Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 november, 2018

Göra egna bivaxljus är enkelt & kul

Göra egna bivaxljus är ett inlägg i samarbete mad Panduro

Att göra egna bivaxljus är kanske det bästa pysslet du kan göra just nu så här i november. Dels så är det kul att göra egna bivaxljus men kanske framförallt är det slutresultatet du på riktigt kommer ha glädje av. Vackra ljus som sprider vackert varmt sken när nu mörkret är över oss. Sen att du får en helt ljuvlig doft på köpet är ju bara en bonus!

bivaxljus

Att ge bort ett knippe egengjorda ljus av bivax är en uppskattad gåva. Att ge ljus är alltid en bra idé då det garanterat är en gåva som kommer användas.

En helt perfekt gåva att ge i jultider. Till glöggmingel om man är bjuden på en sådan eller adventsfikat hos en kär släkting kanske?.

Att göra egna bivaxljus

Det är verkligen otroligt enkelt att rulla ljus av bivax så det är ett kul pyssel att göra för hela familjen. På Panduro finns det kit med ark av bivax och lång veke och sen är det bara att gå loss och göra sina ljus.

Det finns olika typer av ljus att rulla och jag ska visa de två vanligaste: den raka cylindern och den spetsiga snurrade.

Så här gör du den raka ljusen: Se till att vaxkakan är rumstempererad och lägg plant. Klipp till en bit veke så den sticker ut lite nedtill och lite mer upptill.
Lägg veken mot ena kortsidan och sträck ut. Tryck till lite lätt så veken hålls på plats i vaxet. Vik upp kanten mot veken och rulla in. Fortsätt så och håll rullen/ljusen rätt tajt så ljuset blir så solid som möjligt.
Rulla tills den tjocklek du önskar är nådd, skär bort överflödig vaxkaka. Rulla och tryck försiktigt in skarven. Med värmen från handen kan botten formas så den passar ljusstaken.

Den här färgen har jag helt snurrat in på (he he). Så vacker och så egen.

Så här gör du den spetsiga ljusen: Se till att vaxkakan är rumstempererad och lägg plant.
Mät och markera 6 cm från kanten enligt bilden ovan. Skär med kniv mellan markeringarna så det blir två diagonala bitar.
Lägg veken mot långsidan och sträck ut. Klipp till så sticker ut lite nedtill och lite mer upptill. Tryck till lite lätt så veken hålls på plats i vaxet. Vik upp långsidans kant mot veken och rulla in. Fortsätt så och håll rullen/ljusen rätt tajt så ljuset blir så solid som möjligt. Rulla hela vägen och tryck försiktigt in skarven mot ljuset.
Med värmen från handen kan botten formas så den passar ljusstaken.

Blir ett sådant varmt och mysigt ljus med de honungsgula ljusen.

Och det fina är att du kan skapa de ljus du själv behöver. Kanske att du har en ljusstake med en ovanlig storlek och har svårt att hitta ljus till. Perfekt då att göra egna utan att behöva dra igång hela ljusstöparkoket!

Vad är bivax?

Vaxet är en helt naturlig produkt som bina skapar i sina bikupor från vaxkörtlar. Och det är ett tungt jobb: för att skapa 1 kilo vax behövs 8 kilo honung. Vilka kämpar!
Vaxkakor byggs upp med sina karaktäristiska 6 kantiga rum, honey combs, för att fyllas med honung, pollen och barnkammare. De som säljs i butik är smält vax som pressats till vaxark men är fortfarande 100% naturligt vax. Tänk vad naturen är bra!

Hoppas du blev inspirerad till att göra egna ljus. Snabbt, enkelt och med vackert resultat. Sådant gillar vi, eller hur?

 

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.