Årets kock 2025 är…

Idag gick SM i professionell matlagning av stapeln och Årets Kock var en heldagsaktivitet. Klockan 10.30 startade det och vinnaren korades strax efter 16. Nu på kvällen har tävlingen sänts på TV och vinnaren är äntligen officiell. Stort grattis till Ida Bauhn!!!

Efter månaders förberedelser och planering, ja som höghöjdsträning, har alla finalister tränat. Att nu gå i mål kan jag tro är en befrielse. Men låt oss ta dagen från början.

Jag hade jobb att göra hemma så jag kom lite senare.

Jag hade svårt att komma in då mitt namn fallit bort från listan vilket gjorde det hela lite intressant. Men det var så klart inga problem – jag var med bara att namnet trillat bort. Så när jag väl var inne var jag liksom uppe i varv.

Tävlingen gick av stapeln i Annexet vilket det gjort några gånger. Under pandemin fick jag jobba med tävlingen, se HÄR. Då var det nästintill helt tomt i rummet. Tänk så fort man glömt hur det var…

Alla sponsorer har små smaka-på-bås. Mycket trevligt. Så medan kockarna svettades i köket var det fullt mingel i det stora rummet.

De 6 finalisterna.

Olika tävlingsmoment och kockarna blir bedömda på alla samt hur de sköter sig i köket.

Ett mycket spänt gäng där alla var enormt duktiga och proffsiga. Alla enades om att det var riktigt hög kvalitet i år. Egentligen är alla vinnare då de kommit till finalen.

Pris av prins samt…

En stor kram. Sedan var det kollegornas tur att fira.

Och som Ida firades!!!

Grattis Ida. Ha nu det häftigaste året du kan.

19 tips till Halloween – pyssel & recept

Önskar du tips till halloween så har du kommit rätt för har finns det mängder av halloweenpyssel och halloweenrecept samt halloweeninspiration. Nu har vi tagit kliv in i oktober med båda fötterna och många söker just inspiration till halloween så då är jag så klart där och skapar en lista. Jag tror du nog ska hitta något som passar ditt pyssel till halloween eller om du vill baka till halloween. Jag hoppas det i alla fall, säg annars till!

Kanske de sötaste spökena? Gjorda med hushållspapper. Jo så är det. Kolla in HÄR.

Och de HÄR pumporna – de är gjort av ostar. Perfekt festsnacks.

Servera vinet så HÄR och festen blir rysligt bra.

Det blir inte enklare än så HÄR att skapa godsaker till spökenas högtid.

Vågar du servera det HÄR till middagen?

Ser du vad fladdermössen är gjorda av. Kolla HÄR och du vill äta fladdermus på lördag.

Blödande ljus, kolla in den HÄR klassikern som passar för både stora och små spöken.

De HÄR kakorna är ett av bloggens mest populära halloweenpyssel och bland de äldsta. Funkar än.

Känner du dig uttittad? Titta tillbaka HÄR för enkla godsaker till halloween.

HÄR gör du knotiga träd av choklad. Perfekt att dekorera allt med unde halloween.

Jag kallar de HÄR för häxans päron. Snyggt och gott.

Det HÄR är nog det allra enklaste sättet att göra spöken. Fram med tassarna nu.

Ingen halloween utan pumpor. HÄR får du tips på hur du karvar pumpa i steg-för-steg.

Kanske det HÄR gänget kan inspirera?

Låt tavlorna komma till liv. Det HÄR är bland de läskigaste pysslen jag har.

Köp inga specifika godisburkar om barnen ska ut på Bus eller Godis. Gör de HÄR av gamla yoghurthinkar istället.

No bake-kakor till halloween kanske? Ibland måste det gå fort och de HÄR tar noll tid.

En liten annorlunda pumpa… Kolla in den HÄR sprakande kompisen.

Piffa till vad som helst med de HÄR enkla fladdermössen.

Hoppas det gav inspiration. Ha nu en härlig och lagom läskig oktober.

