Kokar havskräftor & undrar om jag ska flytta till västkusten

Jag som är från östkusten är inte direkt bortskämd med havskräftor än mindre überfärska direkt från fiskarens hand i hamnen.

Jag är hos min bror och svägerska ute i Göteborgs skärgård och här är man hela tiden nära havet och havslivet. Älskar hur man kan gå ner till hamnen på morgonen och köpa färska havskräftor som fångats under natten. Kan det bli bättre än så?

Kokade de färska kräftorna på morgonen och njöt av en helt galen god skaldjursmåltid till middag.

Har aldrig kokat några levande kräftor och det kändes lite läskigt även om kräftorna var helt stilla. Usch ja.

 

Brorsans recept koka havskräftor

2 kg havskräftor
3 liter vatten
0,9 dl salt
1 sockerbit

Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull i hop med salt och socker. Lägg i 1/3 av kräftorna och koka under lock tills de flyter upp. Ta ur dem med tång och lägg i annan kastrull eller skål. Fortsätt likadant med de andra 2/3. Slutligen läggs alla kräftor tillbaka i kastrullen med kräftspadet. Ta av plattan och låt svalna under lock.
Häll av spadet och servera med gott bröd, majonnäs och ev en grön sallad.

Man kan tycka att det är en lite udda summa av salt, 0,9 dl men det är samma sälta som finns i det salta havet – 3%. Så om man gör en större eller mindre sats så ska sältan alltid vara 3% av vattenmängden.

En fjädrig gäst ville också smaka…

Fredagsbuketten som räcker i 51 fredagar till

Längs med vägarna, vid stränderna och på ängarna växer höga, vackra, gula blommor – renfana. Otroligt stolta och lysande.

Fick tips om att det är perfekta att torka men då jag är lite emot eterneller ställde jag mig frågande. Fast det kan ju vara värt att testa och och kommer ju bli ett fint minne av denna historiskt varma sommaren.

Plockar bort alla små blad längs med den kraftiga stjälken. Binder ihop till en bukett, hänger upp och ned och låter torka. Lite av den gula färgen kommer försvinna men i denna mängd så blir det ändå en tydlig gul färg.

Nu ska jag bara försöka få med mig denna bukett, hel, hem till östkusten…

Gammaldags sandkaka

I Skåne hos svärmor finns hennes receptsamling med en massa rariteter och minnen.Bläddrade fram till sandkaka vilket skapade minnen hos flera av gästerna i sommarhuset medans jag stod oförstående. Jag har aldrig smakat, än mindre bakat en sandkaka så jag blev sugen på att testa.

Kakan är bakad med potatismjöl och blir väldigt fluffig men samtidigt med en rejäl tyngd och den lilla touchen av konjak ger karaktär. Som en lite tuffare sockerkaka. Att den heter sandkaka är nog för att den är så tung, tät och fuktig. Som ett perfekt sandslott.

Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Smöra och bröa en ugnsform, gärna en kransform med hål i mitten. Värm ugnen till 175°
I en stor skål rörs smöret varmt och mjukt. Häll i potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör ihop till en smet.
I en annan bunke vispas ägg och socker till en luftig smet (som äggtoddy). Vispa helst med elvisp för att få maximal fluffighet.
Vänd i äggsmeten i smör-mjölblandningen i omgångar och rör ihop mellan varven.
Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna i sin form innan den vänds och tas ut.

sandkaka

Tänk alla dessa receptsamlingar med utklippta tidningssidor och nedklottrade recept. Nu är det Pinterest och googlesökningar som gäller. Lite sorgligt ändå.

 

Brorsans pullor

Nu har vi lämnat Skåne och landat på västkusten hos min bror med familj för några dagar fyllda med sommar och bad. De bor på en av landets vackraste öar, i Göteborgs skärgård. Här är lugnet och naturen bokstavligen runt hörnet.

Mycket är härligt med deras hem men det som gör mig grön av avund är deras hönshus som dagligen levererar egna ägg. Det är svårt att få till i Stockholms förorter.

