Udonnudlar, teriyaki & kyckling

Udonnudlar är så där galet gott. Det är något med de där lite tjocka nudlarna som gör att man bara vill ha mer och mer. Kanske att just tjockleken gör att de suger åt sig extra mycket av sås som gör det? Och sedan så är det en sådan lättlagad rätt då den lagar sig själv. Och med det här jag nu ska tipsa om är det så det är nästan pinsamt.

Jag visade en bild i stories när vi åt udonnudlar och jag fick oväntat många frågor om att dela receptet. Och det var ju just det – det är liksom inget recept. Det är en sådan där genvägsrätt som jag brukar prata om. Eller med ett gammalt utskällt ord: nästintill halvfabrikat. För det var mer 1 + 1 + 1 bara. Men det kanske ändå behövs gås igenom så klart. Så här kommer det.

Udonnudlar, teriyaki & kyckling

Ingredienser:
1 Färdiggrillad kyckling
Grönsaker att steka, vitkål, morot, lök
Rapsolja
Udonnudlar
1 förp Teriyakisås
Sesamfrön

Gör så här: Dela kyckling och ta ut köttet i mindre bitar. Lägg på serveringsfat.

Skiva grönsaker och stek i rapsolja, gärna i stor wok. Koka Udon enligt förpackningen och vänd ner i grönsakerna. Häll över teriyakisås och vänd samman. Låt fräsa lite så såsen går in i nudlarna

Strö över sesamfrön och servera med kyckling. Addera soja och crispy chili oil om så önskas.

Coco & Carmen tar emot med öppna armar

Jag ser att jag inte gjort inlägg från Coco & Carmen som jag och maken hade date night på innan semestern. Då det var en sådan fantastisk upplevelse måste det med på listan över restaurangtips i Stockholm jag har här.

Det står på hemsidan ”Coco & Carmen är elegans utan stelhet. Dekadens utan tillgjordhet.” men de glömde bort två saker: personligt bemötande och proffsigt hantverk. För här är det personal som verkligen vill att vi ska ha en härlig kväll så det är trevlig ton från servispersonalen och allt som levereras på tallrikarna är gudomligt.

Det var en vardag så vi kom från olika håll och jag måste säga att det lägger till en dimension på att dejta sin karl sedan 26 år att mötas på lokal. Junisolen var inte varm men oändlig då. Kände mig glad och fin i röda läppar. Borde ta med dem även nu höst tycker jag.

Coco & Carmen kallar sig Stockholms bästa kvarterskrog och då jag inte ätit eller besökt alla så kan jag inte skriva under på det men det låter verkligen sanningsenligt då det blev en helt fantastisk kväll.

Utom det som serveras så är miljön så härlig. Du ser ett fönster med flaskor men du tittar lite närmre och börjar se roliga saker och detaljer. Sånt där som man kan hitta på loppis för några kronor står här på fina gatan på Östermalm. Sånt tycker jag är kul och supercharmigt.

De där små figurerna återkommer i inredningen överallt. Som små saker att leta efter i den annars klassiska kvarterskrogsinredningen.

En tatuerad rosa badanka…

Det är avsmakningsmeny så det är egentligen bara att sätta sig till bords och låta allt ske. In kommer rätt på rätt i de mest fantastiska serveringar. Olika porslin och fat för varje rätt. Allt så vackert och kreativt så jag smäller av. Och ja, allt var så gott.

Likväl som maten överraskar så gör serveringen det med. Innan den ryska kaviaren (!) fick vi välja vilket glas vi ville till vodkan. Inte bara bra utifrån stil utan även storlek.

Katherine Bont är kökschef på Punk Royal som sedan en tid tagit över Coco & Carmen. Hennes kreativitet är oändlig och känsla för smak är fantastisk. Som hon presenterade maten var som att vara med på en resa.

Jo, det var mycket viktigt att den iskalla kaviaren först lägger sig på huden för att värmas upp, sedan ska man trycka kaviaren med tungan upp i gommen så kaviarkulorna spricker. Svälj och skölj ner med vodka. Varje dag lär man sig något nytt.

Sedan följde en rad rätter i avsmakningsmeny och jag fotograferade samtliga men det blir helt orimligt att scrolla genom alla. Bör upplevas på plats!

Det är två ganska små rum och det är tydligt att det är ett ljust, klassiskt rum och ett mörkt, rockigt. Sånt är kul.

Något annat som är kul hur jag fick mig en gloria på toaletten.

Fyra små efterrätter.