Om jag var en möbel – en övning på skrivarkursen

Det var en rolig uppgift, kanske till och med en utmaning. På min lektion i skrivarkursen jag går på den här terminen hade läraren gått igenom flödesskrivning och vi elever fick olika uppgifter. Jag skulle säga att mycket av hur jag skriver här på bloggen är som flödesskrivning för det är rätt på, jag tänker inte så mycket före jag skriver och jag struntar (förlåt) ofta i grammatiska fel och stavfel. Får att det just ska gå undan. Så övningarna vi fick passade mig väldigt bra.

Vi fick tex plocka en sak ur en låda och skriva något som vi fick helt ur intet, eller fantasin kanske mer, associationer till saken på kort tid. Så när jag plockade ett nyckelring med Eiffeltornet så blev det en kort text om något minne från Paris. Inte tänka efter, inte korrigera, inte gå tillbaka, inte börja om. Bara skriva på. Väldigt skönt för hjärnan att helt släppa sargen och köra.

Den roligaste utmaningen/uppdraget var ändå när vår lärare gav oss olika saker att beskriva oss som. En fick insekt, en annan en maträtt och en tredje fick väder. Jag fick möbel.

”Så, beskriv dig nu som detta. Du har två minuter och tiden börjar nu!” Inte tänka till, inte backa, inte korrigera… Det blev det här:

Om jag var en möbel så skulle jag vara en drinkvagn i rotting från 1940-talet

Jag gillar att bjuda till fest och att samla människor runt mig.

Jag ser hur jag kan rulla in på gnissla hjul så alla märker att jag är på väg. Kanske tycker de att (jag) låter för mycket. I nästa sekund ser det att jag har något att bjuda på.

Vagnen är enkel i sin design, egentligen finns det många av mig men jag bjuder på stunder som blir till minnen.

Sedan var de två minutrarna slut. Jag är själv överraskad över hur jag skrev det. Lite som om jag satt hos en terapeut där ett tag. Om hur jag är rädd att folk tycker jag låter för mycket, tar för mycket plats men att jag bara vill bjuda in, bjuda med.

När du skriver helt ur intet och inte får tänka så blir det sluddrigt. I alla fall för mig. Och som du ser så korrigerade jag mig tre gånger. Fy på mig.

Varför jag valde drinkvagnen är för att den fick jag som gåva av mina föräldrar när jag fyllde 40. Jag önskade mig inget, jag hade ju allt, men den vagnen som stått i föräldrahemmet hade jag alltid älskat. Kanske jag kunde få den? Så glad hur den nu lyser i vårt matrum och ger sådan karaktär till rummet. Och tydligen, helt omedvetet, så är det tydligen jag som står där. Tänk så det kan bli.

Jag är så glad över att jag går den här kursen. Skönt för hjärnan att göra något annat än vad den brukar. Vad det hela landar i sen det vet jag inte men kul är det. Jag får se om jag vågar visa upp andra skrivuppgifter i framtiden…

Jag är nu officiellt Tant Brun

Jag kollade mitt flöde, alltså min sida på Instagram, och såg hur hela rutmönstret vara brunt, höst och ja får man säga det själv… mysigt.

Att det är höst är det inget snack om. Varma bruna och brända toner. Kransar av hösten som naturen ger.; lövkrans av lönnlöv och krans av rönnbär samt att det är dags att sätta ekollon om man vill få dem att spira i vinter, när naturen där ute är allt annat än just det. Och så klart är det kanelbullar! Här gjorde jag som en variant av svenska kanelbullar och amerikanska cinnamonrolls, på önskemål från dottern.

Det bästa med att ha tonårsbarn nu förtiden är att de får så mycket inspiration från sociala medier att hon ofta, ja faktiskt, ligger före mig vad det gäller säsonger och högtider. Nu är det att vi ska ”romantisera hösten”. Gissar att det är en svensk version av Romanticize Autumn som verkar vara en grej. Dvs dricka varm choklad på ett snyggt sätt, ta på sig stickade tröjor, ha på sig sina Uggs igen, äta cinnamonrolls, klä sig i vinrött, plocka svamp, sparka löv och kolla Gilmor Girls. Jag säger Ja tack på allt och det mest har vi gjort. Det är bara det där med att ta sig ut i skogen för svampen vi inte klarat än.

