Världens snyggaste badrumshylla

Kanske inte ska överdriva, men väldans snygg badrumshylla har vi. Speciellt på morgnarna.

Vi håller på med en badrumsrenovering men vi är turligen inte utan dusch under tiden. I källaren har vi en tvättstuga med dusch. Inget speciellt med den egentligen om det inte vore för det magiska ljuset som letar sig in på mornar och förmiddagar.

Utanför källarfönstret är det en rabatt och skuggorna av växterna där gör att vi får en fantastisk ljustavla där nere.

Vi har våra parfymflaskor och annat i glas där och det blir både en praktisk hylla men även ett vackert stilleben på något sätt.

Burkarna nedan köpte jag i New York redan 1996. Att de hållt så bra genom åren är ett mirakel.

Miss Dior är min bästa kompis just nu

Gotländsk saffranspannkaka – recept i långpanna

Är man på Gotland går det ju inte att inte äta saffranspannkaka.

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka är verkligen en speciell rätt. Det sägs att ursprunget till denna gula pannkaka är att ingredienserna i den ska representera alla de olika världsdelarna och är en historisk idé från Hansa-tiden då Gotland och Visby var en knytpunkt för sjöfarten. Ser framför mig hur skepp kommer lastade med kryddor som svenskarna aldrig sett eller smakat. Måste ha varit så exotiskt och spännande. Här hade vi saltat sill och varit nöjda och så dyker det upp kardemumma, kanel och saffran. Vilken tur!

Under midsommarhelgen gjordes det en gudomlig saffranspannkaka i långpanna och jag bad att få med mig receptet på just denna. Lite omgjord från det kanske traditionella men lika smarrig. Kanske till och med mer smarrig!!

Gillar man pannkaka, saffran, kardemumma, kanel och nötter är detta grejen. Smakfest!

Gotländsk saffranspannkaka

Ingredienser:
1, 5 dl rundkornigt ris
2 msk smör
3 dl vatten
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk socker
1,5 tsk salt

1 hg sötmandel
2 st bittermandlar
4 msk honung
2 pkt saffran
1 tsk stött kardemumma
1 krm kanel
3 ägg

Använd antingen färdig risgrynsgröt, ca 10 pers, eller koka risgrynsgröt.

Gröt: Häll ris, smör och vatten i en stor kastrull, blanda och koka upp. Låt koka under lock i 10 minuter och tillsätt sedan mjölk, grädde, socker och salt. Koka upp igen på svag värme, ca 40 minuter, och rör då och då. Risgrynsgröt kokar gärna lätt över så ha koll på värmen. Låt gröten svalna helt.

Saffranspannkaka: Skolla och hacka sötmandeln. (Inte för finhackat, så härligt när det blir riktiga bitar och mandeln märks, tycker jag). Riv bittermandeln.

Sätt ugnen på 200° och smöra en långpanna.

I den kalla gröten hälls mandel, honung, saffran, kardemumma och kanel. Vispa upp äggen med elvisp och blanda i.

Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pannkakan stelnat och fått fin gyllene färg.

Serveras ljummen ihop med lättvispad grädde och sylt, helst gotländsk salmbärssylt men det går givetvis även med annan bärsylt (hallon-, blåbär-, boysen- eller drottningsylt).

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Mitt senaste köp till köket

Vi har ett rymligt och mycket funktionellt kök men jag har inte hittat en bra plats för grönsaker och frukt. Vi har mycket grönsaker har jag märkt och de har hamnat lite här och lite där. Det är ju ingen fara om man säger så men jag skulle vilja ha ETT ställe där de är.( Jag har en fäbless för att saker ska ha ett specifikt ställe. Kanske för att jag gillar att ha rena ytor och gillar att få bort så mycket som möjligt? Kanske ska söka för det…)

Har varit inne på att tillverka en långsmal hylla, ungefär som en butikshylla med sneda hyllplan. Det är för att det ska vara lätt att komma åt grönsakerna och för barnen att kunna ta en frukt när de vill.

Men att bygga en hylla just nu ligger inte högt i prioriteringsordningen med badrumsrenovering och småbarn. Då fick det bli en annan lösning. Jag har bestämt att ett rejält stort fat att ha på köksbordet är en bra idé. Där ska allt i frukt och grönt få vara, i alla fall det som inte måste vara i kylen.

Sökandet har pågått länge och hittade i går ett läckert fat på rean hos Zara Home. Det är riktigt stort och passar köksbordet både i stil och storlek. Går lätta att flytta bort när man behöver hela bordsytan.

Gillar du mina kopparlampor kan klicka här och se hur jag gjort.

Komma-hem-koma

Sitter vid köksbordet och jobbar med varenda cell i kroppen för att hålla ögonen öppna och inte somna. 5 härliga och intensiva dagar på Gotland tar nu ut sin rätt.

Att komma hem efter en resa, oavsett hur lång egentligen, tycker jag alltid är så jobbigt. Det ska packas upp och packas undan. Tvättas kläder och handdukar till förbannelse. Aldrig varit bra på det där.

Sen så har jag också en konstig känsla av att nånting viktigt har skett medans jag varit borta. Alla vänner har gjort något skoja jag missat eller att något unikt tillfälle som aldrig mer kan dyka upp skedde just när jag inte var på plats. Vet inte vad det kommer ifrån men så har jag alltid känt.