Ja det var verkligen ett helt underbart besök och att göra ett återbesök ligger på önskelistan. Men först ska vi faktiskt till Punk Royal i oktober. Då med kompisar så ett galet gäng på 10 pers ska rulla hatt då. Kommer nog bli en annan upplevelse men lika god om jag förstått det!

1.a september = tjejnyår, sweater weather & starten på ber-månaderna

Man älskar ju internet eller hur?! Allt som sker ska stöpas i en form och sättas etikett på. Jag och andra har skrivit massor om att terminsstarten för hösten alltid känns som en nystart, att det är mer som ett nyår än det som faktiskt är det.

Tjejnyår

Vi alla har växt upp med att vid terminens start känna oss ett år äldre med att kliva upp en årskurs i skolan och med det få nya böcker, köpa nya pennor och block och på min tid även slå in böckerna i nytt papper och bänkens insida likaså.

Detta har fortsätt upp i vuxen ålder och vid höstterminens start blir så påtagligt att vi önskar ömsa skinn och göra en nystart. Nu har vi orken efter sommaren att faktist göra en förändring och kanske råd med det. I början av januari är man både trött och fattig… Så nu har detta, vi pratat om länge, fått ett namn: tjejnyår. Jaha. Men bra att få ett namn på det då så alla förstår vad man svamlar om.

Ber-månaderna

Men det slutar ju inte där! Nej nej, allt ska paketeras ännu mer. För med september så är det ju starten på alla ber-månader. Svårt att hänga med? inte konstigt men på engelska så betonas de sista bokstäverna mer än på svenska så september, oktober, november och december låter mer lika om du säger det på engelska tycker jag.

Hur som helst, för att inte missa att december är en vintermånad och inte kan räknas i den faktiska hösten så pratar vi alltså om ber-månaderna. Och när jag ser hur folk i flödet pratar om det är är det 4 månader av 100% mys. Åh jisses vad det ska drickas varm choklad eller pumpkin spicy latte (!), ätas pajer, sparkas i löv, tändas ljus, pyntas för halloween, thanksgiving (USA dominerar flödet här) och sedan då jul. Det är nästan så jag redan är mätt på allt detta! Fatta – jag! Om jag är mätt som ju jobbar med allt detta och blivit ett namn för att inspirera till det… Det är överallt. I alla fall mina flöden.

Sweater weather

Ett uttryck jag först nyss hörde och jag gillar för det är lite mindre kravlöst: sweater weather. Kanske inte så känt som de ovan men jag omfamnade det på en gång. För det är just vad jag vill göra nu; ta på mig en mysig tröja och… inte gör nåt. Kanske ta en promenad och känna frisk luft men för detta krävs inga nya inköp eller pynt ha ha. Bara ta på sig en skön gammal favorittröja och mysa på. Sånt kan man ju bara gilla väl?

Omfamna tiden

Men jag kan inte avsluta detta inlägg utan att tipsa om något som kan få in dig i allt detta du också. Så jag vill uppmuntra dig att lyssna på denna spellista, tända alla ljus du har, duka fram för en härlig fonduekväll för det är väl bland de mysigaste sätten att äta ihop?, baka vilken sorts paj du vill, ta fram pläden/filten du stoppade undan i slutet av maj, höstpyssla med något från naturen och pynta ditt hem med, koka dig en kopp te och bara låta allt ske. Så, nu ska vi ha den mysigaste tiden eller hur?

Lite gott & blandat från kamerarullen

Det är små saker som sker mellan varje stort event eller tillställning som fastnar i kameran och/eller mobilen som också förtjänar att synas här på bloggen. Bra att påminna mig om vad som skett och att ta med vidare in i hösten då det är lätt att glömma de där små bitarna som gör dagarna. Lite vad jag gjort, mött och ätit typ.

Det har varit dagar av trötthet, intensivt jobb och fixande, skolstarter och uppstart på aktiviteter. Vi är en familj som älskar att laga och äta mat men när energin inte är där tar man genvägar. Och salsicciapasta är verkligen en av de bästa. mycket bra räddare i nöden så många gånger under året.

Vi har varit på Costco. Ja jag tar med det som en händelse i sig för detta är något av en upplevelse. Denna gigantiska handelsplats med så mycket knasiga saker. Det är allt från gigantiska hörnsoffor till vitvaror, butiksbakade bakelser till kinesiska såser, Levis-jeans till hårborttagningsmedel. Och det är det som Costco kommit över stora partier av som säljs så det kan vara bra pris på TV-skärmar ena gången och bakmaskiner en annan. Allt säljs i bigpack så om du vill köpa hudkräm måste du köpa typ 8. Barnen älskar det. Jag är skeptiskt imponerad.