Så med andra ord: det är en mysig höst jag har framför mig. Ska bara hinna diska av alla jobb så jag kan njuta av den också…

Höstmarknad på Skansen

Vilken fantastisk dag vi fick igår på Skansens höstmarknad. Är du i stan och är ledig idag söndag så uppmuntrar jag dig verkligen att åka dit för sista dagen. Annars måste du vänta ett helt år. Vänta på allt roligt, gott och mysigt.

Våra tre trallande troll. Minns alla gånger vi var på höstmarknaden och speciellt DENNA gång , de har växt lite va?

En höjdpunkt är när man får se gamla lekar utföras. Man vill slänga sig in och vara med.

På pinnen sitter en morakniv instucken. Den har flyttats upp efter varje rond leken pågått. Man ska ta ner kniven med en påle mellan benen. Ja… det blir ju både kul att vara med och se på.

Maten, det är en av största anledningarna för att besöka markanden. Gedigen vällagad husman.

Mat som vi alla älskar och längtar efter varje gång. Och jag säger detta varje gång: varför finns inte denna meny alla dagar på Skansen?

Kolbulle måste vara matgudens gåva till mänskligheten.

Jag lovar härmed att laga strömming oftare.

Gofika. Och så kul med alla internationella turister som ser detta och blir alldeles till sig. Om jag och vi blir det så kan ni ana hur alla hitresta upplever det.

Porslin, glas, koppar och bestick samlas ihop för…

det stora diskandet.

Om maten är en anledning så är marknaden i sig den andra. Vilken kvalitet på allt. Närproducerat och gediget.

Glad i hatten var jag.

Alla lekar och äventyr är den tredje anledningen.

Tuff fajt mellan brorsorna.

Med massa goda varor i påsarna så var det dags att vända hemåt igen. Så nöjda med årets marknad. Hoppas alla besökare och de som jobbar där får en lika fin dag igen.

Att stanna upp & se

I går var jag ovanligt pigg på morgonen och tog en promenad redan vid 07.40. Bäst att passa på att få min träning (om man nu faktiskt kan kalla det för det) avklarad innan allt drar igång. Och det var tur det för världen där ute var så vacker.

Det har varit och är fullt tryck på jobbfronten nu så jag har inte haft så mycket tid för att verkligen stanna upp och se allt som är och sker. Nu är tiden för stora skiftningar och risken finns att om man blinkar missar man allt. Det går från grönt och frodigt till brunt och dött i rasande fart. Det är så viktigt för mig att få ta del av alla skiftningar har jag märkt. När vi var i Japan över påsk så missade vi vitsippornas blomning. Inte så att jag för allt i världen ville vara utan resan, nej nej, men dt liksom kändes att ett stort steg i årets vandring var saknat.

Jag hoppas på frostnätter för att få röda löv på lönnarna. Jag har förstått att det är när det blir köldknäpp som klorofyllet snabbt drar sig tillbaka från löven. Kommer ingen frost så går lövet från grönt till brunt utan de där vackra brinnande färgerna. Så håll tummarna för riktigt kalla nätter nu.

Det är alltid så mäktigt att se Drottningholm där över vattnet på min promenad. Tänker på hur det måste ha varit när det begav sig och slottet var nytt och fullt av liv.

I dag är det allt annat än hovliv utan jobb hemma för att sedan åka till Skansens höstmarknad som är just en sådan där milstolpe på året för oss. Barnen är helt sålda på detta då det blivit en tradition. Så kul fast de nu är rätt stora. Men man blir väl aldrig för gammal för marknad, lekar och karameller i strut? Hoppas på lika mysiga besök som tidigare.

Ha en fin lördag.

Snabbvisit i Helsingfors idag

Hemkommen från en dag i Helsingfors. Fast det känns som jag varit borta mycket längre än så. Den snabba visiten var på Job och jag hann bara se en liten glimt av huvudstaden hos vår östra granne. Måste tillbaka och uppleva mer.

