Sitter vid köksbordet och jobbar med varenda cell i kroppen för att hålla ögonen öppna och inte somna. 5 härliga och intensiva dagar på Gotland tar nu ut sin rätt.
Att komma hem efter en resa, oavsett hur lång egentligen, tycker jag alltid är så jobbigt. Det ska packas upp och packas undan. Tvättas kläder och handdukar till förbannelse. Aldrig varit bra på det där.
Sen så har jag också en konstig känsla av att nånting viktigt har skett medans jag varit borta. Alla vänner har gjort något skoja jag missat eller att något unikt tillfälle som aldrig mer kan dyka upp skedde just när jag inte var på plats. Vet inte vad det kommer ifrån men så har jag alltid känt.
Har nu en massa saker att göra idag, bland annat bvc-besök (8 månaderskontroll) och lite badrumsrenovering men just nu kan jag bara med att lyfta en kaffekopp till munnen och knappa på tangentbordet. Mer än så orkar jag inte. Och då får det väl bli så. Tar det andra en annan dag… imorgon typ.
Det sägs att trädet Ginkgo ska vara det träd som är äldst, har funnits längst på vår planet. Inte för att det spelar någon som helst roll egentligen men lite kul trivia är alltid bra.
Hur som helst så är det ett rasande snyggt träd. Bladen är så vackra i sin, nästan, droppform. Väldigt designmässigt tycker jag.
Jag har alltid gillat detta lilla träd men tyvärr så är ju mina fingrar allt annat än gröna så jag har aldrig fått det att leva och må bra i min vård.
Vi är fortfarande på Gotland hos svärfar och svärmor-liksom och i ett av fönstren stoltserar ett praktexempel av Ginkgon. Jag får habegär. Och det kanske är bra – trädet ska ha välgörande effekter och även poppis inom österländska religioner. Ska nog våga mig på ett försök med denna gröning igen, i alla fall.
På midsommarafton restes en traditionell midsommarstång – så klart. Men maken glimmrade till och kom på att vi borde göra en ministång till bordet. Och vad kan då vara bättre än att göra en stång av färska örter att ha som väldoftande dekoration? Perfekt ju!!
Stången gjordes av grillpinnar och färsk timjan. Ringarna av ståltråd och blommande oregano. Blev väldigt sött och passande.
Svärfar och svärmor-liksom har en kryddträdgård som är galet avundsvärd.
I dag är det inte direkt sommarvärme. Vi ska trotsa detta och ta oss till lämplig strand för strandlek och korvgrillning.
Glada midsommarhälsningar från ett blåsigt, småkyligt Gotland men sommarblommorna på ängarna lyser desto mer.
Vi är hos svärfar och svärmor-liksom på norra Gotland med makens familj. En lagom skara på 22 pers, allt från 0 till 70.
Förmiddagen har fyllts av långsam frukost ackompanjerat av kransskapande.
Det blev en tunn krans med rödklöver.
Mycket nöjd dotter! Hon vägrar ha kofta på sig. ”Bara midsommarklänning!!”
Snart ska vi ut å jaga sly och blommor för att göra midsommarstång. Sen ska det delas in i lag för klassiska lekar. Låter som en hederlig midsommar, eller hur?!
I går kväll, nästan vid midnatt, tog jag cykeln och med en sax i högsta hugg gav jag mig ut i grannskapet. Jag var på jakt. Jag skulle stjäla.
Eller nja, stjäla och stjäla… Om man plockar blommor på allmänningar – kan det kallas stjäla?? Hur som helst så kändes det så. Hoppades att alla grannar tittade på fotbollen och inte ut genom fönstret, på mig.
Jag skulle plocka fläderblommor för att göra saft. Snabb som en iller hoppade jag av cykeln, knipsade några blommor och for iväg mot nästa kvarter på jakt efter blommande träd. 25 klasar skulle jag ha med mig innan jag fick åka hem och jaktlyckan var god, det tog inte lång stund innan de väldoftande blomsterklasarna låg i min cykelkorg.
Nu ligger kassen i frysen för att efter midsommar bli till härlig, somrig flädersaft. Ska bort över midsommar så jag hinner inte göra saften nu men vill inte riskera att flädern blommat över när vi kommer hem så därför fryser jag blommorna.
Ute i sista minuten för att fixa sillen till midsommar? Inga problem, det går rasande fort att slänga ihop goda sillar. Med färdig inläggningssill så är du bara några minuter i från en god sill.
En av mina favoriter är currysill. Har man varit i Danmark och ätit sill märker man att deras currysill är lite annorlunda än vår svenska. Den danska har en starkare currysmak, lite maffigare. Perfekt då att göra en själv för att få den smak man vill ha om man nu inte har tillgång till en dansk matbutik runt hörnet.
Gör så här: Skölj sillfiléerna och låt rinna av. Skär eller klipp dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonäs och crème fraiche i en bunke. Smält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut. Häll i och blanda med majonäs och crème fraiche. Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om det önskas.
Min stod i kylen över natten och gottade till sig. Cyrryn släppte ut alla sina smaker. Blev en grymt god frukostmacka i dag på knäcke med kylskåpskall färskpotatis!!
Ni som följt mig vet att jag är galen i sill. Älskar alla våra högtider då det serveras sill och äter det gärna även när det inte är jul, påsk eller midsommar. Men nu stundar ju midsommar med en massa goda sillar att vänta.
Att hänga upp saker på väggarna – det är lite utav en konstart i sig själv. Rätt upphängt kan göra en ganska ointressant plansch väldigt spännande. Att hänga upp just planscher i galgar och liknande är superfint tex.
Blev kär i en träskulptur (eller hänge eller vad man nu ska kalla det) i Lotta Agatons shop när jag var där för första gången. Tyckte den skulle passa superfint i vårt kök där jag försöker få in trädetaljer för att mjuka upp det vita kaklet och den hårda marmorn.
