Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juli, 2020

Alla mina Skånetips samlade! Har du fler?

Massa Skånetips kommer här. Håll i hatten vet du!

Varje år spenderar vi några veckor i Skåne och några inlägg har hamnat här på bloggen med berättelser därifrån. Så då tänkte jag; varför inte samla ihop alla Skånetips jag har i ett inlägg. Dels för min skull att ha som egen favoritlista men kanske någon annan vill ha lite tips? Vi håller mest till på västkustsidan av Skåne och ut på Kullen så då blir det ju mest berättelser därifrån. Om någon har saker de önskar lägga till och tipsa mig om tar jag mer än gärna emot dessa. Vad säger du – jag ger dig mina tips och du ger mig dina?

Skånetips

Vackra Kullen med många Skånetips

Krapperup

Krapperup är en gård som är slottslik. Med fantastiska trädgårdar att promenera i och uppleva är det ett vackert utflyktsmål. Alltid leta efter sköldpaddorna i lilla dammen! Men det som lockar mest, om jag ska vara ärlig, är det makalösa kaféet. Bäst bakverk i Skåne! Läs mer HÄR.

Skånetips

 

Växthuset i Krapperup

Många växthus har jag varit i men få slår växthuset, Kryddiga Perenn, som ligger jämte Krapperup. Basilikaplanter som hela buskar!

Skånetips

 

Norrvikens trädgårdar

För en härlig utflykt till en annan värld så är det hit du ska. Så mycket vackert och inspirerande att ta del av. Läs mer HÄR.

 

Mölle

Kullahalvöns metropol är helt klart Mölle. Med sitt legendariska bad och krukmakeri bland annat är det en given utflyktsplats varje år. Läs mer HÄR.

Skånetips Skånetips

 

Josefinelust

Josefinelust måste var bland de vackraste ställena i Sverige. Och det hemligaste. Fantastisk vandring i riktigt dramatisk natur ute på vackra Kullen. Läs mer från 2014 och 2019.

Skånetips Skånetips

 

Holy Smoke BBQ är ett välsmakande Skånetips

Ett stopp på Holy Smoke BBQ är bara ett måste. Helt klart Sveriges bästa BBQ och härligaste uteservering. Läs mer HÄR. Barnens favoritställe och något de pratar om hela året.

Skånetips Skånetips

 

Byafester

Det lokala tidningsbladet eller facebookgrupper är den bästa guiden med vad som händer just för tillfället. Vi brukar kolla efter olika byafester eller högtidsdagar i de olika små samhällena. Som Hamnens dag i Svanshall eller Sillens dag i Mölle mm. Även om man inte är tjenis med alla grannar är det mysigt att få ta del av.

 

Vallåkra. För tomater och lera

En heldag kan lätt spenderas i Vallåkra. Här finns det handelsträdgård med tomater i fokus. Ät på cafét och åk sedan vidare till Vallåkra stenrkärlsfabrik. Ja, du får läsa allt HÄR.

 

Naturum på Kullen

Ta del av naturen du besöker. På Naturum får du lära dig om livet på och ovanför land och hav. Och kanske se en eller två tumlare nedanför klipporna??? Läs mer HÄR.

 

 

Åka dressin – en sådan upplevelse

Om du redan gjort allt så är det helt klart dressin du ska testa. Vilket underbart sätt att se lanskapet och göra tillsammans. Läs mer HÄR.

 

Höganäs

Höganäs Outlet

När man hör ordet outlet är det lätt att tänka lite utslängda lador och tidigare säsongers varor som nu reas ut i högar men Höganäs outlet gör det riktigt fint. Kanske arvet från den keramiska verkstaden som fanns här, med ett kvalitetstänk? Här finns mycket att fynda bland kläder, Orrefors, Kosta Boda, Iittala, Fiskars och så klart Höganäs.

 

Garage Bar

Om Holy Smoke ligger för långt bort kan en liten vända till Garage bar ge nästan samma känsla. Fast kanske mer? Härlig bar, skön musik, ja du får läsa mer HÄR.

 

Möllefisk

Bakom outleten ligger ett av mina favoritställen att besöka varje sommar – Mölle fiskrökeri. Det är här de bästa havskräftorna finns, de som har ett eget namn; Möllekräftor. Kliv in, ta en nummerlapp och försök sedan att hålla dig från att inte köpa av allt som finns i den långa kyldisken.

SkånetipsSkånetips

 

Kullmust – a must in Skåne

Läs mer HÄR.

 

Magasin 36 & Saluhallen

Att Magasin 36 blivit en institution i västra Skåne är det nog ingen som säger emot. Ett besök där för att shoppa kläder, inredning och framförallt köpa god mat i Saluhallen är ett måste. Läs mer HÄR.

 

Kvickbadet – ett svalkande Skånetips

Det underbara badet i Höganäs, Kvickbadet, är ett bad med så mycket att uppleva. Sandstrand med långrund baad som passar de minsta, bryggor att ligga på och hoppa från och flera rutschkanor att svinga sig i samt stenbrygga att fiska krabbor från. Sedan finns utegym, lekplats, minigolf, grill, falafelvagn, glass i stora lass mm.

 

Blå hallen

Ett ställe som man inte får missa i Höganäs är Blå Hallen. Ett ställe i ständig förändring, nya utställningar och utställare hela tiden. Som sagt; alltid värt ett besök. Läs mer HÄR.