Jag var bjuden på en nätverksträff för alla nordiska och baltiska länder som också är med som besökare av mässan i Frankfurt jag besöker varje år i januari/februari. Samt få höra om de förändringar och uppgraderingar som är att vänta på mässan.

På mässan i Frankfurt är det 3 mässor samtidigt:
Ambiente som är heminredning och allt för kök och dukade bord.
Creative world med exakt allt för pyssel, DIY och eget skapande.
Christmas world med allt för… julen.
Ursäkta, men är det inte liksom mina tre favoriter på en gång va???!!! Jag längtar redan dit.

Jag har bara varit i Helsingfors en gång tidigare och det var också bara för några timmar. hur blev det så här??? Då var jag på en 36-timmarskryssning och just bara hade ett bensträckarstopp i stan. Det enda jag minns från den resan, som var nån gång tidigt 90-tal, var den stora kyrkan. Lika vacker nu.

Även om den var under reparation.

When in Finland…

Vi hade bara 30 minuter på oss att se stan för sedan var det till Salutorget vi skulle. En gammal bank som nu var omgjord till restaurang.

Det byggs inte sådana här hus och rum längre. Mäktiga pelare.

Ett mingel för Norden och Baltikum. Alltid så kul att mötas så här med grannländer och liksom känna att man är bryllingar på nåt sätt. Inte släkt men ändå.

Erdman som är från Tyskland och chef frö Messe Frankfurt hälsade välkomna tillsammans med dagens värdinna, finska Virpa. Som för övrigt hade en helt sagolikt vacker klänning från Marimekko. Så klart.

Otroligt god mat. Väldigt smaksäkert och vällagat. Samt superproffsig personal.

Toaselfie så klart.

Servitören sa att detta var en typiskt finsk rätt. Så lika vi är alltså, vi svenskar och finnar.

Sedan var det hem igen och på flygplatsen så mötte jag tomten. Eller nja, nästan. De vill ju ha att han är finsk och gör en stor grej av det. Det kan de ha tycker jag, de gör det så bra. Men hursomhelst – det verkar vara en året runt butik där i alla fall.

Du kan väl gissa två gånger om jag tyckte om det…

Rosa Bandet med Karl Fredrik & bukettbindning

Igår var jag bjuden på en lunch av Cancerfonden. Det är nu snart oktober och den är som bekant rosa. Rosa för att belysa och uppmärksamma bröstcancer. Varje år skapas ett rosa band med förmån för cancerforskningen, i år är bandet skapat av floristen och profilen Karl Fredrik. och igår var det lansering och samtal. Viktiga samtal.

Cancer är något alla drabbas av. Om det inte är du själv så är det någon i din närhet eller att du har en släkting som du aldrig fick träffa och med det ärftlighet för cancer mm. Ja, det finns många sätt att få cancern som en del av ens liv. Och liv sparas just tack vare alla bidrag som kommer in i oktober.

Jag bär nu årets band med vördnad och med hopp om att forskningen snart når högre mål och att 10 av 10 överlever sin cancer.

Lunchen och samtalen ägde rum på Rosendal och vi fick möjligheten att plocka varsin bukett i den fina stora självplock som finns där. Samt liten snabb skola i hur man ska tänka när en bukett skapas. Skelett, primadonnor och pricken över i. Så var den heliga tre-enigheten.

Svårt att veta hur man ska plocka och vad. Men otroligt kul att få möjligheten.

Lite av varje verkade vara min melodi till en början.

Här har jag samlat in ”skelett” och ”pricken över i”. Saknas bara…

Primadonnor. De var redan förplockade.

Kreativ verkstad.

Min bukett kallar jag ”Larger than life”. Och livet är väl just det vi ska hylla. Även om kampanjen Rosa Bandet är mot en dödlig sjukdom så är det ju livet vi vill skydda.

Hanna Wendelbo och Hanna Österberg. Och Hanna till vänster är en av de som genomgått den mardrömsresan det är att få en cancerdiagnos och vidare osäker behandling. Men här står hon, med starkare lyskraft än någonsin. Inspirerande och imponerande!!!