Har nu en massa saker att göra idag, bland annat bvc-besök (8 månaderskontroll) och lite badrumsrenovering men just nu kan jag bara med att lyfta en kaffekopp till munnen och knappa på tangentbordet. Mer än så orkar jag inte. Och då får det väl bli så. Tar det andra en annan dag… imorgon typ.

På önskelistan: Världens äldsta träd – Ginkgo

Det sägs att trädet Ginkgo ska vara det träd som är äldst, har funnits längst på vår planet. Inte för att det spelar någon som helst roll egentligen men lite kul trivia är alltid bra.

Hur som helst så är det ett rasande snyggt träd. Bladen är så vackra i sin, nästan, droppform. Väldigt designmässigt tycker jag.

Jag har alltid gillat detta lilla träd men tyvärr så är ju mina fingrar allt annat än gröna så jag har aldrig fått det att leva och må bra i min vård.

Vi är fortfarande på Gotland hos svärfar och svärmor-liksom och i ett av fönstren stoltserar ett praktexempel av Ginkgon. Jag får habegär. Och det kanske är bra – trädet ska ha välgörande effekter och även poppis inom österländska religioner. Ska nog våga mig på ett försök med denna gröning igen, i alla fall.

Vår lilla, extra doftande, midsommarstång

På midsommarafton restes en traditionell midsommarstång – så klart. Men maken glimmrade till och kom på att vi borde göra en ministång till bordet. Och vad kan då vara bättre än att göra en stång av färska örter att ha som väldoftande dekoration? Perfekt ju!!

Stången gjordes av grillpinnar och färsk timjan. Ringarna av ståltråd och blommande oregano. Blev väldigt sött och passande.

Svärfar och svärmor-liksom har en kryddträdgård som är galet avundsvärd.

I dag är det inte direkt sommarvärme. Vi ska trotsa detta och ta oss till lämplig strand för strandlek och korvgrillning.

Återkommer med lite mer bilder från vårt firande.

Hoppas ni alla har en fin midsommarhelg!
Kram!!

Midsommarhälsningar från Gotland

Glada midsommarhälsningar från ett blåsigt, småkyligt Gotland men sommarblommorna på ängarna lyser desto mer.

Vi är hos svärfar och svärmor-liksom på norra Gotland med makens familj. En lagom skara på 22 pers, allt från 0 till 70.

Förmiddagen har fyllts av långsam frukost ackompanjerat av kransskapande.

Det blev en tunn krans med rödklöver.

Mycket nöjd dotter! Hon vägrar ha kofta på sig. ”Bara midsommarklänning!!”

Snart ska vi ut å jaga sly och blommor för att göra midsommarstång. Sen ska det delas in i lag för klassiska lekar. Låter som en hederlig midsommar, eller hur?!

Önskar er en underbar midsommar!

Jag är som en tjuv i natten

I går kväll, nästan vid midnatt, tog jag cykeln och med en sax i högsta hugg gav jag mig ut i grannskapet. Jag var på jakt. Jag skulle stjäla.

Eller nja, stjäla och stjäla… Om man plockar blommor på allmänningar – kan det kallas stjäla?? Hur som helst så kändes det så. Hoppades att alla grannar tittade på fotbollen och inte ut genom fönstret, på mig.

Jag skulle plocka fläderblommor för att göra saft. Snabb som en iller hoppade jag av cykeln, knipsade några blommor och for iväg mot nästa kvarter på jakt efter blommande träd. 25 klasar skulle jag ha med mig innan jag fick åka hem och jaktlyckan var god, det tog inte lång stund innan de väldoftande blomsterklasarna låg i min cykelkorg.

Nu ligger kassen i frysen för att efter midsommar bli till härlig, somrig flädersaft. Ska bort över midsommar så jag hinner inte göra saften nu men vill inte riskera att flädern blommat över när vi kommer hem så därför fryser jag blommorna.

Currysill

Ute i sista minuten för att fixa sillen till midsommar? Inga problem, det går rasande fort att slänga ihop goda sillar. Med färdig inläggningssill så är du bara några minuter i från en god sill.

En av mina favoriter är currysill. Har man varit i Danmark och ätit sill märker man att deras currysill är lite annorlunda än vår svenska. Den danska har en starkare currysmak, lite maffigare. Perfekt då att göra en själv för att få den smak man vill ha om man nu inte har tillgång till en dansk matbutik runt hörnet.

Currysill

Ingredienser:

1 förp Inläggningssill,
3 filéer
1 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 msk koncentrerad äppeljuice
klick smör
Ev. salt och peppar

Gör så här: Skölj sillfiléerna och låt rinna av. Skär eller klipp dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonäs och crème fraiche i en bunke.
Smält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut. 
Häll i och blanda med majonäs och crème fraiche. 
Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om det önskas.

Min stod i kylen över natten och gottade till sig. Cyrryn släppte ut alla sina smaker. Blev en grymt god frukostmacka i dag på knäcke med kylskåpskall färskpotatis!!

Ni som följt mig vet att jag är galen i sill. Älskar alla våra högtider då det serveras sill och äter det gärna även när det inte är jul, påsk eller midsommar. Men nu stundar ju midsommar med en massa goda sillar att vänta.