Och är du sugen på att köpa gigantiska skelett till halloween eler megarullar av julpapper är det läge nu. Alla högtider på en gång.

Och när du tråcklat dig genom hela butiken och köpt en gigantisk burk cornichoner eller 8 liter popcorn för att det var så billigt kommer du till kiosken efter kassorna. Korv och kaka. Ett måste.

Och när man ändå är inne på storköp kan man göra sitt lördagsgodis på Kandyz. Var det 1500 olika sorter? Jag köpte inget, blev mätt bara av doften och synen… Kidsen var dock superglada.

Jag har övningskört med bilskollärare och maken som är min handledare. Jag tycker körningen börjar sitta men är fortfarande orolig när det är många bilder i närheten. Vet inte om det är 50+ eller bara att jag är en person som är lite all over the place??? Men framåt går det.

Vi har tagit tillbaka fredagsmyset. Efter semester och sedan jobb hemma i en månad så är det nu rutinen med att jag och maken hänger i köket och fixar fredagsmiddag medan vi lyssnar på Lanzkampen i P1/cool barmusik och sippar på drinkar. Under tiden myser kidsen med det eller dem de helst vill. Och dry martini är just nu min favorit. En sådan, sippandes under lång tid gör att jag känner mig så urban i mitt Brommakök ha ha.

Ofta är det middagar vi fixar stort men även de som är genvägsmåltider. Som en udon med grillad kyckling.

När semestern är slut så är det också slut på långfrukostar med marmeladmackor. Barnen bad samma vecka som skolan började om chiapudding. Så nu är det andra bullar.

Jag och Stefan har planerat, haft kundmöten och pratat oss galna om julen. Att göra en säsong två av julpodden Under granen var en självklarhet. Så kul och så roligt att få höra hur många det är som gläds med oss över en säsong två. Vi är så glada över alla julvänner som är lika galna som vi.

Jag har nu många roliga jobb där jag står bakom idéen, genomförandet, stylingen, fotograferandet, filmandet, skriva texter och redigera. Och det är då bra för mig att gå på stan och se i butiker för att
1: hitta rekvisita till stylingen
2: få inspiration
Jag är en sådan som får igång hjärnan när jag går i butiker och stimuleras av färger i det tre dimensionella och inte i ett flöde på Instagram.

Så när företag bjuder in till pressvisningar så händer det så mycket i min hjärna. Jag ser hur den nya röda duken från Saga form kan göra sig bra på en bild jag ska ta eller hur de vackert veckade faten från ByOn skulle passa så bra på en annan bild. Eller hallå – pläden i zebramönster med röd broderad kant. Skulle passa ås bra den med.

Sedan är det ju vardag också. Som att besöka vårdcentralen med ett barn som behövde hjälp. Och hur roligt var det inte att den enda boken som fanns att bläddra i i väntrummet var en julbok??? Men jag kan säga att julen 2006 inte var så snygg… Först tänkte jag ”oj vad mycket som hänt på 9 år” men sen insåg jag att det ju var 19 år! Det tog lite tid att smälta.

Jag lämnade in min cykel på lite upprustning hos vår lokala cykelhandlare som heter Skridsko-Johan. Ja han kör även skridskor. Och jag stannade och pratade lite med honom för det är samma Johan som jag fick min första cykel från. Mina föräldrar hörde mig när jag var, vaddå 9-10 år, att jag inte ville ärva fler cyklar så jag fick välja en helt ny från Johan. Jag tyckte han var en farbror då så då undrar jag lätt hur gammal han är nu, 40 år senare…

Jag var på Östermalm och skulle tillbaka mot Hötorget och förut kunde man gå genom Sturegallerian och dess entréer men nu bygger de om så alla får ge genom Sturecompagniet. Jag har inte varit där på säkert 16-17 år och blev helt vimmelkantig. Här har jag spenderat så många nätter och dansat mig svettig i lackbyxor och små linnen som inte skulle kunna kallas kläder… Samt spenderat orimligt mycket pengar så om de lagts på pensionssparande istället hade mitt orangea kuvert varit roligare. Så annorlunda det ser ut i dagsljus och med mina fullvuxna ögen.

Ännu en vardagshjälte: restfest med pyttipanna. Gammal kokt potatis, korvar och pannbiffar från tidigare middagar samt fläsk från frysen och vips det blir supergott.

Jag pratade med yngste sonen under måltiden om hur alla länder har sin pyttipanna, sin rätt där man tar rester och slänger ihop. Spanien – paella, Italien – pizza, Korea – bibimbap osv. Smart och gott.