Sedan var det lunch och fler samtal och föreläsningar. Bland annat om den jourlinje man kan ringa för att få stöd och kunniga samtal av sjuksköterskor. Även för anhöriga.

En lunch med kraft. Det är fantastiskt hur cancer idag inte är samma givna dödsdom tack var forskning. Forfarande dör folk i allt för stor utsträckning men det blir bättre och ljusare. Så forskningen och bidragen gör skillnad. Så du vet vad du ska göra nu i oktober va?

Fortsätter tömma kamerarullen

Jag höll på att komma ikapp med boggdagboken här om dagen och fortsätter nu. Dagar som gått och minnen som bestått kan jag väl säga.

Jag var bjuden till event och lansering av ett nytt serum för Nivea i det coola Slakthusområdet. Det var den dagen det blåste storm och regnet kom från alla håll. Att då ta sig till de här ruffa och industriella lokalerna var verkligen en upplevelse.

Kvällens värdinnor; Frida Fahrman och Emma Unckel.

Bordet vi skulle få sitta vid och äta middag var som en bred lång catwalk. Men nu var det inte modeller som gick på den utan det var ljusprojicering som fick bordet att komma till liv.

Väldigt häftigt och effektfullt men sorry, det var på tok för mörkt för att kunna både se sin mat, varann eller fotografera.

Då var det lättare att både se och fotografera frukosten dagen efter. Det var Akademibokhandeln som bjöd in till en lansering och visning av nya kalendrar signerade Hanna Wendelbo. En klassisk väggalmanacka för familjen, en A5-kalender för hela året med tips längs med vägen som är relaterade till odling samt en odaterad trädgårdskalender att använda år efter år.

Jag tänker på min årsbok att den också fungerar som en kalender bara att den inte är just daterad.

Så gott och trevligt. Och att få vara på Waldemarsudde var verkligen så fantastiskt bara det.

Och lyckliga vi som fick en rundvandring med guide efter. Jag har varit där många gånger och varje gång så lär jag mig något nytt. Så värt ett besök alla säsonger.

Nu har vi klivit på vårt Harry Potter-maraton som vi gör varje höst. Kanske att vi gjorde det lite tidigare än vanligt men det är helt och hållet barnens fel. De kunde inte hålla sig längre. De vill verkligen in i nästa fas på året och vem är jag att säga nej till det. Nu blir det en film varje (nästan) helg framöver.

Och till detta så är det ju givet att ha massa gott snacks. Karamelliserade popcorn är givet.

Jag har varit bortrest och bott på slott en natt. Jag återkommer om det i ett eget inlägg för det får inte tryckas in mellan allt annat.

De två företagen Granit och Skruf har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en vas och en ljuslykta.

Det firades med ett event i deras butik på Kungsgatan. Både vas och lykta kommer i färgerna grön, orange och klarglas.

För att fira detta fick gästerna en vas med egenvald inskription. Jag valde God Jul för det tyckte jag var passande för denna ljuvligt gröna vas. Nu blev graveringen yttepytteliten så man ser den inte alls nästan. Hade väl varit läckert med ett stort och skrivstiligt God Jul under???

Direkt efter det eventet åkte jag till Djurgårdsbrunn för en sensommarmiddag ihop med Grumme.

De ville visa upp deras nya satsning med sprejer och tvättservetter med såpa respektive ättika.

Så generöst ordnat med kräftskiva i det vackra lusthuset. Jag har inte varit på Djurgårdsbrunn på evigheter och blev varse att Fabrique tagit över. Och det måste jag säga var ett lyft. Ringde min man på en gång och sa att vi måste dit med barnen på en promenad runt kanalen för en gofika efter just där.

Partners in crayfish; Hanna och Niklas

Men innan maten var det kreativ studio och vi fick varsin tallrik att måla. På den korta tiden så blev jag ändå nöjd.

Det är verkligen fantastiskt hur fint sensommarväder vi haft de här dagarna. Lyx.

Vädret var inte så lika gynnsamt när jag var bjuden till Sthlm Under Stjärnorna där det var en lansering av Viaggio, Sveriges första italienska vägrestaurang. Den öppnar den första restaurangen nu i oktober i Falkenberg för att sedan öppna fleratlet inom kort över hela landet. Jag som bilat i Italien och vet att deras vägkrogsmat är något riktigt speciellt såg fram emot detta.

