Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 juli, 2023

Riven tomat – så gott som på Mallorca

Riven tomat var något jag aldrig hade testat innan och när jag väl gjorde det var jag tvungen att gör det själv. Det var förra året när jag och maken var på Mallorca och firade vänner som jag mötte en skål av riven tomat.

Vi bodde på ett mycket trevligt hotell som hade en underbar hotellfrukost. Mycket var det kan man kan vänta sig av en frukost på ett hotell med internationell publik men bredvid brödet fanns en skål med något jg aldrig tidigare sett. Det var en mycket liten skål bredvid smöret, en skål med en svagt röd röra.

Då alla pålägg så som ost och skinka var på ett annat bord blev jag nyfiken, varför var det bröd och smör här samt denna röda röra? Vad var detta?

Så klart testade jag och jag vet fortfarande inte om jag gjorde rätt men jag tog mitt frukostbröd och istället för smör tog jag den röda röran. Och det är jag glad för för det var himmelskt.

Jag ångrar att jag inte frågade någon i personalen vad det var, på riktigt, utan jag har bara gissat mig fram och kommit fram till att det var riven tomat. I sin allra enklaste renaste form.

Men då tomat är rätt sött så förstod jag att en skvätt olivolja, vinäger, salt och peppar har fått komma med de med för att balanser upp.

De gånger jag testa så har det, beroende på tomater, blivit olika blött. Ibland har jag fått sila av tomaterna från det tomatvatten som blivit, för att få ut ett ordentligt pålägg av det.

Och det ska tilläggas att tomatvatten, dvs vattenbryn tomaten är något verkligt hett på restaurangen har jag märkt. Att vissa rätter “…och detta serveras på en spegel av tomatvatten” synts på innekrogar i Stockholm.

Jag väljer att ha riven tomat på olika rätter som en extra touch, ger friskhet och sötma. Men i sin allra finaste form blir det på torrt rostat bröd. ja som en bruschetta.

 

På smörstekt torrt bröd blir riven tomat den perfekta lilla snitten, ett underbart somrigt tilltugg till fördrinken.

Och med en kvist timjan från köksträdgården blir den somriga känslan total tycker jag.

Så, där har vi riven tomat på smörstekt gammalt bröd toppat med doftrik timjan. Sommar serverad i ett bett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.