När jag behöver inspiration, bara låta hjärnan fara så promenerar jag runt i Hötorgshallen. När jag hade slutexamen med eget valt projekt på reklamskolan Berghs så gick jag runt här i timmar för att liksom bollplanka med mig själv. Funkar så bra, testa.

Och det finns ju många ställen att fylla på kroppslig energi också.

Vi har blivit varse om att det är höst va? Och när det regnar är det inte lite utan det flödar verkligen. Paraply för jämnan i väskan nu.

Då kan man fly in hos närmsta florist och andas lite grönt.

Jag har tagit tag i mina power walks igen. Verkligen tagit semester och inte rört på mig i onödan. Men att få gå ordentligt i snabb takt och lyssna på hög musik med hög energi i frisk luft och vacker miljö är så bra för mig.

Ja det där var väl en gott och blandat-påse som hette duga. Då går vi in i september och rullar vidare i vardag och helg. Det blir härligt.

Häng upp ljusslinga på markisen som på restaurang

Jag tror det var i Paris jag såg det första gången och sedan har det varit precis överallt här hemma. Ljusslingor som hänger i kanten på markisen vid uteserveringar. Det ser ju så himla trevligt och festligt ut och visst älskar vi ljusslingor i alla former? Blir ju så mysigt med dem och jag är väl inte sämre än att jag kan göra det hemma hos oss?

När jag var på stan så gick jag in och under markiser för att se hur de hängt upp ljusslingor. Så klart hade de riktiga grejer och fästen. Men fortfarande var jag sugen på att göra ett försök på vår altan. Gör det än mer till vår uteservering.

Häng upp ljusslinga på markisen som på restaurang

Så här ser den ut när den är upprullad och nerrullad.

Jag plockade fram vår ljusslingor med glödlampor. Alltså slingor med led-lampor så det är inte lösa glödlampor man kan skruva ur. Lite dumt när en lampa går sönder så är hela slingan sönder. Men men, det är så det är nu för tiden.

Jag tog också fram sådana där små pluggar till gardinskenor som jag hade över i förrådet.

De båda varianter jag hade har öglor att kunna hänga i men den med sladd som gör att den hänger ner är så klart mer passande så den andra fick åka tillbaka till förrådet.

Gardinskensplupparna var helt obrukbara då de var för tunna. Och att hänga upp slingan uppe i skenan skulle göra att lamporna göms bakom markiskkanten. Mysigt när man sitter på altanen men nu ville jag ju att ljuset skulle synas åt båda håll…

Då tar man fram hjälten silvertejp! Och hjälte nummer två: slitstark bomullstråd. Allt brukar lösas med dessa två i arbete.

Lika lång tråd för alla lampor tog jag genom hålen på lampa , knöt ihop och fäste med silvertejp på skenan. Nej det är inte det snyggaste jag sett men hej, det gick.

Mysigt genom fönstret inifrån vardagsrummet.

Mysigt från gatan för de som passerar. Speciellt när…

Mörkret faller. Blir verkligen ett härligt sken inne på altanen.

En före och efter. Jag är så nöjd. Dock inte med bilderna som inte alls ger rättvisa åt ljusskenet som det ger. Men du får föreställa dig det. Eller ännu hellre; testa själv och se hur fint det blir.

Jag kommer absolut låta slingorna nu sitta uppe under hösten och vidare in i vintern. Och med värmelampan så hoppas jag att vi kan ha denna plats som ett uterum att ta en varm kopp på. Under pandemin hade vi våffelkalas här tex. Det enda tråkiga med att pandemin är över är hur kreativ man var och hur mycket man var ute. Men det går ju att åtgärda…

Designvecka & Formex med liveinspelning. Samt massa jul!

Nu har dagarna rusat och jag har kollapsat varje kväll så jag har varken hunnit eller orkat få ner mina tankar för dagen så att säga. Men så kul det varit för det har varit många spännande möten och upplevelser. Låt mig gå igenom dagarna.

Det började redan på måndagen med en pressvisning hos Ek PR som samlat ihop sina kunder för en gemensam visning i de häftiga lokalerna i det gamla… är det vattenverket? Nåt gammalt verk är det alla fall på Torsgatan.

Entrén är ju så pampig så man smäller av. Här var det Himla och Serax som visades.

En stark trend är att göra arrangemang med blommor och frukt och grönt. Så vackert.

Vacker höstvägg av Desenio.

Färger i min smak från Lycke. Kolla in bänken! Ögonmums.

Sedan var jag tillbaka i entrén för att gå. Återigen; hur häftigt är det inte att skapa med blommor och grönt så här? Kanske inget man gör till middagsbordet hemma men borde?

