I går hade vi middag för en liten nätt skara på 14 personer. Ville skapa ett riktigt höstmys och tog in naturen på bordet.
Med dekorationspumporna jag hade sen tidigare, röd och gul lök från köket och höstanemoner från trädgården blev det en härlig och färggrann dekoration längs med bordet.
Mässingsljusstakar och kivilyktor i varma, mustiga färger adderade på den varma känslan.
Höstanemonerna ställde jag i olika glasflaskor – gamla mjölkflaskor i klart glas och rökfärgade medicinflaskor
Hittade en buske på väg hem från förskolan med svarta nypon. Aldrig sett förut. Så snyggt!!
Placeringskort blev ekblad på gaffeln.
Och sen på kvällen kom dukning till sin rätt. Mys!
Att leva med en vetgirig 5,5 åring hemma är minst sagt spännande. Det är små och stora funderingar som är så roliga att få ta del av och denna stora lill-kille är sååå vetgirig. Just nu är det dinosaurier, vulkaner, meteorer och lava som det pratas om till frukost, under tandborstning, på vägen hem från förskolan, med mat i munnen och nästan i sömnen.
Att förskolan precis startat höstens tema med just dinosaurier adderar ju så klart på detta. Kan erkänna att jag inte vet så mycket men sedan en tid så är min kunskap rejält påbättrad av min lille lärare. Det är växtätare hit och kritaperioden dit.
Dinosamlingen hemma byggs på och nu har vi även böcker som vi läser ofta. Bl.a. Ivar träffar en Tyrannosaurius och på förskolan så finns Ivar träffar en Stegosaurus. Ivar verkar ligga i om man säger så. Ett litet boktips.
Och det pysslas och knåpas i dino-pysselbok. Men att kolla på Jurassicparkfilmerna – det dröjer nog några år i alla fall.
När vårt första barn kom så var vi beredda till tänderna. Allt skaffade vi. Allt vi trodde oss behöva.
Tänk så lurade vi var. En av de saker vi fått info om var blöjhinken. Själva hinken var gratis men påsarna som låg i kassetter fick man betala för. Så dumt. Någon tjänar stora pengar på oroliga blivande föräldrar och skrattar hela vägen till banken.
Plastpåsar finns det ingen brist på utan snarare tvärt om. Vi återvinner i stort sett allt som går att återvinna men alla dessa små plastpåsar som följer med när man handlar frukt eller köpebröd mm åker inte i returen utan används. Vi använder dem just till blöjorna. Vi ska inte gå in på några detaljer men blöjor har ju en tendens att behöva förslutas i något och då är det väl toppen att använda småpåsarna vi får med oss från affärerna – fruktpåsar, brödpåsar, apotek, systemet mm. Gratis!
Här är då vårt skötbord i tvättstugan i källaren. Under dynan, i skåpet, har vi förvaring av alla påsar som kommer med hem. Sen under vasken står en vanlig skurhink som blöjhink.
Otroligt lyxigt tycker vi det är med en sådan här skötbordsplats, med vatten t.o.m. Innan vi flyttade till vårt hus så bodde vi i en lägenhet med stans minsta badrum. Inte en chans att vi skulle få plats med ett helt skötbord där. När första sonen kom hade vi ett hopfällbart högt skötbord ute i lägenheten men när sedan dottern kom fanns det liksom inte plats för den heller. Då barnen kom med 18 månader emellan hade vi alltså två blöjbarn. Då bytte vi lite varstans – golvet, soffan, sängen, matbordet osv. Sonen hade sådana där byxblöjor så han kunde stå på golvet men dottern, stackarn, hon fick liksom bara ta den plats som bjöds att byta på. Inte konstigt att hon är så okej med förändringar.
Ovanför skötbordet hänger en stor spindel (från Kallikå) i gummitråd. För i källare trivs spindlar. Och den var perfekt för lillkillen när han var riktigt liten. Svart/vitt, starka kontraster, är det barn ser först och denna fick honom att trivas på bordet som annars kan vara läskigt stort och tomt. Nu är han så stor att den liksom inte har någon verkan längre. Vattenkranen eller all tvätt som ligger på bänken är roligare att gå/åla/rulla till. För stilla vill man inte vara när man är snart 1 år.