 

Närodlat

Att Skåne är bördigt och levererar grödor, frukt och bär är en sanning. Detta om något är ju ett Skånetips. Vi försöker så ofta som mjöligt att hitta självplock och lokala odlare att handla av. Det är något väldigt härligt att svänga av vägen vid handskrivna skyltar och plocka från bord, väga själv och betala för sig i kassaskrin eller swish. Här är det tillit och smidigt.

Några ställen vi gärna besöker är Varalöv, Vikens tomater, Kullamust, Brunnby

 

Loppis i Skåne

De där fotbollsplanerna eller fälten som fylls med långbord och vi besökare får antingen vänta bakom ett rep eller gå runt borden utan att peta för än en signal ljuder. Då rusar horden fram och rycker i samlartallrikar, kopparkittlar och linnedukar. Älskar auktionerna där det går undan i världens fart. If you snooze, you loose! Och de där loppisarna som sker på någons bakgård eller källare samt alla fina välgörenhetsbutiker som finns i var och varannan by är värda sina besök. Blir nog en och annan loppis ändå. Bästa tipset är att kolla i det lokala bladet eller googla för lokala händelser.

Skånetips

Några favoriter är Fyndet i Ängelholm, Lions och Loppan i Höganäs, Fridhems Handelbods, 

 

Ängelholm

Hembygdsparken i Ängelholm är en sådan ljuvlig plats att ta sig till när vädret inte lockar till bad eller när just bad blivit för tradigt. Djur att klappa och titta på, stor lekplats och äventyr, stor servering med bra mat och sedan teatern med barnens favoriter Pettson och Findus. 

Och är man bättre på höjder än jag så finns höghöjdsbanan här också. Både teater och höghöjdsbanan bör bokas i förväg.

Skånetips

 

Engelsholmsglass ett gott Skånetips

För mig som kommer från Stockholm så är det alltid så härligt att få nya lokala smaker och varor och i Skåne finns kanske Sveriges godaste glass – Engelholmsglass. Inga Skånetips utan att få in det i glassen också! Goda smaker som kulglass men bäst är deras glasskarta. Glassbåten och K2 är mina favvisar.

Skånetips

 

Ven – den vackra Skåneön

Ta dig till hamnen i Råå och kliv på båten över till Ven. En liten ö med de stora vyerna.

Skånetips

 

Helsingborg ger fler Skånetips

Tropikariet

Är det inte direkt sommarvärme utomhus kan du finna den på Tropikariet i Helsingborg. Läs mer HÄR.

 

Sommarcirkus

Vet inte hur det är i år… men vi försöker hitta de turnérande cirkusarna när det går. Som ett år HÄR.

Skånetips

Hoppas nu att du blev inspirerad och så hoppas jag så klart att du har något litet tips till mig. Högt som lågt, litet som stort. Då för jag in det här på listan så kan vi alla inspireras till härliga dagar i Skåne.

Comments (4)

 • Tack för tipsen! Vi är i Ängelholm nu och på dagens schema står just loppisrunda.
  Jag vill rekommendera Dunkers kulturhus i Helsingborg och att ta ett varv i hamnen efter det. Det ger definitivt en utomlands-känsla.
  Mölle är som du skriver helt underbart och Ransviks veranda bjuder på god mat, utsikt och bad till efterrätt.
  I Ängelholm kan man hyra kanot och paddla genom Rönne å.

  Med vänlig hälsning, Lotta

  • Om man vill ha riktig utomlandskänsla så rekommenderar jag Fria bad och bar , Pålsjö krog, Troppan och Strandhuset. Där sitter man praktiskt taget på sandstranden. Varma dagar som vi haft den senaste veckan blir det verkligen Medelhavsländer. Sedan finns både Sillen och makrillen , Roys och Vass med bra mat alldeles vid vattnet.
   Tar man sig till södra delarna i Helsingborg kan man strosa i det gamla, mysiga fiskesamhället Råå. Där finns också några bra restaurangpärlor; På piren, Bistrå46, Trivas på Råå (som även har ett mysigt spa)

 • Malmö museer är värt ett besök tycker jag, även museet i Trelleborg är trevligt. Trelleborgen i Trelleborg och Foteviken i Höllviken om man gillar vikingatidshistoria.
  Bada längs med någon av sydkustens fantastiska stränder… från Näset bort mot Ystad (Beddingestrand är minst lika fint som nere på Näset och inte lika fullpackat med folk)
  Ta en gratistur med en engelsk dubbeldäckare från Stortorget i Trelleborg till Sveriges sydligaste udde Smygehamn och ät fisk på Rökeriet eller en god fika på Café Smyge.
  Besök Ting ute och inne i Gislövs Strandmark eller Agdas countryshop. Lite småtips från mitt närområde!

 • Många bra tips. Vi åker gärna på gårdsbutiksrundor med fika- och lunchstopp.
  Trädgården på Skäret är en mysig butik med fisk, skaldjur och kött men även en hel massa annat gott. Brunnby gård öppnade i fjol, nyrenoverat. Snyggt. God mat och hotell. SPA beräknas öppna under hösten.
  Vikentomater är alltid värt ett besök, Larsviken också. La maison Francaise är också ett favoritställe.
  Kulla kunnarstorps gårdsbutik har en hel del roliga saker och dessutom stort utbud av närproducerat viltkött.
  Gillar man lamm rekommenderar vi Månsgårds gårdsbutik. Alltid lika trevliga och man vet att det är schysst kött från lamm som haft det bra.

  Har man barn som gillar lekplatser har Helsingborg gjort en rejäl satsning på lekplatser. Om man söker på Helsingborgs hemsida så finns de samlade där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.