Sedan var det tisdag och öppning av Formex. Förra året höll jag i workshops, sålde böcker, var med i julgransvisning och föreläste. Denna gång skulle jag ”bara” dra en jultrendspaning på scenen ihop med Stefan Nilsson, ja min poddpartner. Och så klart så passade vi på att spela in den så att ALLA kan lyssna på den. Men först nu öppning och pressfrukost.

Jag var bland de allra första på plats och när jag såg bordet med frukost så undrade jag om det var ett skämt, att det var ironi för när blev du bjuden på en Skogaholmsmacka med prickig korv av någon över 12 år? Men det var en blinkning åt att Formex fyller 65 år i år. Det gav ett leende på allas ansikten. Alla (som inte är intoleranta) blev så glada över att få något som innehöll socker, fett och kött ha ha. Som oftast är det glutenfritt och veganskt så alla ska kunna äta nämligen. Rimligt men ändå härligt med en hederlig mellismacka!

Nog om det. Vidare var det en presstur genom mässan. Fokus på tapeter med handprintad tapet skapad unik för Formex som på plats fick detaljer bladsilver av Handtryckta tapeter Långholmen. Vidare var det 150 meter tapeter i utställning.

Entrétorget som alltid har en utställning var denna gång ett hopslag av den och trendutställningen. Färgexplosion.

Trender jag såg & gillade

Sedan var det att gå runt i hallarna och se vad som komma skall. Utställarna säljer till butiksinköpare så det som visas här är alltså det som kommer till din och min butik senare i höst och vinter.

Alla har sina egna glasögon och ser på sakerna utifrån dem. Jag var i Frankfurt i februari för att se på mässorna där och där såg jag att skotskrutigt i massor för julen som kommer, pratar om det i podden. Och så klart är det inte bara julen som är rutig tänker jag. Rutan är överallt, på alla möjliga material. Här Paradisverkstaden.

Stora rutor som på duken eller mindre som på kuddarna. Jag älskar rutor och känner för att plocka fram allt jag har. Men har inga rutiga kuddar inser jag nu. Hmmm… rödrutig till jul kanske…? Från Affari.

Den trend som jag sett i pressmeddelanden under veckorna här i början av terminen är den kraftiga 70-talsvurm som är. Det är brunt glas, loungemöbler och mörka träbord. Brunt glas syntes på Formex starkt för nåt år sedan så nu är det i butik. Men det jag känner verkligen dras till var allt som var grönt. På allt.

Gröna växter i gröna krukor. Och jag vågar mig på en gissning att dragningen till grönt är naturligt när världen är helt uppåt väggarna. När det är dålig ekonomi i hemmen och hela världen, krig och kaos så vill man ha det lugnt omkring sig. Då är grönt nog den lugnaste färgen att omringa sig med.

Sedan var det jul i varje vrå men det skriver jag om längre ner.

Om jag var bland de första att komma till Formex så var jag bland de sista att gå. För det var kvällsevent och visning av nya färgkollektionerna av Jotun Lady inne i stan. Så från det ena roliga till det andra.

Tre olika färgfamiljer och, inte helt otippat, så var det den gröna Olive (den som går längs med hyllan här ovan) som jag valde att få som provburk med mig hem när jag gick. Vi har mycket grönt här hemma (matrum, badrum) för att funkisens främsta färg är grönt men jag kände att jag gärna får in mer grönt.

Precis utanför lokalen på Sveavägen var det blått som gällde. Hem och i säng för vidare jobb i hemmet och på mässan.

Tillbaka på Formex för att hålla trendspaning och poddinspelning ihop med Stefan på stora scenen. Min kjol som jag köpte som julkjol men med tanke på att faktiskt också kunna passa hela året. Multifunktion! Sånt gillar jag som du vet.

Precis innan showtime! Jag, Stefan och Sonja som är projektledare för Formex.

In action. Och ser du hur fint rött skotskrutig Stefan är? Han hade lyssnat på mig. Eller varit på exakt samma julmässa som jag och sett samma sak ha ha.

Samtalet, spaning, föreläsningen eller vad man ska kalla det spelades som sagt in och det kommer som podd. Det lägger jag självklart upp här på bloggen då. Tills dess kan du lyssna, och se, trenderna vi såg i Frankfurt och världens största julmässa när vi spelade in då. Klicka HÄR för att spela och titta.

