Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 juli, 2019

Mölle – bad, krukmakeri & kräftor

Mölle, den klassiska badorten längst ut på Kullahalvön i västra Skåne. En tur dit är ett måste varje sommar vi är i Skåne. Ska dock erkänna att jag aldrig riktigt förstått Mölle. Vet att det finns en historia med ett syndens näste och att det badades hejvilt i det som idag känns väldigt påklätt med nästintill helkroppsbadräkter men då det begav sig var ytterst avklätt.

Någon synd eller rajtantajtan syns det inte något av nu. En underbart vacker hamnstad som är lite hemlig och lågmäld snarare är det jag möts av. Men, du kanske sitter inne på mer info? Skriv då det i kommentar så ska jag ta mig dit nästa år!

Vägen till Mölle ligger så vackert att det nästan gör ont i magen. Staden som klättrar upp från hamnen är så galet vacker så en promenad runt i staden är ett måste och så då två tips på saker att besöka kommer här.

Mölle havsbad

Som sagt, det är bad som är grejen här. Är man boende går man till stenbrygga på den vackra stenstranden iklädd badrock för ett dopp. Det som är barnens favorit är bassängen jämte stranden. Och med den höga kullen är det så exotiskt så tankarna snarare far till Italiens medelhavskust.

Så många nyanser av blått!

Och så dambadet! Här göre sig inga gubbar besvär. Damer badar ifred och samtalar om allt mellan himmel och hav. Bokstavligen.

Då stenarna är rätt knepiga att gå på är stenbryggan en god hjälp att gå i vattnet med värdighet. Och som jag älskar ordning; då bryggan, eller piren?, är så smal gör man så att kön börjar vid stranden och när en kommer ur badet går nästa fram. Ingen trängsel och badet sker i lugn å ro.

Och vad gör man om man är barn och befinner sig på västkusten? Fiskar krabbor så klart.

Denna gång var de små blyga så ett litet krabbrace på endast två krabbor fick sönerna ihop. Glada ändå!

Min “shore boy”.

Mölle krukmakeri

Tror det var en av er läsare som förra året tipsade mig om Mölle krukmakeri. Inte bara för krukorna som tillverkas där utan även för restaurangen. Så tack till er som tipsade – så mysigt.

Strax ovanför hamnen ligger detta krukmakeri som i samma hus har en restaurang kända för sina goda pizzor. Nu var vi där för krukorna men hade gärna stannat på en middag. Ja, för pizza serveras endast efter 17.00. Innan dess finns det en massa annat gott.

Krukmakeriet var inte igång när vi var där men jösses vad härligt det såg ut. Skulle gärna gå en kurs här om det gick.

Servering både inne i huset och ute i trädgården. Det som dock fick mig att inspireras var uterummet med vinrankor i taket.

Om nu stenstranden med bassängen fick mig att tänka på Italien så gör ju detta det med. Vinrakor, utegård med servering och pizzor.

 

Sedan förstår jag inte riktigt den hippie-stil som var i övrigt. Jag kunde inte med att plåta alla de uppstoppade djur, knasiga uniformer och batiktyg mm som jag inte fick ihop med allt annat. Men det kanske bara är jag…?

Sedan finns det en sak med Möllekoppling som jag bara tokälskar men som inte finns att köpa i Mölle (vad jag vet?). Den får man ta sig till Höganäs för att köpa. På Möllefiskeri.

Nämligen Möllekräftan. Alltså, dra mig baklänges!

En havskräfta som är snäppet större än vanligt men är inte en langust eller hummersort. Den heter möllekräfta och det blir inte godare än så här ju!

Slänger in en bonus: rökta musslor med färskpressad citron i mängder är helt magiskt gott!

Så, är du västra Skåne i närheten av Kullen har du nu tre Mölle-ting att göra. Och har du fler tips? Skriv en kommentar här så fler kan inspireras.

Comments (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.