer, ja eller minipizza kanske man också kan säga, på en tomat styck men så klart går det att göra större och sedan skära i bitar. Det fina med denna är att det blir mer fras av smördeg i varje tugga så att säga.
Upp- & nedvänd tomatpaj med smördeg
Ingredienser:
Smördeg
Tomater
Fin olivolja
Flytande honung
Flingsalt
Svartpeppar
Timjan (eller önskad krydda)
Ägg till pensling
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Skiva tomater och lägg på hushållspapper så lite av vätskan sugs upp.
Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla olivolja och flytande honung i samma storlek som du önskar ha din minipizza, se bild nedan. Strössla över flingsalt, timjan och svartpeppar.
Skär till smördeg i storlek så det täcker tomaterna. Placera över som ett täcke och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna något på plåten och vänd försiktigt på Upp nedvänd tomatpaj med stekspade – servera.
Upp nedvänd tomatpaj, eller minipizzorna, är goda både varma och kalla så ska du laga till många på tex ett trädgårdsmingel kan du med fördel göra dem i förväg. Annars kan du ha plåtarna klara gästerna kommer och sätta in ugnen då för att servera nybakade tomatpajer.
Jag hoppas det ska smaka. Och vill du ha mer tips kanske dessa kan passa ihop:
• Gazpacho, kall tomatsoppa
• Riven tomat som pålägg
• Soltorka tomater hemma
• Tomatsallad med halloumi
Lagde disse tomtatpajene i går, veldig gode, slengte på litt basilikum når de var klare <3