Dessa små skönheter. Vackrare och godare än nåt annat man hittar i äggkylen i dagligvaruhandeln.

Sen så kan jag väl kanske tillägga att bli väckt av herr Tupp i arla morgonsund kanske inte alltid är att föredra…

Brorsan har under många år jobbat i och med Afrika, vilket gör sig påmint i deras hem. Här har en urhäftig mask fått pryda hönshuset. Kanske håller en och annan räv borta.

 

Vackra, antika flöten

I svärmors hus i Skåne finns det så många vackra ting. Om det finns ett epitet Loppisnista så är hon det. Finns ingen som kan nosa sig till så många vackra saker och så grymma fynd.

Det som fångade mitt öga nu var något som jag först trodde var gamla fendrar till båtar men det visade sig vara helt fel. Det är gamla flöten till fiskenät. Fiskarna hade sina olika målade mönster och märken/initialer inristade på dessa träbitar. Vackert slitna av väder, vind och tiden.

Nu är de vackra stilleben i ett sommarhem. Extra passande då huset är nära havet och ett fiskeläge.

 

Två supertips till kolgrillen

Att grillen gått varm så här långt är inte att överdriva. Men sen så är det ju sommartider så det är väl helt i sin ordning.

Hemma har vi en gasolgrill men här i Skåne är det en klotrund kolgrill. Det gör mig glad för jag gillar verkligen kolgrill. Inte för att det egentligen är bättre utan för känslan. Att faktiskt sätta fyr och jobba upp den perfekta kolglöden.

Vi bär alla på en färdighet vi är riktigt bra på och min är att jag är attans duktig just på att få till en bra glöd. Mina scouttakter sitter nog i. Det blir inte så mycket av show off på det med gasolgrillen hemma i villaträdgården.

Här följer två tips för kolgrillen.

Grilltips No 1: När grillen sätts på; lägg kolen på ena sidan och när det blivit bra glöd läggs ett vedträ mot mitten. Detta ger en superhärlig rökdoft på det som ska grillas.

Välj att grilla indirekt på den yta som är utan kol för en långsam grillning och mildare röksmak eller direkt på kolet för en snabb grillning och intensiv röksmak. Locket ska vara på under grillningen. Testa gärna att grilla zuccini och aubergine på detta vis. Så vansinnigt gott!!

 

Grilltips No 2: När allt är grillat och klart läggs gallret i gröngräset och får ligga där över natten. Daggen i gräset gör underverk på fettet som fastnat på gallret. Blir mycket enkelt att ta bort dagen efter.

På hamnfest minsann

För två år sedan var vi på hamnfesten i Svanshall, västra Skåne, och jag minns fortfarande hur trevligt det var. Att vi nu var i trakten för årets hamnfest var ju perfekt – givet att vi skulle dit igen.

Krabbfiske med krabbrace, fiskdamm, loppis, gofika med dopp, lotteri, kappsegling och gräddbullskatapult stod på schemat. Upplagt för en toppendag.

Vi började med krabbfisket. För mig som är från östkusten är detta något mycket exotiskt. För maken som är götlaborgare är det en given sommargrej. Fattar verkligen tjusningen. Superenkelt och superkul. Hoppas bara krabborna tycker det är lika roligt att först bli snuvade på maten de trodde de fångat, sen åka hiss ner i en hink, trängas med andra klokompisar och sedan rusa mot havet igen…

5, 4, 3, 2, 1 – släpp lös krabborna. Må snabbaste krabba vinna!

Sötaste loppisen med pinsamt låga priser. Allt från lök till sparkcyklar. Jag fick med mig tre urfina örngott av fin bomull för endast 15 kr.

Gräddbullekatapult! Smaka på det ordet lite; gräddbullekatapult. Det är alltså en katapult som person 1 kastar en boll på och varpå en laddad gräddbulle (kokosboll för oss som bor i stockholmstrakten) flyger upp i luften och ska fångas av person 2.