Jultrenderna 2025

Men jag kan dra lite snabbt min spaning här tills dess. Jag har varit på Formex i minst 15 år och sett trender komma och gå och jag har ALDRIG varit på en augustimässa där julen haft så här stor plats på mässan. Företagen visar upp hela sin kollektion av produkter i sina montrar och julen har varit en del av det, lite vid sidan av. Nu var det nästan så det var tvärt om. Julen var dominerande ytorna hos vissa utställare. Och jag vågar säga varför…

Vi lever i en värld som är helt galen, som jag skrev nyss om den gröna trenden. Vi söker oss till det trygga och vad är mer tryggt än julen? Den nostalgiska, minnesvärda, vänliga julen finns där att tänka på, drömma om, när det känns tufft att lyssna på nyheterna. Julen blir något att fokusera stort på.

Men varför finns det då mer saker i montrarna? Hade vi inte köpstopp och att vi skulle sluta konsumera? Jo det är ju det vi har men julsaker kan vi motivera att vi köper. Det är ju saker vi ”behöver”, något vi säger att vi ska använda länge, ta fram år efter år. Kanske till och med tänka att barnen ska ärva. Då kan vi absolut köpa en till vas, duk, lampa, en ny uppsättning porslin, kuddfodral osv. Ett motiverat köp är ett medvetet köp säger vi till oss själva. Det är min spaning det!

Efter mässan åkte jag in till stan för att besöka Table Love som hade en pop-up i veckan. Annars är det bara en digital butik med webbshop.

Så mycket vackert, allt för bordet med dukar, bordstabletter, servetter och servettringar. Jag slog till på en vacker handmålad duk, med vackra linjer. Höstig nu men med rött i tallrikar osv blir det juligt… Ja, jag motiverar mitt köp på samma sätt som min spaning ovan 😂

BAM! Där fick du en vecka i ett inlägg. Jösses. Om du läst ändå hit så säger jag TACK! Ha nu en fin helg. Jag ska nu äta frukost och lösa Melodikrysset.

Skriv gärna en kommentar om dina tankar. Så kul att får höra dina åsikter.

Koreansk festival fick mig att gråta

Igår så var jag och äldste sonen på den Koreanska festivalen som gick av stapeln i Kungsträdgården. Jag hade ingen aning om detta eller vad det skulle innehålla men sonen som är sugen på att kolla in det mesta med olika kulturer och gärna allt med mat hade koll. Jag svarade ja och vi åkte in, perfekt att fylla huvudet efter den festfyllda cykelfesten kvällen innan…

Det som slog oss så fort vi klev av t-banan vid Sergelstorg var hur otroligt mycket folk det var där. Söndag, sol och dagen innan lön borde väl inte ge så mycket folk hade jag trott men det var folkmassor överallt. På Sergelstorg var det event och uppträden för Ukraina men sonen ville vidare så vi tryckte oss genom folket där.

Väl uppe på Hamngatan var det tydligen något Pokemonevent för det var så många som stod med sina mobile och ”fajtades”. Jag var så förvånad och överraskad av alla människor. Nu kändes Stockholm verkligen som en storstad. Men det var inget mot vad som skulle möta oss i Kungsträdgården.

Jag har nog aldrig sett så mycket folk. Stora scenen var i full gång med olika föreställningar och nedan för det var det 20 olika matstånd samt minst lika många till med kampsporter, hantverk, butiker, resebolag, språkkursinformartion och mycket mer.

Vi ställde oss i matkö men det var helt galet lång kö. Vissa hade traditionell stå-i-fysisk-kö, andra hade QR-kodskö och andra hade beställ och stå i kö-system. Den sistnämnda hade vi nummer 1002 och de levererade mattallrikar på nummer 634 så det gick ju inte. Men vi tog den med QR för det kändes smartast och smidigast.

Då vi var i Japan i våras så är det lätt att tänka oss tillbaka dit men det är ju olika för Korea och Japan med liknande mat. De japanska ristrianglarna som är fyllda med olika saker, tex tonfisk, de sk onigiri har jag längtat efter sedan dess. Nu fick jag en sån fast den koreanska varianten samgak-gimbap.

Från scenen var det olika musikuppträdanden och det slog mig hur jag inte alls har hängt med i den koreanska hajp som är nu med K-pop. Upp kommer ett K-pop-band Mimiirose och publiken exploderar. Jag blir helt drabbad av den lycka, främst, tjejer visar. De dansar, hoppar och sjunger med för full hals.

Vi går runt och kolla på alla olika stånd och utställare. Då äntrar en DJ scenen och spelar olika låtar. Om publikhavet hade exploderat innan så var det ingenting mot det här. Jag blev så otroligt rörd av att se den enorma lyckan tjejerna utstrålar så jag börjar gråta. Jag kan liksom inte hejda mig när detta sker. När andra blir glada, vinner, överväldigas, överraskas så kan jag se på och bli så rörd.