De två trästjärnorna och ståltråden behövde en snygg upphängning och jag tänkte genast på en typ av spik som känns antik. Grov och nästan handsmidd. Letade ett tag och fann den på R.O.O.M.
Blev snyggt tycker jag. Gillar hur det är tungt, hårt och luftigt på samma gång.
På fredag är det midsommarafton och dags för midsommardukning! Underbara, härliga midsommar!!
Älskar verkligen denna högtid då det är naturen som står i fokus. Att vara kvar i hemmet, inomhus på självaste midsommar skulle aldrig gå. Det är väl därför skämtet om att sillen åker in å ut hela tiden mellan sol och regn för ute vill nog ALLA vara.
Övriga ingredienser som måste vara med är människor jag tycker om, sill och god mat, jordgubbar, sommarsånger och -lekar. Och så klart är även bra väder även med på önskelistan.
I dekorationsväg så är det väl den svenska flaggan och midsommarblomster som står högst i kurs. Det blir genast midsommar med dessa två ingredienserna.
Midsommardukning och idé på bordsplacering
Tänkte att jag ville göra en passande midsommardukning och något med de små söta tändsticksflaggorna. Att skriva gästens namn på det längsgående gula fältet är väl smart?
Något som säkert finns med på 98% på borden av de som firar midsommar är väl färskpotatisen så en rå färskpotatis får agera flagghållare. Och vips så var det klart!
Mitt bästa tips till midsommardukningen är att på självaste midsommar gå ut i naturen och plocka med sig famnen full av alla de fina blommor och strån som nu finns på ängar, fält och i vägkanterna. Sätt i höga vaser eller i låga glas, det är beroende på blommorna som plockas. Det är så vackert med den naturliga och lite spretiga buketten – det är verkligen midsommar för mig.
Har man inte tillgång eller tid att ränna ute i naturen så satsa på att nån dag innan köpa blåklint, prästkrage eller liknande och någon röd-lila blomma (tänk rödklöver och midsommarblomma) ihop med några gröna strån och samma effekt uppnås.
En riktig jordgubbstårta med lemon curd som både blir vacker som en sommardag och smakar sommar i varje tugga! Perfekt till midsommar tex.
I går hade vi ett glatt gäng på 29 pers, stora och små, på middag. Vilken sommar- och grillkväll vi fick! En sommaravslutning på nåt sätt innan alla vänner försvinner till olika sommarnöjen.
Då vi inte kommer fira midsommar hemma ville jag passa på att göra en midsommartårta när nu tillfälle bjöds. En riktigt härlig, och saftig jordgubbstårta med lemon curd. Den fick alla tummar upp av gästerna och endast smulor blev kvar.
Jag ville göra en klassisk jordgubbstårta med något som bröt av lite och då fick det bli den lite syrliga lemon curden. Jordgubbar och citron går ju väldigt bra i hop.
Gör så här: Sätt ugnen på 175° och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Vispa ägg och socker rejält poröst med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner försiktigt i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.
Sära på tårtlagren och lägg det understa på skärbräda eller tårtfat. Blanda lemon curd och kvarg i en bunke. Varför jag ”spär ut” lemoncurden är för att få den lite mer hanterlig att bre ut men också för att det ska bli mer flytande för att safta till tårtbotten. Bred ut på det understa lagret.
Lägg på ett lager tårtbotten och bred ut jordgubbssylten jämnt över ytan. Skär skivor av 6-8 jordgubbar och lägg ut jämnt på sylten. Om det ska vara en tårta med ”naken” kant – tänk då på att lägga jordgubbsskivorna snyggt längst ut och så de syns när locket läggs på.
På med locket, vispa grädden och lägg på, bara på toppen eller runt om hela. Skär de resterande jordgubbarna i kvartar och lägg på på toppen.
Med zestjärn eller potatisskalare skärs citronskalet, så tunt som möjligt. Blir det breda skal skärs de till smala remsor. Sprid ut över jordgubbarna och avsluta med några blad av citronmeliss.
Tror det blir en strålande sommar i år!! Jordgubbstårta med lemon curd kommer få solen att lysa. Lovar!
Scones med grahamsmjöl & yoghurt – sätter guldkant på alla långfrukostar. Jajamensan, det blev en sådan frukost idag. Kombinationen 1: hungrig frukostmage, 2: bara tråkbröd i brödkorgen och 3: mycket energi är perfekt för ett sconesbak. Gillar scones som är lite grövre och aningens syrligare än vanliga helvita scones så jag bakar med grahamsmjöl och yoghurt eller filmjölk.
Supergott tycker hela familjen. Och så snabbt och enkelt att baka så det är nästan så att det är bra att brödkorgen var tråkig. Kanske ska ha tråkbröd hemma oftare…?
Scones med grahamsmjöl & yoghurt
Ingredienser: 2 1/2 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 50 g rumsvarmt smör 1 dl mjölk 1 dl yoghurt eller filmjölk
Gör så här: Sätt ugnen på 225°C och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och smula ner smöret. Smöret arbetas in med händerna i mjölblandningen så att den blir grynig. Häll i mjölk och yoghurt och blanda till en kladdig deg med slev. Dela i åtta delar och gör små bullar som läggs på plåten. Nagga med gaffel några gånger och sätt sedan i mitten i ugnen. Låt grädda i 10 minuter. När de är klara får de svalna på galler. Avnjutes varma och nygräddade.
Bästa pålägget är en salt ost, typ västerbottenost, i kombination med apelsinmarmelad eller någon kraftig sylt. Det är grejer det!
Med det funkar med allt ju. Kaviar är faktiskt inte så dumt det heller.