Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 november, 2015

Tips på paketkalender att göra själv

Här kommer några tips på paketkalender att göra själv. Jag har tagit fram några från arkivet medans jag sitter här i kulisserna och filar på årets paketkalender.

I år ska lilleman få vara med. Förra året var han ju nyss fyllda ett och liksom lyckligt ovetande om allt ståhej. Nu är det tre battingar som ska tindra under december.

En paketkalender som är väldigt julig är att göra 24 stycken smällkarameller och hänga upp på valfritt sätt. Fyll en tom toarulle/pappersrulle med gåvan och slå sen in som en smällkaramell. Skriv eller sätt på siffror 1 – 24.

En enkel variant av paketkalender är att ta små påsar och sätta på valfri julig dekoration. Stämplar 1 – 24 på påsarna och hänger upp. Här hade jag fyllt påsarna med byggsatser från LEGO uppdelade på 24 påsar. Eller då 12 per barn.

Minns du de där chokladkalendrarna i kartong med rätt tveksam choklad? Uppgradera och gör en riktig chokladkalender med härliga praliner varje dag.

 

Vad är en paketkalender? För vissa så är det riktiga paket, riktiga gåvor som inhandlats under året och är väl genomtänkta. Andra tar lite diverse småpryttlar och slår in – mer ett riktigt överrsakningsmoment än att det är en riktigt bra gåva. Jag har varit mittemellan. Faktiskt så har jag nu velat mellan två varianter; småpryttlar som kanske inte är till så stor nytta eller att de får en godisbit som är uppskattad och inte blir ännu en pryl i hemmet. Ja, jag vet – godis är väl kanske inte så bra men inte denna lite överdrivna prylkonsumtion heller. Pest eller kolera. Fast på ett positivt sätt – nu lät jag vansinnigt neggig… Varför inte alternativet med bra gåvor? För det förtar julafton tycker jag. Men smaken är som baken och detta är mina tankar.

Men varför ha saker eller godis? Varför inte testa ha en kalender med uppdrag eller utmaning. På lappar skrivs olika saker. Det kan vara uppdrag så som att göra en person glad idag, löfte om att läsa extra många böcker vid läggdags, en massage framför tv på kvällen, eller tydliga julanknytningar så som koka knäck, titta på julskyltningen i stan, kolla på Polarexpressen eller gå på julmarknad. Det blir då alltså en riktig julkalender!

Här är en kalender jag gjorde av ett gammalt kast som lämpligt nog hade 24 fack. De åtta större facken fick bli lördagar och söndagar med små paket medans veckodagarna var uppdrag och upplevelser.

Men självklart behövs inte ett träkast för att göra denna. Slå in de skrivna lapparna och sätt på siffror.

I helgen ska jag sätt ihop klandren för i år. Återkommer med den när den fått sin form.

Suktar du efter mer julpyssel?? Vänta då inte utan klicka då HÄR!

Comments (5)

 • Vilka fina paketkalendrar! Jag funderar själv på att göra en i år 🙂 men hur gör du då du har tre barn? Får de öppna tillsammans eller får det ett var, varje dag?

  • Hej Sofia! Jag gör som så att de får ta ett paket var tredje dag. En kalender med 24 paket så de får alltså 8 stycken paket var.
   När jag var barn delade jag och mina tre brorsor och fick en skumtomte var fjärde dag. Ganska skönt att det inte var varje dag, liksom mer längtan då. Och som jag säger ovan: vill inte att det ska förta själva julaftonen.

   Hoppas du får till en härlig paketkalender 🙂

   KRAM! 🙂

 • Men så fint! Älskar att det är juldags men håller med om problematiken med konsumtion och sockerchockar. Även vi sätter ihop vår kalender nästa vecka och tror tror att vi fyller den med pärlor – men säg inget till Freja;) Kanske man kan få sig ett snyggt halsband framåt jul!

 • Vet inte om jag berättat detta, men när jag var liten så gjorde min mamma en paket kalender an tätsticks askar där hon broderat alla siffror. Vi är fyra flickor så när vi var små så var det bara att vänta och vänta tills sin tur. Hon klistrade upp på ett hårt ark 24 st små askar som hon la små saker i som passade oss. Dessutom räknade hon ut vem som skulle ha vilken lucka så det blev personlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.