Små smakprov av den fantastiska menyn som snart kommer rullas ut, bokstavligen. Och oj vad gott det var. Jag måste säga att det imponerade med den höga nivån av mat. Om det är så här på vägkrogen sedan så kommer jag inte vilja ha några hamburgare eller asiatiska bufféer mer!

Jo, så här äter man pizza i Italien. Det vet jag!!!!

Gelato. Så klart!

Lagom till vi skulle gå så var vädret lika fint som vi vant oss vid. Vilken vacker stad Stockholm ändå är.

Jag har hängt en massa på fotbollsplan och baskethall.

I lördags gick den årliga grannfesten av stapeln. Ja vi har en stor grannfest som cykelfest också där alla 500 hus är inbjudna men här är det bara vi närmast varann som ses och äter middag i tre olika hus.

Förrätt i hus 1, varmrätt i hus 2 och sedan efterrätt i hus 3. Mycket härligt koncept.

Men nu är det två familjer som flyttar ifrån oss. Det är så smärtsamt, hur gör vi nu????

Ja och där var vi nu framme vid dags datum. Så, skönt att ha kommit ikapp i min bloggdagbok.

Idag har jag besök från min säljfirma som ska göra ett bakom-kulisserna-reprotage. Ska bli kul men också lite nervöst. Jag jobbar ju alltid helt själv och lite nyckfullt. Nu måste jag strukturera upp mig. Men för en dag så ska det nog gå bra. Ha en fin måndag.

Slå dig ner & snurra runt i mitt vardagsrum

Reklam för Rowico Home
Välkommen att slå dig ner i mitt vardagsrum och känn dig som hemma. För det gör man sannerligen i mina nya fåtöljer Roselawn från Rowico Home. För det här är inte bara en sittmöbel utan en levande del av rummet. Ja men faktiskt – låt mig förklara.

Du som följt bloggen och mig vet att vi bor i ett funkishus och att jag inreder med möbler och detaljer som dels stämmer överens med byggstilen och byggåret men också förhöjer det. Och inte sällan väljer jag utifrån att sakerna, möblerna är just funktionella. Och när jag lärde känna Rowico Home så åkte Roselawn upp högst på min önskelista för vårt vardagsrum för den fåtöljen stämde in på allt jag önskar.

En design som både känns klassisk och nutid, en fåtölj som passar in i husets historia men även en modern möbel får vår familj och liv.

Och nu kommer vi till det funktionella för det här är inte en möbel som bara landar och tar plats utan den står på en rörlig botten så den kan snurra 360°. Det gör att jag kan sitta i fåtöljen riktad mot övriga i soffgruppen där vi kanske sitter och spelar spel och samtidigt vända mig mot matrummet och köket där bortom med ett lätt vrid, om nån ropar därifrån. En social möbel!

Vi är en familj på fem personer och både barnen och vi vuxen fyller gärna vårt hem med vänner. Det kräver att möblerna är användvänliga och tåliga. När barnen leker kurragömma och inte-nudda-marken kräver det sin kvalitet. Därför är jag extra förtjust i tyget Alice #01 light beige som med sin struktur och styrka klarar ett rum av vardag, och fest.

Får se om Roselawn får stå kvar här då barnen fullkomligt älskar deras snurriga fåtöljer. Både yngste sonen och dottern har önskat att de ska få flytta in i deras rum. Det är bra betyg på design måste jag säga, att både en trendmedveten tonårsdotter och en game-ande 11-åring ser dem som sin stil. Och en 51-årig kräsen kvinna ska tilläggas 🤣

Rowico skapar möbler i skandinavisk design. Skapar hållbara möbler för hemmet där vardagen pågår, familjen växer och vännerna stannar länge. De säger: where your life is och det är ju precis vad ett vardagsrum ska handla om. Här är det nu fullt av liv.Titta in hos Rowico Home och se hur du kan skapa liv i ditt hem med vacker design att leva med länge.