Och så här städat är det inte vanligtvis, kan jag säga, men jag vill bespara er våra tvätthögar…
Varför smygstarta när man kan chockstarta? Hade jag inte blivit meddragen och övertygad/övertalad hade jag nog aldrig självmant kommit på idéen om att ge mig ut i en mörk, kall, fuktig oktoberkväll för att springa mig svimfärdig och lägga mig i gruset och göra sit ups.
Jag måste villigt, eller ovilligt kanske, erkänna att jag inte är den mest tränande människan. Fast jag känner mig som en sådan. Varför då? Jo, för att jag tränande mycket förr och nu för tiden går tiden rasande snabbt så det som var för 7 år sedan är ju faktiskt läääääänge sen.
Barnen duggade tätt så träningen kom aldrig i gång på riktigt mellan varven. Sen så är tid det som småbarnsföräldrar lider mest brist på så tiden fick läggas på andra saker så som städning, legobygge och soffmys. Frånvaron av träning, 3 graviditeter, förlossningar och amningsnattsliv inom loppet av 4,5 år och sen faktiskt en kropp som lyckats fylla 40 har väl gjort att kraften inte funnits där. Hållningen är urusel och mitt immunförsvar är kört i botten. ”Infektionsöverkänslig” var väl det läkarn sa när jag häromveckan fick min 4.e antibiotikakur utskriven sedan augusti. Bättring!!!
Hela dagen i går gick jag runt och kände mig lite febrig. ”Har jag inte feber ändå?, ska jag verkligen träna i kväll?, borde jag inte sova ikapp istället?” 36,8 är inte feber och alla andra försök till ursäkter fick ingen respons. UT MED DIG!!
Vilken tur att jag hakade på. Boot camp var hur kul som helst. Sen att jag var sämst i gruppen bryr jag mig inte om. De andra bruttorna som var med är poliser eller gamla landslagsfriidrottare så de kommer jag aldrig kunna slå. Jag kan bara mäta mig med mig. Jonas, vår glad/arga ledare körde hårt och gav absolut inte rum för småsnack eller myspys. Här var det hårda puckar och raka rör.
Min träningsform förr i världen var dans och aerobics. Inte lockats av gym och framförallt inte av att springa. Boot camp var ju bara dessa två men det gick förvånansvärt bra. Fick bra coachning av kompisen som drog med mig och som gjort detta, typ alltid, – vilken skillnad det blev. Helt plötsligt kunde jag springa utan att få blodsmak i munnen. Men blodad tand har jag definitivt fått och ser fram emot flera mörka, kalla och fuktiga höstkvällar ute i skogen. Kanske till och med ska ge mig på ett springpass på egen hand?? Shit, är det jag som skriver detta?? Undrens tid är inte förbi!
Ja, bättre bilder än så här blir det inte. Men jag vill lägga upp bildbevis på att jag faktisk var där. Vet många vänner som nu gör kors i taket. Detta trodde ni inte va?
I 40-årspresent fick jag en gong gong av min svärfar. Var rätt fundersam av valet men har insett hur rasande bra en sådan ljudlig present verkligen är. Nu är det inget snack om när maten är klar. Sen så är den ju snygg ju!
När jag var toastmadame här om veckan så var den dessutom strålande bra för att få tyst på skrålande gäster. Så, om du inte vet vad du ska ge nån som kan tyckas ha allt – ge bort en gong gong. Men om den som får den har barn, hälsa att den bör hängas högt…
Grönt och mässing pryder nu en yta i vardagsrummet. De gröna dekorationspumporna tycker jag är så läckra. På det lilla mässingsfatet blir det stilfullt. Bredvid den fina gröna fotogenlampan blir det ett stillsamt stilleben.