Här storstilar dottern och sular iväg bollen. Brorsan står några meter i från och missade precis gräddbullen. Men fem-sekunders-regeln gäller så man får äta det som ligger på marken.

Fiskdamm! Minimal ansträngning för maximal belöning.

Min sommarstil är mycket enkel; luftig klänning, håret i fläta under hatt, osminkad bakom solglasögon. Tjoff!

Detta var i går och idag är det nya tag. Loppistag för att vara mer noggrann. Inte mindre än tre loppisar är tanken. Banne mig om jag inte finner något härligt. Shoppinggalen jag? Nääee inte alls…

Självplock innan stormen

Efter vår tur till Helsingborgs antikmässa igår så skulle vi ta en sväng förbi ett självplock med hallon. Åh, såg framför mig efterrätter med hallon, stora syltkok och frukostyoghurt med saftiga bär. Det bidde inte riktig så. Dels för att vi var några veckor för tidiga, bären var inte riktigt klara och för att vår lilla utflykt fick ett burdust slut då årets kraftigaste regn för över oss. Flydde in i bilen med en skral hallonfångst. Men med ett otroligt härligt sommarminne rikare i alla fall!

Skyfallet varade endast några minuter och asfalten ångade av sig regnet så det blev dimma på vägarna hem. Kvällen blev lika varm och solig som vanligt. I dag är regnet helt glömt och naturen lika torr och varm som vanligt.

Nu väntar krabbfiske och krabbrace. Ha en härlig sommardag ni med!

På Helsingborgs konst- och antikmässa

Nu i soliga sommaren duggar det tätt med loppisar men i Helsingborg pågår även en konst och antikmässa i Helsingborg Arena. Jag, maken och minstingen tog en paus från allt badande och tog en tur till en väl air conditionerad Helsingborg Arena.

Visste inte riktigt vad jag hade att vänta men det var mycket större än vad jag trott och så var själva mässan uppdelad i tre mässhallar. Hall A var en tjusig-tjusig hall där allt var snordyrt och bara en monter var i min stil. Mycket tunga historiska möbler och tavlor med gigantiska guldramar.

Hallarna B och C var desto mer i min stil och prisklass. Som en bättre och välmatad loppis. Kanske inte samma fyndchans då både säljare och köpare är väl medvetna om vad som är ”rätt” pris för sakerna. Men ändå, här finns det massa av roliga saker att kolla på och stor chans att hitta den där koppen i en ovanlig serie man samlar på.

Vet inte om det var för fint väder ute, en vardag och inte helgdag eller om mycket av antik- och second handmarknaden är flyttad till nätet men publiken på mässan var nästan som ett möte för Pensionärernas RiksOrganisation. Kände mig helt plötsligt väldigt ung. Inte för att det spelar någon roll så klart men väldigt intressant. Och väldigt rart. Lillkillen i vagnen fick många glada, pensionärsvänner denna dag.

Älskar Nagelljustakar och här fanns tom en originallåda. Kolla in det fina stapelbara fatet man kan ha. Tydligen perfekt att ha en bit oasis i med blommor. Så chict!

Mässan pågår till söndag

Pimpa till köpetårtan

Jag älskar att baka men i bland så är det skönt med genvägen via butiken och få med sig en köpetårta. Kanske att dessa behöver ett litet piff för att höjas en aningen. Bara genom att servera dem på lite annorlunda sätt eller addera något så blir det genast lite roligare och kanske godare.

Här är det en moussetårta med hallon och lakrits som fått sig ett ansiktslyft. Skar den runda tårtan till små kuber och satte hallon på varje kub. Vips så blev det lite roligare och festligare, eller hur?!

En favorit bland köpetårtorna är nog kladdkakan. Smarrig som den är så klart men med ett täcke av schweizernöt så når den nya höjder, jag lovar!

Smälter en stor schweizernötskaka i vattenbad och brer sen ut över kladdkakan. Låter stelna något och toppar med jordgubbar. Serverar med grädde.