Vi åt nog lite mindre än vad vi hade trott när vi gick in på festivalområdet pga alla köer men det kanske var bra för maten är rätt mäktig så vi insåg att vi var mätta ändå. Så vi gick tillbaka till Sergelstorg för att åka hem.

Där var nu den manifestation för Ukraina i full gång och hela torget var fyllt, finansborgarrådet Karin Wanngård talade och körer sjöng. Ja, jag grät igen.

För att avsluta vår koreanska vända så gick vi in på AM Store vid t-baneingången. Jag hade aldrig varit där men insåg genast att jag hade hittat en ny favoritbutik. Enormt stor och med exakt allt du kan önska från Asien. För AM = Asian Market nämligen. Kön även där var otroligt lång så vi fick lägga tillbaka den kimchi och tofu jag plockade på mig. Jag får gå tillbaka annan dag i lugn och ro, när inte stan är fylld av event.

Det var en spontan vända inne stan som var mer fylld än någonsin. Stan levererar måste jag säga.

Årets cykelfest i vår by! Grannsämja av bästa slag

Igår var det dags igen för cykelfest här i Södra Ängby. Den 20.e i ordningen visade det sig. Vi har varit med på 11 av dem av de 12 år vi bott här. Man kanske tror att det är upprepning men icke då man hela tiden träffar nya bekantskaper och grannar. Det är ju strax över 500 hus här och alla är inbjudna så det finns många att lära känna.

Men vad är en cykelfest? tänker då vissa. Det ska jag snabbt förklara: De som vill vara med anmäler sig till arrangörerna, här kallade cykelfestgeneraler. De skapar en fördelning mellan alla deltagare och berättar om man ska tillaga en förrätt, varmrätt eller efterrätt. Sedan möts alla deltagare kl 17.00 för mingel och alla får listan där man får adress på vart man ska åka för att äta de tre rätterna samt vilka som kommer delta på dem. Det är som oftast 6 personer vid varje måltid och det är nya vid varje rätt. Så vi cyklar kl 18.15 till hus 1 för förrätt och träffar där värdparet och ett annat par. Samma sak vid varmrätt och hus 2 kl 19.30. Sedan så hade vi efterrätt så vi cyklar hem och förbereder att ta emot 4 nya personer kl 21.15 för sista måltiden. Cykelfesten avslutas med att alla samlas på ett ställe där det är DJ och bar för en stor fest med alla som varit med (frivilligt). Och det som vi gör extra här hos oss är att ha ett tema. Frivilligt att anamma det i kläder och mat men det är nästan alla som gör det. Årets tema var PAR…

… och vi valde då att vara PARisare. En outfit av det jag hade hemma. Väldigt nöjd faktiskt.

Sedan är det då maten som sagt. Där kan man också välja om man vill följa temat och då vi var Parisare och hade efterrätt så skulle vi bjuda på crème brûlée som jag ville duka franskt för.

Ett naket bord.

Ett dukat bord.

Franska liljor så klart.

Med hallon- och nyponkvistar från trädgården.

Förberett så långt jag kan. Just det, jag toppade med en fransk nougat också.

Peppen är total. Och jag vill bara skicka lite kärlek till nätstrumpan. Så snygg man känner sig i dem.

Samling av alla grannar som var med. 66 hushåll av 500. Festgeneralerna var för dagen PARterapeuter.

Den berömda listan. Får inte tappas för då är man helt lost i vart man ska i området.

Jag och min fransos.

Ett par var PARkeringsvakter och hade satt böter på cyklarna. Annars var det många kända par som Carola och Runar, Leia och Han Solo, Carl och Karin Larsson samt ketchup och senap, gin och tonic, blomma och bi, ett par tofflor. Medan andra lekte med bokstäverna och var PARty people, PARaboler, PARtner in crime, svamPAR osv. Helt otroliga idéer och kläder!

Och där åkte vi iväg.

Förrätt av bästa slag: skagen på smörstekt bröd i hus nummer 1.

Middag i hus nummer två med en otroligt god biffsallad.

Och sedan då efterrätt hos oss.

Med en skål färska bär och fransk dessertvin.

Avslutade måltiden och cyklade till strandkaféet för vidare fest.

Peter Siepen var DJ och det gjorde han med den äran. Det var inte en enda stund det inte var fullt ös på dansgolvet.

Så kul att mötas igen. Då man bara träffat 12 av de som är med under måltiderna har man här chansen att umgås med alla igen.