Gillar att använda dekorationspumpor som inte är orangea. De orangea signalerar bara halloween och det är jag inte ute efter nu. Sen.
Den gröna lampan hittade jag på loppis, fatet är från Lagerhaus och lilla krukan finns på Grandpa
Det är oktober och det är månaden då vi tänker rosa och på bröstcancer. En sjukdom som drabbar 20 kvinnor per dag och med dem så många fler anhöriga. Att stödja Rosa Bandet-kampanjen är en självklarhet. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena – i dag överlever drygt 80% av de som får bröstcancer. Tack alla som bidragit och donerat till forskningen genom åren.
ICA satsar stort och har flertalet varor där 1-5 kronor går direkt till Rosa Bandet. Förra året så skapade denna kampanj hela 16 miljoner kronor till Rosa Bandet. Var med och slå det i år!
Flertalet av de rosa varorna är perfekta för höstiga måltider. Jag och andra bloggare fick smakprov på kampanjvarorna. Jag och barnen skapade en rosa middag, till min dotters stora glädje.
Ugnsbakad lax med råstekta rödbetor, stekt svartkål med rödkål och rosa potatis.
Till efterrätt blev det bär, en rosa jordgubbsyoghurt från Lindahls (inte med i ICA-kampanjen dock) och riven choklad.
Några saker varje kvinna ska göra angående bröstcancer.
• 30 minuters motion de flesta dagar i livet förebygger cancer, ett samband som är särskilt tydligt vid bland annat bröstcancer.
• Klämma och känna på sina bröst för att undersöka om det är några förändringar och hårdheter i brösten.
Ni som är bekanta med Pinterest vet hur bra det är som inspirationsverktyg. För er som inte gjort Pinterest till er vän än säger jag grattis, ni har en hel inspirationsvärld framför er.
Pinterest är digital och snabb, men vad händer då med den gamla världen – tidningarna. Jag älskar att köpa magasin. Kånka hem kilovis av bläddermys. Lägger dem sedan i snygga-spara-hyllan. När de har blivit för många tar jag fram skalpellen och skär ut de sidor jag inspireras av och vill spara – restips, pyssel/diy, inredning, recept, snygga bilder, bra annonser, viktiga artiklar osv. De åker in i pärmar för att bli mitt inspirationsarkiv. Alltså Pinterest i analog form, det som folk har hållt på med med receptböcker tex.
Nu hade högen blivit stor men det som fick mig att sätta i gång med rensningen var min lille ”assistent”. Som jag skrev i går är allt upp till 1 meter i farozonen. Annars är de inbyggda hyllorna under fönsterbrädet perfekta för magasinförvaring tycker jag.
Av vår förvånansvärt stora plommonskörd blev det inte bara marmelad utan även chutney. Denna plommonchutney tycker jag drar åt ett indiskt håll. Ingen aning om jag har fog för den smakkänslan men det är vad mina smaklökar säger i alla fall.
Väldigt stor i sina smaker och passar bra till mycket, tex kyckling som vi hade häromkvällen.
Recept på egen plommonchutney
Ingredienser:
1 kg plommon
1 gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk nigellafrön
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek
Gör så här: Skölj plommonen, kärna ur och lägg dem i en stor kastrull. Hacka löken grovt och lägg i kastrullen. Häll sedan i vinäger, socker, salt och alla kryddor. Vänta med den heta sambal oeleken. Koka upp och låt sjuda försiktigt ca en timme. Chutneyn är klar när den kokat ihop sig till en mjuk marmelad. Tänk på att röra då och då. Lätt att det bränner fast i botten om man inte är försiktig.
Precis innan chutneyn är helt klar klickas sambal oelek i. Rör om och häll upp i rena, varma glasburkar (läs nedan). Håller i 6 månader om den förvaras svalt. Öppnad burk står i kylen.
Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.
Ugnsgrillad kyckling, matvete, grönsaksfräs med lök, vitkål och gröna ärter och sen lite rostad kokos överalltihopa! Smarrigt värre!!