Kvällen, eller natten kanske, avslutades som sig bör med Stad i ljus. Roligt hur den låten nu spelas kl 02.00 och folk skriker sig hesa samtidigt som vi bara för två veckor sedan sjöng den som psalm i kyrkan. Sånt gillas!

Nu är det ett år till nästa. Lite svag i dag så det kanske är bra med ett års återhämtning…

Snitt, försnacks, med kallrökt lax & pepparrot

Att jag älskar olika snittar, försnacks och mingelmat tror jag ingen missat som följt min blogg och jag letar alltid nya tips. I somras bjöds vi på en fantastisk kombination av kallrökt lax och pepparrot och jag har förött ge mig på ett försök. Och ja det blev ju toppen, hur kan man misslyckas med den underbara kombinationen av salt lax, pepprig pepparrot och syrlig rödlök? En fantastisk trio.

Snitt med kallrökt lax & pepparrot

Ingredienser:
Kallrökt lax
2 dl creme fraiche
1-2 msk riven pepparrot
salt & peppar
Picklad rödlök, HÄR har du recept
Knäcke/kex

Gör så här: Börja med att göra picklade lök om du inte har den klar. Skala och riv pepparrot fint. Vänd ner i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Lägg fram bitar av knäcke eller kex på en bricka eller skärbräda. Klicka och bred ut pepparotskrämen lite på knäcket.

Lägg på kallrökt lax och toppa med picklade rödlök. Avsluta med lite färskmalen svartpeppar.

Vi reste till Georgien med t-banan

Några t-banestationer bort ligger en speciell restaurang. En georgisk sådan. Kan du något om georgisk mat? Jag ska erkänna att jag inte visste nåt, bara hört om att det är fantastiska viner som kommer därifrån pga väldigt bördigt land. Maken och äldste sonen delar kärleken till mat och hade både ful koll på lokala rätter och vi tog oss nu till denna krog. Och ja, det var som att resa långt bort fast det bara var några stationer som sagt.

Det första som slog oss var ljussättningen. Restaurangen har två rum och i den ena är det kallt ljus och en kall inredning. I det andra rummet är det träpanel, röda varma färger och lamporna var varma. Två helt olika stilar och vi fick sitta i det ”varma rummet”.

Det andra som mötte oss var så klart menyn som vi var nyfikna på. Sonen beställde dragonläsk. Ja kryddan från bearnaise… Hur smakar den som läsk? Kan säga att det var tydlig dragonsmak och mint. Inte min favorit om man så säger…

Jag älskar alla sorters mat i bröd (jag är så tacksam över att inte ha problem med gluten) och som många länder i denna del av Europa är det mycket brödmat tex khachapuri, eller chatjapuri  som vissa skriver för att det uttalas. Samt lobiani som är ett bönfyllt bröd och så här dubbelt med hål i.

Mina två favoriter var de två rätter som innehöll svamp. Först de svampfyllda pannkaksrullarna. Jisses vad gott. Och liksom höstpassande. Sedan de typsikt georgianska khinkali som är dumplings. Kan vara fyllda med många olika saker men de svampfylda var helt outstanding. Mycket lök, tror det var både röd och gul lök samt persilja. Och massa saftig svamp. De här vill jag göra. Fast utan så mycket deg. Även som jag gillar bröd så var det rätt mastigt med all kokt deg.

Så klart finns det kött, och det är vanligt med grillat på spätt, sk shashlyk. Även om jag tyckte detta var galet gott så for mina tankar till att älskade Grekland…

Sedan var det mycket fermenterade grönsaker till maten. Det måste jag säga att jag blivit mer och mer förtjust i. På många olika sätt och olika kryddning. Just nu har vi en gigantisk burk kimchi i kylen och jag går och äter av den hela tiden. en parantes men det slog mig hur mycket inlagt jag äter…

Och sedan måste jag säga att man ska verkligen testa vinerna. Jag backade dock på det berömda orangea vinet. Inte alls min grej men alla de röda vinerna vi fick testa var fantastiska.

Men på det hela taget måste jag säga att jag verkligen uppskattar de här restaurangerna som ligger långt borta från de fina gatorna i stan och erbjuder en resa. Det är lätt att alltid välja restauranger i stan då det är lätt men att hitta de här unika är banne mig roligare. Tur vi har som hade så nära. Måste utmana mig och kolla runt mer.

Vi åkte hem och tittade på en favoritserie; somebody feed Phil. Och kan du tänka dig – som av en händelse besöker han Tiblisi i senaste säsongen. Så nu fick vi vatten på vår kvar kan man säga. Dags att göra svamp i pannkaka???